Κυριακή 17 Μαΐου 2009

ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΗ EUROVISION ΤΟ «ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ

ΕΒΔΟΜΟΣ Ο ΣΑΚΗΣ- ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΗ
Μάγεψε το παραμύθι (fairytale) του 22χρονου Νορβηγού Αλεξάντερ Ρίμπακ τους Ευρωπαίους- όπως ήταν αναμενόμενο- που παρακολούθησαν και ψήφισαν στον τελικό του 54ου διαγωνισμού της Eurovision, ο οποίος διεξήχθη χθες το βράδυ στη Μόσχα της Ρωσίας. Αντιθέτως, η χθεσινή βραδιά δεν ήταν τελικά η δική μας και του Σάκη Ρουβά…

«Ζητώ συγγνώμη, ήθελα να νικήσουμε. Είμαι πολύ λυπημένος που δεν μπόρεσα να αντεπεξέλθω στις προσδοκίες όλων. Άλλοι κερδίζουν και άλλοι χάνουν. Έδωσα τα πάντα», δήλωσε ο Σάκης, μετά τον διαγωνισμό. Όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι πώς θα αντιδράσει στα αρνητικά σχόλια που θα ακούσει, άπλωσε τα χέρια του μπροστά στους δημοσιογράφους και είπε: «Κόβω τις φλέβες μου και πιείτε όσο αίμα θέλετε, έχω άφθονο»…
Ο τελικός της Eurovision ξεκίνησε με ένα πολύ εντυπωσιακό σόου, επιβεβαίωση των όσων έλεγαν οι Ρώσοι διοργανωτές, πως η φετινή Eurovision θα είναι η καλύτερη όλων των εποχών. Τελικά πράγματι, κέρδισαν το στοίχημα! Από την άλλη, σπουδαίες ερμηνείες, εξαιρετικές συνθέσεις, πολλές δυνατές συμμετοχές και ένας πολύ σκληρός ανταγωνισμός, ήτανε τα κύρια συστατικά ενός διαγωνισμού, το επίπεδο του οποίου είχαμε να παρακολουθήσουμε δεκαετίες ολόκληρες.

Εντυπωσιακές ήταν οι εμφανίσεις της Γαλλίας με την Πατρίσια Κάας, του Αζερμπαϊτζάν με τον Αράς, της Γερμανίας με την Ντίτα Βον Τιζ, ντυμένη ως στριπτιζέρ του παλιού καλού καιρού(!), η Χαντισέ που ήταν σαφώς καλύτερη από τον ημιτελικό, οι χορευτές και πληθωρική τραγουδίστρια της Ουκρανίας και φυσικά η Ισπανίδα Σοράγια.

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Από τη πρώτη στιγμή της ψηφοφορίας, όλα έδειχναν πως η νίκη της Νορβηγίας ήταν εξασφαλισμένη, μιας και τα 12αρια μιας χώρας διαδέχονταν της άλλης. Δεν είναι τυχαίο πως ο Αλεξάντερ Ρίμπακ πήρε τα περισσότερα 12αρια στην 54χρονη ιστορία της Eurovision (16 σε σύνολο 42 κρατών), ενώ κατάφερε και κέρδισε με τους περισσότερους βαθμούς από οποιαδήποτε άλλη χώρα κι αν έχει έρθει πρώτη στο διαγωνισμό (387 βαθμοί, 169 βαθμούς περισσότερους από τη δεύτερη σε ψήφους χώρα Ισλανδία).

Ο Αλεξάντερ Ρίμπακ της Νορβηγίας επιβεβαίωσε όλα τα στοιχήματα των τελευταίων ημερών και βγήκε πρώτος, φέρνοντας την τρίτη νίκη στη χώρα του (η πρώτη ήταν το 1985 και η δεύτερη το 1995), ενώ ο Σάκης Ρουβάς, αν και έδωσε πραγματικά ένα πολύ καλό σόου κατέκτησε την έβδομη θέση, καθώς οι μοναδικές χώρες που μας έδωσαν δωδεκάρι ήταν η Βουλγαρία, η Αλβανία και η Κύπρος.

Αναλυτικά, η ελληνική συμμετοχή πήρε 1 βαθμό από Ολλανδία και Ισπανία, 2 από Σουηδία, Μαυροβούνιο και Ελβετία, 4 από Ρωσία, Σλοβενία και Ουγγαρία, 5 βαθμούς από Βέλγιο, Λευκορωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και Βοσνία Ερζεγοβίνη, 6 από Γερμανία και Σερβία, 7 από Μάλτα, Κροατία, 8 από Ρουμανία, 10 από Αρμενία και 12άρια από Βουλγαρία, Αλβανία, Κύπρο.
Δεν πήρε κανέναν βαθμό από τις Τσεχία, Ισλανδία, Γαλλία, Ισραήλ, Λετονία, Ανδόρα, Φινλανδία, Λιθουανία, ΠΓΔΜ, Σλοβακία, Ουκρανία, Τουρκία, Πολωνία, Εσθονία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Δανία, Μολδαβία, Αζερμπαϊτζάν και Νορβηγία.

Η Ελλάδα από τη μεριά της έδωσε 1 βαθμό στην Ισπανία, 2 βαθμούς στην Κροατία, 3 στην Τουρκία, 4 στην Ισλανδία, 5 στην Εσθονία, 6 στη Γαλλία, 7 στην Αλβανία, 8 στο Αζερμπαϊτζάν, 10 στη Νορβηγία και 12 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο μεταξύ, έκπληξη προκάλεσε η 2η θέση της Ισλανδίας που δεν ήταν καν μέσα στα φαβορί, ενώ την τρίτη θέση πήρε το ντουέτο του Αζερμπαϊτζάν με το γνωστό τραγουδιστή Αράς. Η Χαντισέ κατάφερε να πάρει την 4η θέση, αν και τα προγνωστικά των τελευταίων ημερών την ήθελαν να μην είναι ούτε καν μέσα στη πεντάδα.

Αναλυτικά, η τελική κατάταξη και οι συνολικοί βαθμοί που πήρε η κάθε χώρα είναι:
1. Νορβηγία 387 (επιβεβαιώθηκαν όλα τα προγνωστικά που τον ήθελαν να κατακτάει την πρώτη θέση)
2. Ισλανδία 218 (ένα αουτσάιντερ, η έκπληξη της φετινής Eurovision, που μάγεψε τους πάντες η ερμηνεύτρια του τραγουδιού με τη φωνή της)
3. Αζερμπαϊτζάν 207 (δυνατό ντουέτο, με τον Αράς να δίνει ρεσιτάλ, σε ένα τραγούδι που φέτος θα ακουστεί πολύ)
4. Τουρκία 177 (αν και το τελευταίο διάστημα δεν έπαιζε ούτε καν μέσα στην πεντάδα, τελικά τα κατάφερε η Χαντισέ)
5. Ηνωμένο Βασίλειο 173 (ο Βέμπερ τελικά έφερε το Ηνωμένο Βασίλειο στην 5η θέση, παίζοντας πιάνο)
6. Εσθονία 129 (το τελευταίο διάστημα όλοι την θεωρούσαν μεγάλο φαβορί)
7. ΕΛΛΑΔΑ 120 (ο Σάκης ήταν ανεπανάληπτος!)
8. Γαλλία 107 (εδώ μάλλον έπαιξε ρόλο το όνομα της Πατρίτσια Καας, παρά το τραγούδι)
9. Βοσνία- Ερζεγοβίνη 106 (ιδιαίτερο τραγούδι, ήταν βέβαιο πως θα ήταν μέσα στον τελικό)
10. Αρμενία 92 (τελικά οι δύο αδερφές τα κατάφεραν και μπήκαν στην τελική 10αδα)
Ακολουθούν:11. Ρωσία 91/12. Ουκρανία 76/13. Δανία 74/14. Μολδαβία 69/15. Πορτογαλία 57/16. Ισραήλ 53/17. Αλβανία 48/18. Κροατία 45/19. Ρουμανία 40/20. Γερμανία 35/21. Σουηδία 33/22. Μάλτα31/23. Λιθουανία 23/- .Ισπανία 23/25. Φινλανδία 22

ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ
Στη φετινή ψηφοφορία, στον τελικό, παλιές συμμαχίες αναθεωρήθηκαν και άλλες δημιουργήθηκαν, καθώς πράγματι ήταν η πιο περίεργη στην ιστορία του διαγωνισμού. Μεγάλο ρόλο έπαιξαν οι πενταμελείς επιτροπές που συστάθηκαν σε κάθε χώρα για να ψηφίσουν στον τελικό, ώστε η κάθε χώρα να βγάλει τα τελικά της αποτελέσματα συνδυάζοντας τους ψήφους της επιτροπής με αυτές του televoting, σε ποσοστό 50-50%.

Η EBU προχώρησε φέτος σε αυτό το σύστημα ψηφοφορίας ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο: να γίνει η ψηφοφορία πιο αντικειμενική και να καταπολεμηθούν με αυτόν τον τρόπο οι «παλιές και ιερές» συμμαχίες πολλών κρατών. Και τα κατάφερε, παρόλο που οι euro-fan διαφώνησαν έντονα ως προς αυτή την απόφαση, η οποία στην ουσία τους στερεί κατά το ήμισυ το δικαίωμα να βγάζουν κάθε χρόνο αυτοί τον νικητή του διαγωνισμού.

Για παράδειγμα, η Ισπανία, που πάντοτε έδινε το 12αρι της στη Ρουμανία, φέτος «μετακίνησε» τη ψήφο της προς τα βόρεια, στη Νορβηγία. Η Μάλτα, αν και ποτέ δεν μας έδινε υψηλό βαθμό, φέτος μας χάρισε 7 βαθμούς, ενώ οι μετανάστες στη Γερμανία και την Ολλανδία, αν και παραδοσιακά υπερτερούσαν, οπότε τα 12αρια της χώρας πήγαιναν συνήθως στην Τουρκία, φέτος πήγαν κι αυτά στη Νορβηγία. Η Πορτογαλία, αν και παραδοσιακά έδινε το 12αρις της στην Ουκρανία, φέτος έκανε την έκπληξη και χάρισε τον υψηλότερό της βαθμό στην Μολδαβία, ενώ η Κροατία αν και ποτέ δεν μας ψήφιζε, φέτος μας χάρισε 7 βαθμούς.

Αξίζει να σημειώσω πως τη δική μας επιτροπή απάρτιζαν ο Γιώργος Κατσαρός, ο γιος του Αντώνη Βαρδή, Αντώνης (από πού και ως που;) και η Βίκη Γεροθόδωρου, στιχουργός, περισσότερο γνωστή ως σύζυγος του Δημήτρη Σαραβάκου. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι πως οι κριτικές επιτροπές ψήφισαν έχοντας δει την τελευταία πρόβα του διαγωνισμού, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. Σε εκείνη την πρόβα, ο Σάκης δυστυχώς δεν ήταν τόσο καλός, μιας και δεν μπόρεσε να ισορροπήσει κατά πάνω στον διάδρομο, όταν ανέβηκε, ενώ είναι λογικό πως φύλαξε την καλύτερή του εμφάνιση για τον τελικό. Ακόμα και οι ξένοι ανταποκριτές αναφέρουν ότι περίμεναν την Ελλάδα -αλλά και την Ουκρανία- σαφώς πιο ψηλά, αλλά τι πραγματικά άραγε έφταιξε και η χώρα μας βρέθηκε μόλις στην 7η θέση;

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ ΜΑΣ
Σίγουρα δεν ήταν ο νέος τρόπος ψηφοφορίας, με τις επιτροπές και το televoting. Βεβαίως και με το παλιό τρόπο ψηφοφορίας (δηλαδή μόνο το televoting) θα καταφέρναμε να πάρουμε και το 12αρι π.χ. του Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω των Ελλήνων φοιτητών που ζουν εκεί ή θα ήμασταν 4οι, αντί για 7οι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την EBU, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό.

Στη Μόσχα πήγαμε με τον αέρα του νικητή, αν και παντού μας εμφάνιζαν δεύτερους ή τρίτους και ποτέ πρώτους. Όλες οι μεσημεριανές εκπομπές, αλλά και πολλά τηλεοπτικά κανάλια είχαν στείλει εκεί ανταποκριτές τους, όχι για να καλύψουν την ελληνική συμμετοχή, αλλά για να κοροϊδέψουν, για να χλευάσουν και να μειώσουν τους υπόλοιπους Ευρωπαίους καλλιτέχνες. Αυτό, όπως ήταν λογικό, μεταφερόταν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης από τους δικούς τους ανταποκριτές στο διαγωνισμό. Αντιλαμβάνεστε όλοι αυτό και μόνο δημιούργησε σε όλους μια αποστροφή από το να μας ψηφίσουν, καθώς κανένας άλλος δημοσιογράφος, σε κανένα κράτος της Ευρώπης δεν έπεσε τόσο χαμηλά, ούτε χρησιμοποίησαν τόσο γελοία μέσα για να προωθήσουν τη δική τους υποψηφιότητα.

Σίγουρα έπαιξε ρόλο και η θέση που εμφανιστήκαμε, αλλά και από το γεγονός πως οι περισσότερες επιτροπές είχαν λάβει το… μήνυμα να ψηφίσουν φέτος ένα ποιοτικό τραγούδι, για να ξεφύγει λίγο ο θεσμός από τα… τέρατα και τις προκλητικές εμφανίσεις του παρελθόντος, οπότε ο Σάκης δεν ήταν μέσα στις πρώτες επιλογές τους.

Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να πει πως ο Σάκης δεν ήταν καλός. Ήταν άψογος και του αξίζουν συγχαρητήρια, ωστόσο πήγαμε στη Eurovision στηριζόμενοι στο όνομά του και όχι στο τραγούδι του, το οποίο από την αρχή δεν ενθουσίασε ούτε καν εμάς τους Έλληνες.

Και φυσικά, είναι σπουδαία υπόθεση να ξέρει κάποιος πότε πρέπει να σταματά. Η εμφάνιση του Σάκη μπορεί να ήτανε εξαιρετική, αλλά αποδείχτηκε ότι το να λαμβάνεις μέρος σε ένα διαγωνισμό όπως η Eurovision, είναι ένα μεγάλο ρίσκο, που ίσως και να μην αξίζει να το παίρνεις, όταν στη χώρα σου είσαι ένα όνομα τέτοιου μεγέθους. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Άννας Βίσση, που μετά τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό, το 2006, σημείωσε πτώση η καριέρα της…

ΟΙ ΨΗΦΟΙ ΤΟΥ RANTAR
Για όσους ενδιαφέρονται οι δικές μου ψήφοι στον φετινό τελικό του διαγωνισμού της Eurovision έχουν ως εξής:
12=ΕΛΛΑΔΑ (ε στον Σάκη φυσικά, εννοείται νομίζω), 10=ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ, 8=ΟΥΚΡΑΝΙΑ, 7=ΝΟΡΒΗΓΙΑ, 6=ΙΣΛΑΝΔΙΑ, 5=ΑΛΒΑΝΙΑ, 4=ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ, 3=ΓΑΛΛΙΑ, 2=ΔΑΝΙΑ, 1=ΜΑΛΤΑ

ΟΙ ΔΥΟ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
Μετά την ολοκλήρωση του τελικού, ανακοινώθηκαν και οι βαθμολογίες των δύο ημιτελικών. Η Ελλάδα, που είχε μετάσχει στον β' ημιτελικό, είχε προκριθεί ως τέταρτη συγκεντρώνοντας 110 βαθμούς.

Είχε πάρει 6 βαθμούς από Γαλλία, Ισπανία, Ουγγαρία και Μολδαβία, 2 από Δανία και Πολωνία, 12 από Κύπρο και Αλβανία 10 από Ολλανδία και Σερβία, 1 από Νορβηγία, 4 από Σλοβενία, 3 από Κροατία, 5 από Εσθονία και Σλοβακία, 4 από Λετονία, Λιθουανία, Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και Ουκρανία. Ο Σάκης λοιπόν και στο televoting ήταν τέταρτος στον δικό του ημιτελικό και έβδομος στο σύνολο των δυο ημιτελικών. Από την άλλη, ας θυμηθούμε πως η Καλομοίρα πέρσι ήταν πρώτη στον δικό της ημιτελικό και πρώτη στο σύνολο των δυο ημιτελικών, αφήνοντας πίσω της τον Ντίμα Μπιλάν, ωστόσο την τελική βραδιά ήρθε τρίτη, χάνοντας από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Όσο για τον πρώτο ημιτελικό της περασμένης τρίτης, πρώτη είχε περάσει η Ισλανδία με 174 βαθμούς, ενώ στη 2η θέση με 172 βαθμούς είχε βρεθεί η Χαντισέ.
Αναλυτικότερα:
• 2ος Ημιτελικός Eurovision 2009:
01. Νορβηγία: 201//02. Αζερμπαϊτζάν: 180//03. Εσθονία: 115//04. Ελλάδα: 110//05. Μολδαβία: 106//06. Ουκρανία: 80//07. Αλβανία: 73//08. Δανία: 69//09. Λιθουανία: 66//10. Σερβία: 60//11. Ιρλανδία: 52//12. Πολωνία: 43//13. Κροατία: 33 [Επιλογή κριτικής επιτροπής]14. Κύπρος: 32//15. Ουγγαρία: 16//16. Σλοβενία: 14//17. Ολλανδία: 11//18. Σλοβακία: 08//19. Λετονία: 07 • 1ος Ημιτελικός Eurovision 2009: 01. Ισλανδία: 174//02. Τουρκία: 172//03. Βοσνία & Ερζ.: 125//04. Σουηδία: 105//05. Αρμενία: 99//06. Μάλτα: 86//07. Ισραήλ: 75//08. Πορτογαλία: 70//09. Ρουμανία: 67//10. Π.Γ.Δ.Μ.: 45//11. Μαυροβούνιο: 44//12. Φινλανδία: 42 [Επιλογή κριτικής επιτροπής]13. Λευκορωσία: 25//14. Ελβετία: 15//15. Ανδόρα: 08//16. Βουλγαρία: 07//17. Βέλγιο: 01//18. Τσεχία: 0

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ RANTAR ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΕΤΙΝΗ EUROVISION!
Και φέτος το rantar κατάφερε και πρόβλεψε σωστά και με ακρίβεια τις χώρες που θα περνούσαν από τους δύο ημιτελικούς στον τελικό. Στον τελικό, με εξαίρεση την Μάλτα και την Ισπανία, οι προβλέψεις του rantar επαληθεύτηκαν πλήρως και αυτός είναι και ο λόγος που κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι ενημερώνεστε μέσα από το blog μου για τα θέματα της Eurovision. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, όπως ευχαριστώ ακόμη μια φορά όλες τις τηλεοπτικές εκπομπές και όλα τα έντυπα μέσα που αναφέρθηκαν στις προβλέψεις του rantar, ονομαστικά. Και του χρόνου, παιδιά! Σας ευχαριστώ πολύ!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το άρθρο σας καταπληκτικό!
Γράφετε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει κανείς για το διαγωνισμό.
Θερμα συγχαρητήρια!