Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2007

ΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΡΩΝ

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΝΑΓΚΗ...

Διακόσιες χιλιάδες άτομα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στο νομό Θεσσαλονίκης. Από αυτούς, οι 2.000 είναι άποροι και στερούνται ακόμη και το φαγητό, ενώ από αυτούς, οι 200 είναι και άστεγοι.

Τα νούμερα είναι τρομακτικά, γι’ αυτό και η νομαρχία, μαζί με τις τοπικές Μητροπόλεις του νομού, αλλά και τους ιδιωτικούς φορείς, προσπαθεί να συγκεντρώσει τους απόρους και να τους προσφέρουν φαγητό, στέγη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχολογική στήριξη, ενώ σημαντική είναι και η πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που έχει προσφερθεί να τους παρέχει δωρεάν νομική υποστήριξη.

Οι άστεγοι της Θεσσαλονίκης είναι κυρίως ενήλικες άντρες, τους οποίους χαρακτηρίζει η καχυποψία και ο φόβος με το περίγυρό τους. Επιβιώνουν με ορίζοντα το 24ωρο που ήδη διανύουν και προέρχονται από όλες τις κοινωνικές τάξεις και σχεδόν από όλα τα επαγγέλματα.
Οι αιτίες που τους οδήγησαν στο δρόμο είναι κυρίως η πτώχευση της επιχείρησής τους, η απόλυσή τους, η ανεργία, η αποφυλάκισή τους και οι δυσμενείς οικογενειακές συνθήκες, καθώς πολλοί έχουν διωχθεί από τους οικείους τους.

Συνήθως είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ και σχεδόν όλοι νοσούν από την κακουχία της υπαίθριας διαβίωσης και λίγοι έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία, καθώς οι περισσότεροι αποφεύγουν να τα επισκεφθούν, από το φόβο της αναγνωρισιμότητας και της σύλληψης, εξαιτίας διώξεων που εκκρεμούν σε βάρος τους.Καλά (;) Χριστούγεννα, Έλληνες…

Δεν υπάρχουν σχόλια: