Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2007

ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Θεσσαλονίκη είναι μια από τις πόλεις με τις περισσότερες αδελφοποιήσεις ανά τον κόσμο. Ήδη μετρά 17 «αδελφές πόλεις», με παλιότερη αυτή με τη πόλη Χάρτφορντ των Ηνωμένων Πολιτειών, που χρονολογείται από το 1962, ενώ πρόσφατα αδελφοποιήθηκε και με την πόλη Μπουσάν της Νότιας Κορέας.

Με την ιδέα «Να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλο καλύτερα», που καλλιεργήθηκε κυρίως μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι αδελφοποιήσεις βρήκαν πρόσφορο έδαφος σε όλη την Ευρώπη και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που βοήθησε στη στενή συνεργασία μεταξύ των αδελφών πόλεων, σε πολιτιστικό, οικονομικό, αλλά και εκπαιδευτικό επίπεδο.


Μερικές από τις πόλεις που έχει αδελφοποιηθεί η Θεσσαλονίκη είναι η Μελβούρνη της Αυστραλίας (1983), η Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας (1984), η Λειψίας της Γερμανίας (1984), η Μπολόνια της Ιταλίας (1984), η Λεμεσός της Κύπρου (1984), η Μπρατισλάβα της Σλοβακίας (1986), κ. ά., ενώ αίτηση αδελφοποίησης δέχτηκε και από τη Λίμα του Περού και άλλες πόλεις της νότιας Αμερικής.

Οι περισσότερες πόλεις με τις οποίες η Θεσσαλονίκη διατηρεί δεσμούς βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Κίνα, στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Ιταλία, ενώ με άλλες 11 πόλεις έχει υπογράψει σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας.

Να σημειωθεί πως η Θεσσαλονίκη έχει ιδρύσει και το Δίκτυο Βαλκανικών Πόλεων (Balcinet), μέλη του οποίου είχαν υποστηρίξει τις θέσεις της Ελλάδας πάνω στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: