Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΣΥ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ- ΑΣΗΜΑΝΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Η Ορεστιάδα είναι η βορειότερη πόλη της Ελλάδας και η Ιεράπετρα η νοτιότερη της χώρας μας και της Ευρώπης.
Στο χωριό Βάμος Χανίων η αύξηση του πληθυσμού τα τελευταία 4 χρόνια έχει αυξηθεί κατά 15%, όταν στο Νεστόριο Καστοριάς οι κάτοικοι από 6.000 έφτασαν μόλις τους 600 τα τελευταία χρόνια.
Οι περιφέρειες με τον γηραιότερο πληθυσμό είναι η κεντρική και νότια Πελοπόννησος, καθώς και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό ώριμων πολιτών κατέχει η Λευκάδα με το ¼ του πληθυσμού της να είναι πάνω από 65 ετών. Λίγο πιο πέρα, τα Ιωάννινα απολαμβάνουν τη νιότη, με την ένεση ζωής των 23.000 φοιτητών.
Η πιο ρυπογόνος πόλη στην Ελλάδα (αλλά και στην Ευρώπη) παραμένει η Θεσσαλονίκη, με τα μικροσωματίδια να βρίσκονται πάνω από το όριο ασφαλείας τις μισές ημέρες του χρόνου, ενώ η περιοχή του Εύοσμου φαίνεται να πλήττεται περισσότερο από τη βαριά βιομηχανία. Στον αντίποδα, στη Σχοινούσσα δεν γνωρίζουν τι σημαίνει ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς δεν την έχουν βιώσει ποτέ.
Η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της Ελλάδας βρίσκεται στα Οινόφυτα, καθώς εκεί βρίσκονται πάνω από 600 εργοστάσια, ενώ στις Σοφάδες Καρδίτσας το 62% των κατοίκων είναι αγρότες.
Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στη Δυτική Μακεδονία και στο Ιόνιο, ενώ τα χαμηλότερα στην Κρήτη και ιδίως στα Χανιά που η ανεργία βρίσκεται σε μηδενικά ποσοστά. Στο μεταξύ, στην Ξάνθη, 300 εργαζόμενοι θα χάσουν τις δουλειές τους από την απεγκατάσταση 3 ακόμη εργοστασίων.
Στη Φλώρινα, η θερμοκρασία τον Ιανουάριο αγγίζει τους -25 βαθμούς Κελσίου, όταν τον ίδιο μήνα στη Ρόδο η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά αλλοδαπών επί συνολικού πληθυσμού (13-25%) εμφανίζονται στα νησιά Μύκονο, Σκιάθο και Ζάκυνθο, ενώ στη Τζια το 50% των μαθητών είναι αλλοδαποί, όταν στο Νέο Σιδηροχώρι Ροδόπης έχουν εκδοθεί μόλις 10 άδειες παραμονής αλλοδαπών.
Στην Αττική το κατά κεφαλής ΑΕΠ αγγίζει τα 27.380€, ενώ στη Δυτική Ελλάδα φτάνει μόλις τα 13.090€.
Τέλος, στη Σαντορίνη ετησίως οι τουρίστες που την επισκέπτονται ξεπερνούν το 1,5 εκατ., ενώ στο Αγρίνιο παρουσιάζεται η εικόνα των ξενοδοχείων που δεν έχουν επισκέπτες.
Από όλα τα παραπάνω το συμπέρασμα είναι πως η Ελλάδα είναι η χώρα των αντιθέσεων. Και φυσικά έτσι θα παραμείνει, καλώς ή κακώς.

Σημείωση: Πολλά στοιχεία πάρθηκαν από την εφημερίδα «Καθημερινή» και το σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στις 23/03/08.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ε ναι λοιπον το ηξερα και αυτο ....