Κυριακή 19 Μαΐου 2019

EUROVISION 2019: ΝΙΚΗΤΗΣ Ο DUNCAN LAURENCE ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ!

ΣΤΗΝ 21Η ΘΕΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΗΝ 15Η Η ΚΥΠΡΟΣ
Παρελθόν αποτελεί πλέον ο 64ος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ και θεωρήθηκε ο καλύτερος διοργανωτικά στην ιστορία του θεσμού. Οι Ισραηλινοί πραγματικά έβαλαν τα δυνατά τους και εντυπωσίασαν τους euro-fans, τόσο με τις εκπλήξεις τους (βλέπε εμφάνιση Madonna) όσο και με τα μηνύματα που πέρασαν στον κόσμο κατά τη διάρκεια των διαγωνιστικών μερών. 
Αν και αρχικά πολλές χώρες ήθελαν να μποϊκοτάρουν τη φετινό Eurovision, λόγω του Παλαιστινιακού ζητήματος, εν τούτοις κανείς δεν το έπραξε και μόνο οι Ισλανδοί τόλμησαν να υψώσουν εντός του σταδίου σημαίες της Παλαιστίνης, αλλά και η Μαντόνα, να περάσει το δικό της μήνυμα, όταν στο τελείωμα της εμφάνισής της είδαμε δύο χορευτές της αγκαλιά, έχοντας στην πλάτη τους μία σημαία εβραϊκή και μία παλαιστινιακή. Και για τις δύο περιπτώσεις, οι Ισραηλινοί διοργανωτές ωστόσο σκέφτονται να τιμωρήσουν τους καλλιτέχνες. 

Ο 64ος Διαγωνισμός της Eurovision ήταν αφιερωμένος στη Διαφορετικότητα. Ένα σαφές μήνυμα ενάντια στην ακροδεξιά στροφή της Ευρώπης και της καταπίεσης των δικαιωμάτων της κοινότητας των LGTB στα αραβικά κράτη. Το Ισραήλ το τόλμησε και οι Euro-fans υποστήριξε την κίνησή της με κάθε τρόπο. Γιατί πάνω από όλα η μουσική είναι ελεύθερη έκφραση! 

Τιμώντας τους σημαντικούς καλλιτέχνες που εκπροσώπησαν το Ισραήλ στην ιστορία της Eurovision. οι διοργανωτές συγκίνησαν τα εκατομμύρια των τηλεθεατών, αλλά ξεσήκωσαν και τους Euro-fans, όταν επί σκηνής ανέβηκε η Ελένη Φουρέιρα, με την Conchita, την Verka Serduchka και τον Mans Zelmerlow. Η αποκορύφωση όμως ήρθε με την εμφάνιση της Madonna επί σκηνής, όπου ερμήνευσε δύο τραγούδια της και έγραψε τη δική της ιστορία στον θεσμό.


Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ
Ακόμα μια χρονιά το χάσμα μεταξύ επιτροπών και televoting, καλά κρατεί! Σε σημείο τέτοιο, που πολλοί απορούν με τι κριτήρια επιλέγονται οι επιτροπές σε όλα τα κράτη, ώστε ποτέ να μην συμβαδίζουν με τους euro-fans. Το ερώτημα είναι εύλογο, καθώς ως νικήτρια χώρα οι επιτροπές ψήφισαν τη Σουηδία και οι Euro-fans τη Νορβηγία.

Αναλυτικά, η πρώτη πεντάδα της ψηφοφορίας των επιτροπών ήταν: 1.) Σουηδία, 2.) Βόρεια Μακεδονία, 3.) Ολλανδία, 4.) Ιταλία, 5.) Αζερμπαϊτζάν. Οι πεντάδα που αναδείχθηκε από το televoting ήταν: 1.) Νορβηγία, 2.) Ολλανδία, 3.) Ιταλία, 4.) Ρωσία, 5.) Ελβετία.


Ο τελικός βαθμολογικός πίνακας:
1.)ΟΛΛΑΝΔΙΑ- 492: Ο Duncan από την πρώτη στιγμή ήταν το φαβορί, με το τραγούδι “Arcade”, το οποίο αναφέρεται στη χαμένη αγάπη μιας φίλης του που πέθανε πρόωρα. Συγκινητική, μελωδική μπαλάντα, η οποία να και πρώτη στην τελική κατάταξη, δεν ήταν πρώτη στις επιλογές ούτε των επιτροπών, ούτε του televoting.
2.)ΙΤΑΛΙΑ- 465: Δεν τα κατάφερε ο Mahmood από την Ιταλία να κερδίσει τελικά, μιας και τα στοιχήματα από νωρίς τον είχαν μεταξύ των φαβορί για τη νίκη. Μέχρι τελευταίας στιγμής ήταν απορίας άξιο σε ποια θέση θα τερματίσει η Ιταλία, μιας και τα στοιχήματα υπέρ της άλλαζαν συνεχώς. 
3.)ΡΩΣΙΑ- 369: Δημήτρης Κοντόπουλος και Φωκάς Ευαγγελινός έκαναν πάλι το θαύμα τους και με την υπέροχη ερμηνεία του Sergey Lazarev η Ρωσία κατάφερε να τερματίσει τρίτη.
4.)ΕΛΒΕΤΙΑ- 360: Το πιο δυναμικό τραγούδι της φετινής Eurovision, το οποίο όμως δεν το βοήθησε το background της, τερμάτισε στην τέταρτη θέση. 
5.)ΝΟΡΒΗΓΙΑ- 338: Η έκπληξη της φετινής Eurovision. Η Νορβηγία στον ημιτελικό αντιμετώπισε πολλά τεχνικά και σκηνοθετικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να ζητήσει να εμφανιστεί ξανά, κάτι που η EBU απέκλεισε. Οι επιτροπές την βαθμολόγησαν με ελάχιστους ψήφους και την έστειλαν στην 15η θέση. Ωστόσο, το televoting την εκτόξευσε στην 5η, καθώς εκεί ψηφίστηκε πρώτη με 291 βαθμούς!
6.)ΣΟΥΗΔΙΑ- 332: Ο πρώτος των επιτροπών (να θυμίσουμε πως και πέρσι οι επιτροπές επέλεξαν μαύρο καλλιτέχνη για την πρωτιά, εκπρόσωπο της Αυστρίας…) τελικά τερμάτισε έκτος, μιας και το televoting του έδωσε ελάχιστους ψήφους. 
7.)ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ- 297: Η πιο πολυδάπανη αποστολή, μιας και το Αζερμπαϊτζάν έδωσε τεράστια ποσά για την προώθηση της συμμετοχής του. Τελικά κατάφερε να πάρει μόλις της έβδομη θέση, αρκετά καλή, αν αναλογιστούμε πως πριν τις πρόβες η συγκεκριμένη συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλά στα στοιχήματα.  
8.)ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ- 295: Μπορεί η Tamara από τη γειτονική χώρα να φιγουράριζε για πολύ ώρα στην πρώτη θέση του πίνακα, όσο ψήφιζαν οι επιτροπές, αλλά οι μόλις 58 ψήφους που πήρε από το televoting την έριξαν στην όγδοη. Η απογοήτευσή της ήταν εμφανής κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, παρόμοια με αυτή του Σουηδού.
9.)ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ- 285: Το τραγούδι δεν έλεγε τίποτα το ιδιαίτερο. Τσιρίδες και νόημα κανένα. Ωστόσο, η Αυστραλία μάγεψε με το υπέροχο σκηνικό της, παρόμοιο του δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία της Eurovision. Οι ερμηνεύτριες αιωρούνταν σε ένα μοναδικό… χορευτικό υπό τους ήχους του “zero gravity”.
10.)ΙΣΛΑΝΔΙΑ- 234: Οι επιτροπές το… έστειλαν στην 14η θέση, καθώς το θεώρησαν υπερβολικό. To televoting όμως το ανέβασε στην δέκατη, ίσως για να υποστηρίξει την αντίθεση του συγκροτήματος στην ισραηλινή κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών.

Ακολούθησαν: 11.)ΤΣΕΧΙΑ, 12.)ΔΑΝΙΑ, 13.)ΣΛΟΒΕΝΙΑ, 14.)ΓΑΛΛΙΑ, 15.)ΚΥΠΡΟΣ, 16.)ΜΑΛΤΑ, 17.)ΣΕΡΒΙΑ, 18.)ΕΣΘΟΝΙΑ, 19.)ΑΛΒΑΝΙΑ, 20.)ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ, 21.)ΕΛΛΑΔΑ, 22.)ΙΣΠΑΝΙΑ, 23.)ΙΣΡΑΗΛ, 24.)ΓΕΡΜΑΝΙΑ, 25.)ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ, 26)ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Να σημειωθεί πως οι ψήφοι της επιτροπής της Λευκορωσίας ακυρώθηκαν, καθώς τα μέλη της αποκάλυψαν πως ψήφισαν στον ημιτελικό και έτσι οι ψήφοι διασκορπίστηκαν από την EBU σε χώρες που δεν θα επηρέαζαν το τελικό αποτέλεσμα. 
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟΥ
Δυστυχώς, η Κατερίνα Ντούσκα, με το “Better Love” δεν τα κατάφερε… Και όχι απλά δεν τα κατάφερε, αλλά τερμάτισε και στην χειρότερη θέση που έχει τερματίσει ποτέ η Ελλάδα στον τελικό της διοργάνωσης, την 21η… Η εμφάνισή της ήταν μέτρια, το σκηνικό ήταν πολύ… μπουκωμένο, και η φωνή της δεν κατάφερε να δείξει τη δυναμική της.

Από την άλλη, η Τάμτα τερμάτισε στην 15η θέση, πολύ πιο κάτω από τις προσδοκίες της κυπριακής αποστολής. Αν και ήταν εμφανώς καλύτερη από τον ημιτελικό, ωστόσο αυτό δεν έφτανε για να καταφέρει να κερδίσει τους euro-fans.
Την χώρα μας ψήφισαν οι επιτροπές των χωρών: Η Κύπρος με 12 βαθμούς, η Ρωσία με 10, το Σαν Μαρίνο με 8, το Αζερμπαϊτζάν με 6, η Αλβανία και η Μάλτα με 4 αντίστοιχα και το Βέλγιο με 3 βαθμούς. Το televoting μας χάρισε 24 βαθμούς, οι οποίοι 12 προέρχονται από την Κύπρο, 10 από το Σαν Μαρίνο και 2 από την Αλβανία.  Οπότε τελικό σύνολο 71 βαθμοί.

ΟΙ ΨΗΦΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ RANTAR
Η επιτροπή της Ελλάδος έδωσε τους 12 βαθμούς στην Κύπρο, 10 στην Ρωσία, 8 στο Αζερμπαϊτζάν, 7 στην Ιταλία, 6 στο Σαν Μαρίνο ( ;;; ), 5 στη Μάλτα, 4 στη Σλοβενία, 3 στην Αλβανία, 2 στην Αυστραλία, 1 βαθμό στη Βόρεια Μακεδονία. 
Το televoting της χώρας μας στον τελικό ψήφισε ως εξής: 12 βαθμούς στην Κύπρο, 10 στην Ιταλία, 8 στη Ρωσία, 7 στην Ελβετία, 6 στην Ολλανδία, 5 στην Αλβανία, 4 στην Ισπανία, 3 στην Αυστραλία, 2 στην Ισλανδία και 1 βαθμό στην Γαλλία.
Οι ψήφοι του RANTAR για φέτος ήταν: 12 βαθμούς στην Ελβετία, 10 στην Κύπρο, 8 στην Ελλάδα, 7 στην Γαλλία, 6 στην Αλβανία, 5 στην Αυστραλία, 4 στη Σερβία, 3 στη Σλοβενία, 2 στη Νορβηγία και 1 βαθμό στη Ρωσία.

ΟΙ ΔΥΟ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
Στον πρώτο ημιτελικό η Αυστραλία κατάφερε και τερμάτισε στην πρώτη θέση. Ακολούθησε η Τσεχία, η Ισλανδία, η Εσθονία, η Ελλάδα στην 5η θέση, η Σλοβενία, η Σερβία, ο Άγιος Μαρίνος, η Κύπρος στην 9η θέση και τέλος η Λευκορωσία. Τελευταία στον βαθμολογικό πίνακα η Φινλανδία.

Στον δεύτερο ημιτελικό πρώτη τερμάτισε η Ολλανδία και ακολούθησε η Βόρεια Μακεδονία, η Σουηδία, η Ελβετία, το Αζερμπαϊτζάν, η Ρωσία, η Νορβηγία, η Μάλτα, η Αλβανία και η Δανία. Για έναν μόλις βαθμό εκτός τελικού έμεινε η Λιθουανία, ενώ τελευταία τερμάτισε η Ιρλανδία.

Ραντεβού λοιπόν τώρα του χρόνου στην Ολλανδία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: