Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΑΘΩΑ Η ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑ

ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
Έπεσαν... στα μαλακά οι οκτώ κατηγορούμενοι αστυνομικοί για τον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου, πριν από δύο χρόνια στην πορεία του Πολυτεχνείου. Πρόκειται για την ιστορία που προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη και η οποία έμεινε γνωστή στο πανελλήνιο, ως υπόθεση της «ζαρντινιέρας».
Οι τέσσερις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης, αλλά όχι «απρόσκοπτη», όπως είχε προτείνει ο εισαγγελέας Αχιλλέας Ζήσης, οι τρεις καταδικάστηκαν για απλή συνέργεια και ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής της Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για απλή συνέργεια διά παραλείψεως.

Συγκεκριμένα, σε φυλάκιση τριών ετών καταδικάστηκαν τρεις αστυφύλακες και ένας αρχιφύλακας για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών, θεωρούμενοι ως φυσικοί αυτουργοί. Στον αρχιφύλακα, επεβλήθη συμπληρωματική ποινή τριών μηνών για έργω εξύβριση, επειδή εμφανίζεται σε βίντεο να βγάζει τον σκούφο που φορούσε ο Κύπριος φοιτητής και να τον πετάει στο έδαφος.

Σε φυλάκιση 15 μηνών με 3ετη αναστολή καταδικάστηκαν άλλοι δύο αστυφύλακες, ένας αξιωματικός της αστυνομίας καθώς και ο πρώην Διευθυντής της Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για απλή συνέργεια, ενώ οι ποινές αυτές είναι εξαγοράσιμες προς 3 ευρώ την ημέρα. Η ζαρντινιέρα κρίθηκε αθώα.

Να θυμίσω πως πριν δύο χρόνια ξυλοκοπήθηκε ο Αυγουστίνος από αστυνομικούς, αλλά αυτοί τα έριξαν στην… ζαρντινιέρα.Την ημέρα που εκδικαζόταν η υπόθεση, έξω από το δικαστικό μέγαρο είχαν μαζευτεί διαδηλωτές, οι οποίοι έριξαν γιαούρτια και ότι άλλο βρήκαν, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με τα καθιερωμένα...χημικά τους. Πάλι καλά να λένε που δεν τράβηξαν πιστόλι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: