Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2008

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ
«Γένοβα, Παρίσι, Αθήνα και μετά τι;», «Πυροβολήστε με». Με αυτά τα συνθήματα, αλλά και με αναφορές σε «εξέγερση», το ελληνικό κύμα αγανάκτησης που πυροδότησε η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, εξαπλώνεται από τη Μόσχα έως τη Μαδρίτη, με διαδηλώσεις συμπαράστασης και επεισόδια.

Όλοι κάνουν λόγο για μια πανευρωπαϊκή πλέον εξέγερση των νέων, η οποία φαίνεται να έχει αφετηρία την Ελλάδα, καθώς η αναταραχή που συγκλονίζει τη χώρα μας ξεχύνεται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δημιουργώντας ανησυχίες για ένα γενικευμένο ξέσπασμα οργής κατά των κυβερνήσεων, εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ευρώπη και της εκτίναξης των δεικτών ανεργίας.
Διαδηλώσεις συμπαράστασης και επεισόδια ελληνικής προέλευσης έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στη Μόσχα, τη Κωνσταντινούπολη, τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, το Μπορντό, την Κοπεγχάγη, τη Φρανκφούρτη, τη Ρώμη και τη Βενετία, και όχι μόνο. Σε όλη την ήπειρο έχουν ξεπηδήσει δικτυακοί τόποι και blogs για να μεταδώσουν το κάλεσμα σε διαμαρτυρία.

Ο ξένος Τύπος καταγράφει τη «μετάδοση» των επεισοδίων σε άλλες χώρες και ενδεικτικά η γαλλική Le Monde μιλά για τη «γένεση μιας εξέγερσης από την απογοητευμένη νεολαία της Ελλάδας», κάνοντας αναφορά στο αναρχικό κίνημα από τη δεκαετία του 1970 και έπειτα.
Διαδήλωση έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι πραγματοποίηθηκε πριν λίγες ημέρες και οι Γάλλοι διαδηλωτές εκδήλωσαν την υποστήριξή τους στις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα: «Ζήτω ο ελληνικός λαός και η αγωνιστική του νεολαία», «Αστυνομία παντού, δικαιοσύνη πουθενά», «Ο Αλέξανδρος ζει - τρεις σφαίρες θάνατος για όλους», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές. Ανάμεσα στους διαδηλωτές και ο Γάλλος πολιτικός της Αριστεράς Ζαν Πιερ Μελανσόν, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στην αγωνιστικότητα της ελληνικής νεολαίας.

«Δείτε τι γίνεται στην Ελλάδα» είπε ο Νικολά Σαρκοζί στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος UMP, απορρίπτοντας προτάσεις στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού που θα παρείχαν «μαξιλαράκι» στα υψηλά στρώματα…

Στην Ισπανία, η οποία έχει το μεγαλύτερο ρυθμό ανεργίας στην ΕΕ, καθώς αναμένεται να φθάσει το 20% όσο βαθαίνει η κρίση, νεαροί επιτέθηκαν σε τράπεζες, καταστήματα και σε ένα αστυνομικό τμήμα, ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν πλακάτ που ανέγραφαν: «Ο Αλέξανδρος είναι νεκρός, γι' αυτό αντίσταση παντού και πάντα», η «Φωτιά και φλόγα κατά της καταπίεσης».

Στη Ρώμη καταστράφηκαν περιπολικά, αναποδογυρίστηκαν αυτοκίνητα και πυρπολήθηκαν κάδοι απορριμάτων. Στο κέντρο της Κοπεγχάγης διαδηλωτές εκτόξευσαν μπουκάλια και μπογιές κατά της αστυνομίας και επιδόθηκαν σε καταστροφές. Στη Μόσχα διοργανώθηκε διαδήλωση με πανό που έγραφαν «Πυροβολήστε με». Νεαροί πέταξαν βόμβες μολότοφ στην ελληνική πρεσβεία. Σε συνοικίες της βορειοανατολικής Μόσχας περίπου 100 Ρώσοι αναρχικοί πραγματοποίησαν διαδήλωση «για να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στους Έλληνες ομοϊδεάτες τους», όπως δήλωσαν. Και στη Φρανκφούρτη σημειώθηκαν επεισόδια, έπειτα από πορεία στο γενικό προξενείο της Ελλάδας. Εν τω μεταξύ, στην Τουρκία μία ομάδα νέων πέταξε ντομάτες στην πρόσοψη του προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη για να διαμαρτυρηθεί για το φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. «Η ελληνική νεολαία δεν είναι μόνη. Ζήτω η αλληλεγγύη!» φώναζαν οι νεαροί διαδηλωτές, οι οποίοι εμποδίστηκαν από την αστυνομία να πλησιάσουν στο προξενείο.

Την ίδια ώρα, το περιοδικό The Economist σε ανάλυσή του για τα πρόσφατα επεισόδια στην Ελλάδα, αναφέρει ότι αναζητείται «μια νέα μορφή Περικλή, με αρκετό θάρρος για να ασχοληθεί με τις βαθύτερες αιτίες του χάους στην Ελλάδα».
Γενικός τίτλος του θέματος για την Ελλάδα είναι το χαρακτηριστικό «Φοβού τους Έλληνες μολότοφ φέροντες»… Πόσο δίκιο φαίνεται να έχει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: