Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2008

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΜΙΚΡΕΣ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Ποινές-χάδια, επεφύλασσε στους αστυνομικούς «πρωταγωνιστές» της ζαρντινιέρας το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό όργανο της ΕΛ.ΑΣ, καθώς τέσσερις από τους προστάτες της τάξης, που έβλεπαν τους συναδέλφους τους να χτυπούν ανελέητα τον Κύπριο σπουδαστή Αυγουστίνο Δημητρίου, απαλλάχτηκαν για την υπόθεση-ντροπή, ενώ άλλοι τρεις έπεσαν στα μαλακά και τιμωρήθηκαν με ποινές προκλητικά μικρές. Ο αρχιφύλακας που εμφανίζεται στα τηλεοπτικά πλάνα να κλωτσάει και να ρίχνει μπουνιές στον Αυγουστίνο Δημητρίου τιμωρήθηκε μόνο με εξάμηνη αργία, ενώ ο συνάδελφός του, που τον ανταγωνίστηκε στα χτυπήματα, τιμωρήθηκε με τετράμηνη αργία Ο τρίτος της απαράδεκτης παρέας, ο οποίος συμμετείχε επίσης ενεργά στον ξυλοδαρμό, τιμωρήθηκε μόνο με πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Οι ποινές του Πρωτοβάθμιου είχαν θεωρηθεί προκλητικά μικρές και τώρα το Δευτεροβάθμιο τις... μίκρυνε (!!!), ενώ σύμφωνα μάλιστα με αστυνομικές πηγές, οι τρεις βασικοί πρωταγωνιστές του ξυλοδαρμού έχουν εκτίσει τις ποινές τους, εφόσον αρχικά είχε αποφασιστεί η διαθεσιμότητά τους μέχρις ότου ολοκληρωθεί η Ένορκη Διοικητική Εξέταση, με απόφαση τότε του Βύρωνα Πολύδωρα. Πρακτικά πάντως η ποινή της αργίας μεταφράζεται σε καταβολή του 40% του μισθού στον αστυνομικό που καταδικάζεται.

Ο όγδοος της παρέας της ζαρντινιέρας, ο οποίος ήταν επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή του Συντριβανιού, όπου συνέβη ο ξυλοδαρμός, αρχικά τιμωρήθηκε με 15ήμερη αργία, αλλά στη συνέχεια προήχθη σε αστυνομικό διευθυντή Κιλκίς και αποστρατεύτηκε από την ΕΛ.ΑΣ. τον Μάρτιο του 2008. Να σημειώσω πως εις βάρος της απόφασης του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού κινήθηκε ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης, ο οποίος θεώρησε απαράδεκτες τις μικρές ποινές με τις οποίες είχαν τιμωρηθεί οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί. Μάλιστα, για τον βασικό πρωταγωνιστή του ξυλοδαρμού είχε ζητηθεί η απόλυσή του από το Σώμα όταν αποκαλύφθηκε πως και το 2001 συμμετείχε ενεργά σε αντίστοιχη υπόθεση... ζαρντινιέρας, για την οποία η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων! Ωστόσο τώρα, που οι ποινές μίκρυναν κι άλλο, ούτε η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, ούτε το υπουργείο Εσωτερικών αντέδρασαν στην απόφαση-πρόκληση του Πειθαρχικού. Η επίσημη δικαιολογία ήταν πως η απόφαση δεν έφτασε καθαρογραμμένη σε αυτούς και συνεπώς δεν μπορούσαν να τη σχολιάσουν!

«Είναι μια απόφαση που με εξοργίζει και με πονάει», δήλωσε ο 26χρονος Αυγουστίνος Δημητρίου, όταν πληροφορήθηκε τις ποινές-χάδια. «Περίμενα μια δίκαιη τιμωρία γι΄ αυτούς τους ανθρώπους. Αντί αυτού, οι συνάδελφοί τους, τους επιβράβευσαν για τον ξυλοδαρμό μου», είπε ο Κύπριος σπουδαστής, ο οποίος στις 3 Νοεμβρίου θα βρεθεί ακόμη μία φορά στη Θεσσαλονίκη, περιμένοντας να δικαστεί η μήνυση που έχει καταθέσει εις βάρος των αστυνομικών.

Ο Αυγουστίνος δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τα προβλήματα από τον βάναυσο ξυλοδαρμό του στις 17 Νοεμβρίου 2006, όταν αστυνομικοί με πολιτικά άρχισαν να τον χτυπούν αλύπητα, επειδή θεώρησαν πως ανήκει σε ομάδα νεαρών που προκαλούσαν επεισόδια κατά τη διάρκεια του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου. Εξακολουθεί να λαμβάνει καθημερινή θεραπευτική αγωγή, ενώ τον παρακολουθεί και ψυχολόγος, η οποία εκτιμά πως ο Αυγουστίνος θα χρειαστεί αρκετά χρόνια μέχρις ότου ξεπεράσει τα ψυχολογικά τραύματα.

Να τους χαίρεστε τέτοιους εγκληματίες αστυνομικούς, κύριε Παυλόπουλε. Άντε και εις ανώτερα, αστυνομικοί του κ…!

Δεν υπάρχουν σχόλια: