Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

EUROVISION: ΤΟ "ΠΑΝΗΓΥΡΑΚΙ" ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ, ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΑΦΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ, ΓΚΡΙΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ "BIG 4" ΚΑΙ ΥΠΟΥΛΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Ξεκινάει σε μία εβδομάδα η 54η Eurovision και όλη η Ευρώπη αναμένεται να… χορέψει στο ρυθμό της, μόλις οι Ρώσοι δώσουν την εκκίνηση. Μόνο που αυτό το «πανηγυράκι» τα τελευταία χρόνια πίσω από τις ευρωπαϊκές μελωδίες κρύβει τους ψίθυρους αυτών που μέσω της Eurovision προσπαθούν να παίξουν τα δικά τους, βρώμικα πολλές φορές παιχνίδια.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης η Ρωσία ετοιμάζεται να μας εκπλήξει με τη διοργάνωση της Eurovision, για την οποία αναμένεται να ξοδέψει έως και 23 εκατ. ευρώ (δηλαδή 1 δισ. ρούβλια), σε μια προσπάθεια να δείξει σε όλους ποιος είναι ο δυνατός παίχτης στην Ευρώπη. Αν και μέχρι σήμερα η διοργάνωση της Αθήνας το 2006 θεωρούνταν από τις πιο φαντασμαγορικές, φέτος η Ρωσία θα μας αφήσει με ανοιχτό το στόμα, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι διοργανωτές.

Δύο θα είναι και φέτος οι «δυνατοί» παίκτες του διαγωνισμού: το αναγεννημένο ανατολικό μπλοκ και το ισχυρό βόρειο μπλοκ των σκανδιναβικών κυρίως κρατών, ενώ ένα τρίτο, το βαλκανικό μπλοκ (στο οποίο δηλώνουν παρών Ελλάδα και Κύπρος και αποτελείται συνολικά από 11 χώρες) προσπαθεί το τελευταίο καιρό να εισχωρήσει ανάμεσα στους… δυνατούς.

Οι 4 «ισχυροί» (Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία), που αυτομάτως περνάνε στον τελικό, καθώς πληρώνουν το 40% των εξόδων του διαγωνισμού σε κάθε διοργάνωση, τα τελευταία χρόνια καταλαμβάνουν μονίμως τις τελευταίες θέσεις στην κατάταξη, οπότε φέτος απαιτούν να έχουν μια πιο αξιοπρεπή παρουσία, γι’ αυτό και ο πρόεδρος της EBU διαμήνυσε ευγενικά σε όλες τις χώρες του διαγωνισμού να προσέξουν τις τέσσερις αυτές χώρες, που τόσα έχουν προσφέρει στον μουσικό διαγωνισμό. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως σε όλα τα στοιχήματα και σε όλες τις προβλέψεις η Γαλλία και η Ισπανία φέτος φαίνεται να καταλαμβάνουν ιδιαίτερα υψηλή θέση, δηλαδή εμφανίζονται μονίμως μέσα στην πρώτη πεντάδα. Από την άλλη, το Λονδίνο δεν φαίνεται να ζητάει τη νίκη, αλλά μια… αξιοπρεπή ήττα, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει μια φαντασμαγορική διοργάνωση, σε περίπτωση που κερδίσει, αλλά και ήδη έχει κατασπαταλήσει αρκετά χρήματα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2012.

Η αλήθεια είναι βέβαια πως εν μέσω οικονομικής κρίσης, οι “Big 4” απείλησαν πως εάν και φέτος «φάνε άκυρο» από τις υπόλοιπες χώρες, θα το σκεφτούν πολύ σοβαρά να συνεχίσουν να προσφέρουν οικονομική βοήθεια στην EBU, οπότε μην απορέσετε εάν ξαφνικά δείτε φέτος αυτές τις χώρες να σκαρφαλώνουν στις πρώτες θέσεις… Είναι αλήθεια ότι οι Γερμανοί απορούν, καθώς ενώ συνορεύουν με έξι χώρες, ούτε μία δεν την ψήφισε πέρσι, ενώ οι Άγγλοι, αν και βλέπουν τη χώρα τους να φιγουράρει μονίμως στις πρώτες θέσεις των προγνωστικών, τελικά μόνο οι Ιρλανδοί παραμένουν στενοί τους σύμμαχοι…
Στο μεταξύ, η κοινή γνώμη των “Big 4” όλο κα περισσότερο αδιαφορεί για τη Eurovision, καθώς βλέπει τη διοργάνωση ως ένα από τα πιο ύπουλα γεωπολιτικά παιχνίδια της γηραιάς ηπείρου. Δεν είναι τυχαίο πως το γερμανικό πολιτικό περιοδικό “Der Spiegel”, σε άρθρο του αναφέρει πως οι περσινοί 12 βαθμοί που έδωσαν η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ουκρανία, η Λευκορωσία και η Αρμενία στη συμμετοχή της Ρωσίας είχαν να κάνουν με την άμεση εξάρτησή τους με το ρωσικό αγωγό “Gazprom”, που τους μεταφέρει φυσικό αέριο. Και δεν θα ήταν περίεργο εάν αυτές οι χώρες δίνανε το 12αρι τους στη Ρωσία, αλλά αποκτάει ιδιαίτερη σημασία, καθώς όλες οι παραπάνω έχουν κάκιστες σχέσεις με τη Ρωσία…

Μεγάλη κουβέντα επίσης γίνεται το τελευταίο διάστημα στο «άνοιγμα» του διαγωνισμού προς την Ανατολή. Η κίνηση αυτή όμως ήταν επιβεβλημένη, καθώς το ακροατήριο των συγκεκριμένων χωρών αύξησε κατακόρυφα την πληθυσμιακή απήχηση της Eurovision, οπότε και τα διαφημιστικά έσοδα, που τόσο ενισχύουν την κρατική τηλεόραση κάθε χώρας, αλλά κυρίως και την EBU. Με λίγα λόγια, κάνει βιώσιμη την πολυέξοδη διοργάνωση.

Τέλος, να τονίσω πως στη φετινή διοργάνωση- λόγω οικονομικής κρίσης- τόσο η Λετονία, όσο και το Ισραήλ, το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και η Ισλανδία σκεφτόντουσαν σοβαρά να αποχωρήσουν από τον διαγωνισμό, αλλά κάτι τέτοιο τελικά κατέστη αδύνατο, καθώς τα χρήματα που θα έπρεπε να καταβάλλουν στην EBU ως ρήτρα αποχώρησης θα ήταν πολύ περισσότερα, από ότι τελικά να συμμετάσχουν…

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Poli kalo to arthro sas. Ontos piso apo ti fantasmagoriki teleti krivontai skopimotites. Emeis omos as asxolithoume mono me aytin kathos pragmatika axizei na tin parakolouthisi kaneis.
Simiosi. Gazprom einai i etaireia fisikoy aeriou tis Rossias. O agogos ston opoion anafereste an den apatome einai o Northstream.