Τρίτη 5 Μαΐου 2009

ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ Ο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΛΥΓΚΑ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ
Περιβαλλοντικές οργανώσεις της ΠΓΔΜ προσπαθούν να σώσουν από την εξαφάνιση το βαλκανικό υποείδος του ευρωπαϊκού λύγκα, ο οποίος είναι το μεγαλύτερο αιλουροειδές που απομένει στην ήπειρο. Περίπου 100 άτομα εκτιμάται ότι επιζούν σε όλα τα Βαλκάνια, ενώ στην Ελλάδα η πληθυσμιακή κατάσταση του ζώου παραμένει αβέβαιη.

Ο βαλκανικός λύγκας (Lynx lynx martinoi) είναι νυχτόβιος και συνεπώς σπάνια γίνεται αντιληπτός, παρά το σχετικά μεγάλο του μέγεθος, που μπορεί να ξεπεράσει το ένα μέτρο σε μήκος και τα 25 κιλά σε βάρος. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι οι σκούρες τούφες που προεξέχουν από τα αφτιά του. Η όμορφη κηλιδωτή γούνα του, με χρώματα που ποικίλλουν από το χρυσοκίτρινο μέχρι το καφέ, είναι ο βασικός λόγος που το ζώο καταδιώκεται από τους λαθροθήρες.


Σύμφωνα με την ελληνική περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ, στην Ελλάδα η εξάπλωση του λύγκα ήταν κάποτε αρκετά ευρεία, από τη Θράκη μέχρι και τη νότια Πελοπόννησό. Σήμερα, μόνο σκόρπιες αναφορές υπάρχουν για λύγκες στη Βόρεια Πίνδο και στο όρος Βόρρας, ενώ οι ερευνητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ΠΓΔΜ προειδοποιούν ότι η προσπάθεια θα είναι δύσκολο να επιτύχει λόγω της λαθροθηρίας.


Να σημειώσω πως στη γειτονική χώρα, το κυνήγι του λύγκα (ο οποίος σπάνια επιτίθεται σε οικόσιτα ζώα) τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 8 ετών, όμως ουδέποτε δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε λαθροθήρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: