Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΗΣ EUROVISION!

ΕΚΤΟΣ ΤΕΛΙΚΟΥ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Δεν υπήρχε φαβορί, το οποίο να μην επικράτησε στον δεύτερο ημιτελικό της Eurovision, που διεξήχθη στη Μόσχα. Καμία έκπληξη, με εξαίρεση την Κροατία, η οποία άνοιξε και τη βραδιά του δεύτερου ημιτελικού και τελικά πέρασε στη δεκάδα, αφήνοντας δυστυχώς έξω τη συμμετοχή της Κύπρου.
Η Ιρλανδία εμφανίστηκε δεύτερη με ένα νεανικό συγκρότημα και ξεσήκωσε το στάδιο, αλλά ως εκεί. Λετονία, Σερβία και Πολωνία, οι οποίες ακολούθησαν, μάλλον πέρασαν απαρατήρητες, ενώ η συμμετοχή της Νορβηγίας με τον νεαρό βιολιστή, ο οποίος θεωρείται και το απόλυτο φαβορί του φετινού διαγωνισμού, «έθαψε» τη συμμετοχή της Κύπρου, καθώς εμφανίστηκαν οι δύο χώρες στην έκτη και έβδομη θέση αντίστοιχα.
Ακολούθησε η Σλοβακία και αμέσως μετά η Δανία, που πραγματικά από πολλούς στην Ευρώπη θεωρείται μεγάλο φαβορί, αν και στην Ελλάδα η εν λόγω συμμετοχή πέρασε απαρατήρητη. Η Σλοβενία με το ορχηστικό της τραγούδι δεν έπεισε τους fan της Eurovision, ούτε ο… πολύχρωμος Ούγγρος, ο οποίος ακολούθησε.

Συνέχεια είχαν τα μεγάλα φαβορί. Αζερμπαϊτζάν, με Αράς, Ελλάδα με Σάκη, η Λιθουανία με τον γκρινιάρη τραγουδιστή, που μονίμως απειλούσε να αποχωρήσει από τη διοργάνωση, αν ο σκηνοθέτης δεν ικανοποιούσε τις απαιτήσεις του, η Μολδαβία η μόνη χώρα φέτος με έθνικ τραγούδι, η Αλβανία με μια γλυκύτατη παρουσία, που θύμιζε την περσινή μας Καλομοίρα, η Ουκρανία με τη σέξυ εμφάνιση της ερμηνεύτριας και των χορευτών της και η Εσθονία με τα βιολιά. Τελευταία η Ολλανδία, της οποίας το τραγούδι της δεν πέρασε τελικά στην τελική δεκάδα του διαγωνισμού της Eurovision.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξελίχθηκε σε θρίλερ, καθώς ενώ είχαν ανακοινωθεί ήδη οι οχτώ χώρες οι οποίες περνούσαν στον τελικό, τα δύο μεγάλα φαβορί Νορβηγία και Ελλάδα ήταν ακόμα εκτός! Όταν μάλιστα στον προτελευταίο φάκελο υπήρχε το όνομα της Νορβηγίας, πολλοί Έλληνες πίστεψαν πως ο Σάκης τελικά δεν τα κατάφερε και πως τελικά τον «έφαγαν» οι συμμαχίες των βόρειων χωρών. Ωστόσο, όπως και στην Κωνσταντινούπολη, το 2004, ο τελευταίος φάκελος περιείχε τη συμμετοχή της Ελλάδας, το εισιτήριο μας δηλαδή για μια θέση στον τελικό του Σαββάτου.

Το μεγαλύτερο χειροκρότημα εισέπραξε η συμμετοχή της Κύπρου και της Ελλάδας, ωστόσο αυτό δικαιολογείται, καθώς στο στάδιο «Ολυμπίνσκι» της Μόσχας οι Έλληνες που παρέστησαν στον ημιτελικό ήταν περισσότεροι και από τους Ρώσους, ενώ πραγματικά πολύ καλή σκηνοθεσία είχαν οι συμμετοχές της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας και της Λιθουανίας.
Οι χώρες λοιπόν του δεύτερου ημιτελικού, οι οποίες περνάνε στον τελικό είναι: Κροατία, Νορβηγία, Δανία, Αζερμπαϊτζάν, Ελλάδα, Λιθουανία, Μολδαβία, Αλβανία, Ουκρανία και Εσθονία.

Και φέτος το rantar κατάφερε και πρόβλεψε εννέα από τις δέκα χώρες που πέρασαν από τον δεύτερο ημιτελικό στον τελικό! Ήδη από τις 30 Μαρτίου ανέφερα εννέα από τις δέκα χώρες που τα κατάφεραν, με εξαίρεση τη συμμετοχή της Κύπρου, στη θέση της οποίας πέρασε η Κροατία, ένα τραγούδι που γενικά δεν είχε κάνει ιδιαίτερη αίσθηση, οπότε πολύ πιθανόν να ψηφίστηκε από τις επιτροπές και όχι από το televoting.

Όσο για τη δικιά μου ψηφοφορία, για όσους ενδιαφέρονται, στον δεύτερο ημιτελικό της Eurovision 2009 ψήφισα: 12=ΕΛΛΑΔΑ (όχι άδικα, μιας και ο Σάκης νομίζω πως όντως ήταν ο καλύτερος σήμερα. Φοβερή παρουσίαση, φοβερή ενέργεια και απίστευτη σκηνική παρουσία), 10=ΚΥΠΡΟΣ (νομίζω πως η Χριστίνα Μεταξά ήταν από τις καλύτερες παρουσίες φέτος στο διαγωνισμό της Eurovision και πιστεύω πως δυστυχώς αδικήθηκε…), 8=ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ (αν και η φωνή του Αράς σήμερα ήταν απελπιστική, ωστόσο πιστεύω πως το τραγούδι του πάει για πρωτιά), 7=ΝΟΡΒΗΓΙΑ (όσο αντιπαθητικός κι αν μου είναι ο Alexander Rybak, δεν μπορώ να πω πως το τραγούδι του δεν ήταν ωραίο. Δίκαια θεωρείται φαβορί), 6=ΟΥΚΡΑΝΙΑ (μοναδική παρουσία στο φετινό διαγωνισμό, με χάλασαν οι χορευτές, που ήταν σαν τους 300 του Λεωνίδα), 5=ΕΣΘΟΝΙΑ (αξιοπρεπέστατη παρουσία, ωραία μελωδία), 4=ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (νομίζω η καλύτερη μπαλάντα του δεύτερου ημιτελικού, μετά της Κύπρου φυσικά), 3=ΑΛΒΑΝΙΑ (χαρούμενο τραγουδάκι, ένα 3 νομίζω πως το άξιζε), 2=ΜΟΛΔΑΒΙΑ (ως το μοναδικό έθνικ τραγούδι του φετινού διαγωνισμού, νομίζω πως άξιζε να ψηφιστεί), 1=ΔΑΝΙΑ (απλά καλό κομμάτι).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
Μεγάλα φαβορί που επικράτησαν: Νορβηγία, Αζερμπαϊτζάν, Ελλάδα, Ουκρανία
Αναμενόμενη είσοδος στον τελικό: Δανία, Λιθουανία, Μολδαβία, Αλβανία, Εσθονία
Έκπληξη της βραδιάς: Κροατία
Χαμένη της βραδιάς: Κύπρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: