Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Η 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟΥ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ

Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σε λίγες ημέρες γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου, μια μέρα ιστορικά σημαντική για την Ελλάδα και μια μέρα για την οποία ο σημερινός πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι σίγουρα θα έχει ακούσει πολλά, μιας και έλκει την καταγωγή του από την Αχλάδα της Φλώρινας.

Ο παππούς του, Νικόλαος Γρούϊος, σκοτώθηκε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, πολεμώντας και υπερασπίζοντας, μαζί με άλλους Έλληνες μαχητές, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, ενώ το όνομά του βρίσκεται χαραγμένο και στη μαρμάρινη πλάκα- μνημείο, που έχει στηθεί στο χωριό Αχλάδα, προς τιμήν των πεσόντων κατά την εποποιία του ‘40, Αχλαδιωτών.

Ο πατέρας του ήταν εντεταγμένος στον ΕΛ.ΑΣ., στο τάγμα του Φλωρινιώτη Γκότσε (Δημάκη), οι άντρες του οποίου, ύστερα από τις αποσχιστικές τάσεις τους και λίγο πριν αποχωρήσουν οι Γερμανοί, κατέφυγαν στην Γιουγκοσλαβία, κυνηγημένοι από τμήματα του ΕΛΑΣ και εγκαταστάθηκαν στο Μοναστήρι (Μπίτολα).

Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ο Νίκολα Γκρούεφσκι (όπως έχουμε γράψει και παλιότερα), έχοντας από μικρός μάθει μέσω των συγγενικών του προσώπων, για τους άθλους των προγόνων του (των Ελλήνων δηλαδή) στην αρχαιότητα, αλλά και την ανδρεία που επέδειξαν οι Έλληνες σε όλους τους πολέμους, έχει κάθε…-παράλογο- λόγο (λόξα) να θέλει να υφαρπάξει την Ιστορία μας, καθώς γνωρίζει πως μόνο μέσω αυτής μπορεί η χώρα του να καταξιωθεί διεθνώς.

Στις 28 Οκτωβρίου ο Νίκολα Γκρούεφσκι γνωρίζει πολύ καλά τι γιορτάζουμε. Και ζηλεύει. Ζηλεύει πολύ. Θα ήθελε αυτή τη δόξα να τη ζει η δικιά του πατρίδα. Και αυτό τον κάνει ακόμα πιο πολύ να φανατίζεται και να υψώνει εθνικιστικές κορώνες εναντίον μας. Η Ιστορία όμως είναι ήδη γραμμένη. Και μιλάει για μια Ελλάδα που από την αρχαιότητα υπηρετεί τη Δημοκρατία, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, δοξασμένη για τα έργα της και τους ήρωές της (ανάμεσά τους και ο Μέγας Αλέξανδρος) σε όλα τα μήκη του πλανήτη, ενώ αντίθετα τα Σκόπια, με την ανύπαρκτη ιστορία τους, καταξιώνονται διεθνώς σαν μια χώρα που ο εθνικισμός έχει ριζώσει για τα καλά στα θεμέλια του κράτους και στις καρδιές των πολιτών του.

Σημείωση: Πολλά στοιχεία για τη δράση του παππού και του πατέρα του ελληνικής καταγωγής σημερινού πρωθυπουργού των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι, είναι παρμένα από την εφημερίδα «Φωνή της Φλωρίνης» και το φύλλο της 10ης Οκτωβρίου 2008, όπως επίσης και οι φωτογραφίες, που θα δημοσιευτούν σύντομα και απεικονίζουν επιγραφές, γραμμένες στα ελληνικά, που βρέθηκαν έπειτα από ανασκαφές, στο χωριό Αχλάδα Φλώρινας, απ’ όπου κατάγεται ο Νίκολα Γκρούεφσκι.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

mpravo polu wraia ta les!!!etsi na methenoune merikoi merikoi..