Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

ΣΤΑ… ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

ΚΑΙ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
Την υπόγεια κόντρα που υπάρχει μεταξύ ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας λόγω της υποτιθέμενης "μακεδονικής" μειονότητας της Βουλγαρίας ανέδειξε κοινή συνέντευξη τύπου προέδρων της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ και της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι αμέσως μετά της συνάντησή τους στη Σόφια.

Το κλίμα φορτίστηκε όταν οι ερωτήσεις έφτασαν στο θέμα της νομιμοποίησης της οργάνωσης “Ομο Ίλιντεν - Πιρίν”, τα μέλη της οποίας, όπως υποστηρίζουν τα Σκόπια, ανήκουν στη “μακεδονική” μειονότητα που διαβιώνει στη Βουλγαρία. Η οργάνωση που επιχειρεί να αναγνωριστεί ως κόμμα είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων και δικαιώθηκε, δεν έχει αναγνωριστεί ποτέ όμως απ΄ τα συνταγματικά δικαστήρια της Βουλγαρίας.


Σκοπιανός δημοσιογράφος ρώτησε τον Βούλγαρο Πρόεδρο για το θέμα και ο ίδιος απάντησε πως το θέμα έχει ξεκαθαριστεί με βουλγαρική δικαστική απόφαση και πρόσθεσε ότι “από τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ δεν προκύπτουν αυτόματα υποχρεωτικές ενέργειες της βουλγαρικής κυβέρνησης”.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ όμως του ανταπάντησε ότι “αφού οι δύο χώρες έχουν δηλώσει την προσήλωσή τους σε ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, θα ήταν φυσικό οι αποφάσεις ευρωπαϊκού δικαστηρίου να γίνονται σεβαστές” και πως “η συγκεκριμένη απόφαση αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και της πολιτικής ένωσης”.

Εμφανώς ενοχλημένος ο κύριος Παρβάνοφ σχολίασε με νόημα ότι “θα έρθει η ώρα που η κοινή ιστορία θα μας ενώνει και δεν θα μας χωρίζει”, για να τονίσει ότι “πέρα από τη νομική πλευρά υπάρχει και η ηθική πλευρά που πρέπει να σκέφτονται οι πολιτικοί άνδρες”.

H υποβόσκουσα κόντρα μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα έρχεται στην επικαιρότητα όποτε αναφέρεται το παραπάνω θέμα ενώ τα Βουλγαρικά ΜΜΕ καλούσαν την κυβέρνηση της χώρας τον περασμένο Απρίλιο, κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι με το γνωστό Ελληνικό βέτο, να σταματήσει να κρύβεται πίσω απ΄ την Ελλάδα και να λάβει επιτέλους θέση απέναντι στη διαστρέβλωση της Ιστορίας που επιχειρεί η ΠΓΔΜ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ρωτά ο Πρόεδρος του UMD (United "Macedonians" Diaspora), Metodija Koloski :
(πρώτο ολέθριο σφάλμα, η συζήτηση μαζί του!)
ΑΠΟΦΩΝΗΣΗ:
Hello Minister Bakoyannis, I would like to congratulate Greece on assuming the OSCE Chairmanship. The United Macedonian Diaspora looks forward to working with Greece on the many issues that plague Europe, such as minority rights, conflict mediation, post-conflict rehabilitation, democratization, and human rights.

You stated that Turkey must respect minority rights, freedom of religion and freedom of expression. According to the report last week by the Council of Europe’s Commissioner for Human Rights the Commissioner remains concerned by Greek authorities’ refusal to recognize the existence of any other minority, except Muslims. What prevents Greek authorities from showing greater receptivity to diversity and allowing members of the Macedonian, Albanian, Turkish, Roma, and Vlach minority groups to be identified as such and to express their identities? When does Greece plan to ratify the Framework Convention for the Protection of National Minorities, the European Convention on Nationality and the Fourth Protocol to the European Convention on Human Rights and when will the Macedonian, Turkish, Albanian, Vlach, and Roma minorities be granted full minority rights, freedom of religion, and recognition by the Government of Greece?
Thank you."

Εαν λοιπόν Ντόρα μας, δεν διακόπτεις έναν τύπο που σε ρωτά, εσένα την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας τον όρο "macedonian minority" τρεις φορές και δεν τον κόβεις νέτα-σκέτα λέγοντας του, "are you joking? Macedonian minority in Greek Macedonia?", τι να πούμε; Πόσο ψύχραιμοι να μείνουμε στο απόλυτο ξεπούλημα;

Και του απαντάς "άρες, μάρες κουκουνάρες¨, ότι στην Ευρώπη όλοι σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα...
Κι ενώ ο Μεθόδιος πανηγυρίζει γιατί σε παγίδευσε, εσύ δεν τόλμησες να του πεις για "αντίποινα", μία φορά έστω τη λέξη "slavomacednians" ή "FYROM"...
Μπέρδεψες και τις συνθήκες...(Lisbon treaty?) και του λες: "γιατί η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο μία μειονότητα; Είναι πολύ απλό, επειδή υπάρχει η συνθήκη της Λωζάνης", αντί να του πεις, "επειδή απλά ΔΕΝ υπάρχουν άλλες αξιοσημείωτες μειονότητες!". Από που ως που, οι Βλάχοι είναι μειονότητα;;;;; Τους ρωτήσατε; ακούσατε κανένα βλάχο να θέλει να τον αποκαλούν "μειονότητα";;;;

Μας φαίνεται ότι είσαι αδιάφορη για τα εθνικά θέματα και το μυαλό σου είναι αλλού (στην προσωπική σου προβολή. Ευχαριστούμε, αλλά δεν θα πάρουμε.
Άσε που επέλεξες να μη θέσεις το Σκοπιανό στην Κλίντον, για λόγους ...τακτικής! Παραμύθια.

Ντόρα, είσαι πολύ ντεφορμέ! Με αγάπη στο λέμε, άλλαξε Υπουργείο !!!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

http://www.youtube.com/watch?v=ODaUk...post_2468.html

Η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ πρέσβης, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου αποχώρησε χθες από πολυμερή διάσκεψη για τον πολιτισμό, που πραγματοποιείται στα Σκόπια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι οι διοργανωτές χρησιμοποιούσαν το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».Η κα Παπαδοπούλου, σε παρέμβασή της, κατηγόρησε τους διοργανωτές ότι ενήργησαν με κακή πίστη και σε πλήρη παραβίαση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ το 1995. Εξέφρασε ακόμη τη δυσαρέσκειά της για το ότι το υπουργείο Πολιτισμού της ΠΓΔΜ επιχείρησε να εκμεταλλευθεί τη διάσκεψη για την προώθηση πολιτικών στόχων και αποχώρησε.Η υπουργός Πολιτισμού της ΠΓΔΜ, Ελιζαμπέτα Κάντσεσκα-Μίλεφσκα, εξέφρασε την «έκπληξή» της για την αποχώρηση της κας Παπαδοπούλου, κι έκανε λόγο για «προσπάθεια πολιτικοποίησης, από την ελληνική πλευρά, ενός πολιτιστικού γεγονότος». «Επιπλέον, πρόκειται για μία προσπάθεια με στόχο την αμφισβήτηση του ονόματός μας μέσα στην ίδια μας τη χώρα», πρόσθεσε.Διοργανωτής της διάσκεψης με θέμα «Πολιτισμός και Οπτικοακουστική Επικοινωνία-Παράγοντας ειρήνης και εξασφάλισης του ευρωπαϊκού μέλλοντος για τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης», στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι χωρών της περιοχής, καθώς και εκπρόσωποι της UNESCO και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν το υπουργείο Πολιτισμού της ΠΓΔΜ, σε συνεργασία με ιδιωτικό πανεπιστήμιο των Σκοπίων. Σχετικό βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=yAp856aGP2M