Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ "ΠΟΛΕΜΟ" ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΥΡΗΞΑΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

ΜΕΣΩ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ Η ΠΓΔΜ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΘΕΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ
Πρόσφατα ταξίδεψα στην Αγγλία. Εκεί είχα την ευκαιρία να δω φίλους και γνωστούς και να γνωρίσω καινούρια άτομα. Δύο από αυτά ήταν ο Τζέιμς και η Μάργκαρετ, πεθαρικά ενός πολύ καλού μου φίλου. Τους επισκεφθήκαμε και πάνω στην κουβέντα μας, μας ανέφεραν πως το καλοκαίρι θα επισκεφθούν τη χώρα μας στα πλαίσια μιας εκδομής που διοργανώνει ένα μεγάλο τουριστικό γραφείο της Αγγλίας. Όλο χαρά θέλησαν να μας δείξουν το πρόγραμμα του ταξιδιού τους, το οποίο και όταν πήραμε στα χέρια μας, μείναμε με το στόμα ανοιχτό.

Το ταξίδι είχε σαν τίτλο «Στα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Και ενώ πιστεύαμε πως ο τίτλος και μόνο του ταξιδιού παρέπεμπε στη χώρα μας, μετά λύπης μας πέσαμε έξω… Το ταξίδι είχε ως αφετηρία τη Βουλγαρία. Εκεί προσγειωνόταν η πτήση από το Λονδίνο και για τρεις ημέρες οι επισκέπτες θα βρίσκονταν στη γειτονική χώρα. Αμέσως μετά θα μετέβαιναν στα Σκόπια, στην «πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου»- όπως την αποκαλούσε το ενημερωτικό φυλλάδιο-, όπου εκεί θα παρέμεναν 4 ημέρες. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επισκέψεις σε μουσεία, στα περίφημα αγάλματα του Γκρούεφσκι, ενώ σε κάθε γραμμή δεν παραλειπόταν να αναφέρει τα Σκόπια ως «Μακεδονία» και ως πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το αποκορύφωμα ήταν πως μετά από τέσσερις ημέρες παραμονής στα Σκόπια, οι Άγγλοι τουρίστες θα επισκέπτονταν τη χώρα μας μόνο για δυο μέρες, τη μία στην Πέλλα και την άλλη στη… Θάσο για μπάνιο και μετά θα αναχωρούσαν για Σόφια, ώστε να πάρουν το αεροπλάνο και να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα τους. Καμία αναφορά στην Βεργίνα, καμία επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, ουδεμία λέξη για Μέγα Αλέξανδρο και Ελλάδα…

Επιστρέφοντας, θέλησα να συζητήσω το θέμα με δυο- τρία άτομα που ανήκουν στον χώρο του κυβερνητικού μας συνασπισμού, δηλαδή σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Μου απάντησαν με περισσή απάθεια πως ο Μέγας Αλέξανδρος των Σκοπίων είναι «γιαλαντζί» και όλα αυτά δεν έχουν σχέση με την πραγματική Ιστορία. Χαίρω πολύ, τους απάντησα! Αλλά εμείς τι κάνουμε γι’ αυτό;! Οι Άγγλοι τουρίστες όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους μετά την εκδρομή, τι θα λένε σε φίλους και γνωστούς; Ποιος θα είναι εκεί να υποστηρίξει τη δική μας άποψη; Κανείς!!!

Για το θέμα φυσικά θα ενημερώσω- όπως έκανα και στο παρελθόν, δίχως φυσικά να πάρω μια σοβαρή απάντηση- και το υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο ξέρω πως αν απαντήσουν, θα αναφερθούν σε αερολογίες, καθώς ξέρουν και οι ίδιοι πως παίζουν σε χαμένο παιχνίδι.

Από την άλλη, αξίζουν εύσημα στην κυβέρνηση των Σκοπίων, καθώς είμαι σίγουρος πως αυτή η εκδρομή είναι δημιούργημα δικό της και γιατί όχι, ίσως και να την χρηματοδότησαν και οι ίδιοι, μέσω «φίλων» τους (βλέπε Σόρος). Και ενδεχομένως το ίδιο να γίνεται και σε άλλες χώρες. Όσο για εμάς; Κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου! Και το ξύπνημα προβλέπεται να είναι απότομο και τρομακτικό…

Δεν υπάρχουν σχόλια: