Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΗΝ EUROVISION ΑΠΟ ΤΟ 1974 ΕΩΣ ΤΟ 2013- Α’ ΜΕΡΟΣ

ΠΟΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ, ΤΙ ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΕΔΙΝΑΝ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΤΟΙΧΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ!

Στα 58 χρόνια της Eurovision η χώρα μας συμμετείχε συνολικά 34 φορές, ενώ έξι φορές απείχε, από το 1974 που πήραμε μέρος για πρώτη φορά.  

Η πρώτη συμμετοχή μας ήταν με την Μαρινέλλα και το τραγούδι «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου», ενώ η τελευταία πέρσι με τους Koza Mostra και το τραγούδι “Alcohol is free”. Ως μέσος όρος όλων των συμμετοχών μας είναι η 10η θέση, με την καλύτερη να την έχουμε πάρει το 2005 (πρωτιά με την Έλενα Παπαρίζου!) και την χειρότερη το 1998, που πήραμε την 20η θέση.

Την Ελλάδα έχουν εκπροσωπήσει στο διαγωνισμό 19 γυναίκες, 12 άντρες και 7 συγκροτήματα. Η Άννα Βίσση, ο Σάκης Ρουβάς, η Μαριάννα Ευστρατίου και η Έλενα Παπαρίζου έχουν πάρει μέρος από δύο φορές (η Παπαρίζου τη μία ως συγκρότημα και την άλλη μόνο της), με την τελευταία να έχει πάρει και τις πιο καλές θέσεις, από τους υπόλοιπους τρεις.

Ως χώρα τους περισσότερους ψήφους σε Eurovision (συνολικά 252) τους πήραμε με το Σάκη Ρουβά και το τραγούδι “Shake It”, που είχε έρθει τρίτο το 2004, ενώ τα περισσότερα 12αρια τα πήραμε το 2005, με το τραγούδι “My number One”, της Έλενας Παπαρίζου που τερμάτισε πρώτο! Οι λιγότεροι ψήφοι μάς δόθηκαν το 1974, με τη συμμετοχή της Μαρινέλλας (μόλις 7), αλλά τότε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι συμμετοχές των κρατών ήταν πολύ λίγες.

Αναλυτικότερα τώρα:
Το 1974 η Ελλάδα αποφασίζει να πάρει μέρος στο μουσικό διαγωνισμό της Eurovision και στέλνει ένα δυνατό της «χαρτί» να μας εκπροσωπήσει, ελπίζοντας σε νίκη: Τη Μαρινέλλα. Παρόλο που τα γραφεία στοιχημάτων την έφερναν μεταξύ 6ης και 7ης θέσης, τελικά τερματίζει στην 11η, παίρνοντας ψήφους συνολικά από τρεις χώρες. Πρώτοι εκείνη την χρονιά αναδείχθηκαν οι Abba, με το τραγούδι Waterloo.

Το 1975 αποφασίζουμε να απέχουμε από το διαγωνισμό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και το 1976 που επιστρέψαμε, θελήσαμε να δώσουμε πολιτική διάσταση με τη συμμετοχή μας, διαμαρτυρόμενοι και πάλι για τα δεινά της Κύπρου από την Τουρκία. Στέλνουμε την Μαρίζα Κωχ η οποία αναφωνεί «Παναγιά μου, Παναγιά μου». Όλοι μιλούν για μια ιδιαίτερη φωνή, η οποία όμως δεν αναδείχθηκε λόγω του κακού ήχου της διοργάνωσης. Τα γραφεία στοιχημάτων μάς ήθελαν στην 6η θέση, ωστόσο εμείς τερματίσαμε στην 13η, με τις ψήφους 5 κρατών. Εκείνη τη χρονιά πρώτο έρχεται το Ηνωμένο Βασίλειο με το τραγούδι Save your kisses for me των Brotherhood of Man, τραγούδι που έως σήμερα θεωρείται από τα καλύτερα της Eurovision!

Το 1977, μετά από δυο αποτυχημένες συμμετοχές της Ελλάδας, η χώρα μας κάνει τη διαφορά! Στέλνει το «Μάθημα Σολφέζ» με τους Πασχάλη, Μαριάνα, Μπέσσυ Αργυράκη και Ρόμπερτ Ουίλιαμ και κερδίζουμε την 5η θέση (εκεί μας τοποθετούσαν και τα γραφεία στοιχημάτων)! Ήταν η μοναδική φορά που μας ψήφισαν όλα τα κράτη που συμμετείχαν, πλην της Ιρλανδίας. Νικήτρια χώρα εκείνη τη χρονιά η Γαλλία.

Την επόμενη χρονιά δέχεται να μας εκπροσωπήσει η Τάνια Τσανακλίδου με το τραγούδι «Τσάρλιν Τσάπλιν». Καταλαμβάνει την 8η θέση, εκεί δηλαδή που την τοποθετούσαν και τα γραφεία στοιχημάτων, ενώ την πρώτη θέση πήρε το φαβορί Ισραήλ, με το τραγούδι A-ba-ni-bi των Izhar Cohen & the Alphabeta.

Την 8η θέση πήραμε και το 1979, με την Ελπίδα και το τραγούδι «Σωκράτη», παρόλο που για πρώτη φορά ήμασταν φαβορί μέχρι και για την πρώτη θέση, ενώ νικητής αναδείχθηκε και πάλι το Ισραήλ με το τραγούδι Hallelujah των Milk and Honey. Αξίζει να σημειώσουμε πως το τραγούδι της Ελπίδας άρεσε πάρα πολύ στους Ισραηλινούς (μας έδωσαν 10 βαθμούς), γεγονός που βοήθησε την Ελπίδα να γίνει ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή στο Ισραήλ.

Το 1980 η χώρα μας στέλνει στο διαγωνισμό ένα ανερχόμενο αστέρι: Την Άννα Βίσση με το συγκρότημα «Επίκουροι» και το τραγούδι “Autostop”. Καταλαμβάνουμε τη θέση που μας έδιναν και τα γραφεία στοιχημάτων, δηλαδή την 13η, ενώ πρώτη χώρα έρχεται η Ιρλανδία με τον Τζόνι Λόγκαν, που χρόνια μετά θα κατακτήσει πολλές φορές την πρωτιά της Eurovision, είτε ως ερμηνευτής, είτε ο συνθέτης.

Ο Γιάννης Δημητράς μας εκπροσώπησε το 1981, με το τραγούδι «Φεγγάρι Καλοκαιρινό» και έκανε τη μεγάλη έκπληξη, καθώς κατέλαβε την 8η θέση. Εκεί μας τοποθετούσαν και τα γραφεία στοιχημάτων, ενώ την πρώτη θέση πήρε το Ηνωμένο Βασίλειο. Να θυμίσω επίσης πως εκείνη τη χρονιά συμμετείχε για πρώτη φορά και η Κύπρος στη Eurovision. Μάλιστα στην παρθενική της εμφάνιση κατάφερε και πήρε την 6η θέση! Και παρόλο που η Ελλάδα της έδωσε το πολυπόθητο 12αρι, αυτή αρκέστηκε να της δώσει 6 βαθμούς.

Το 1982 η ΕΡΤ παρόλο που είχε επιλέξει αρχικά τραγούδι (Σαρανταπέντε κοπελιές με ερμηνευτή τον Θέμη Αδαμαντίδη), το απέσυρε στη συνέχεια θεωρώντας το (όπως και τα άλλα υποψήφια της χρονιάς εκείνης), μη αντιπροσωπευτικό του ελληνικού τραγουδιού.

Το 1983 η χώρα μας επιστρέφει στο διαγωνισμό με την Κρίστη και το τραγούδι «Μη μου λες», το οποίο κατέκτησε την 14η θέση. Και παρόλο που τα γραφεία στοιχημάτων εκείνη τη χρονιά μάς τοποθετούσαν στην τελευταία θέση, τέσσερις χώρες μας ψήφισαν τελικά, με τις δύο (Κύπρος και Ισπανία) να μας χαρίζουν το πολυπόθητο 12αρι, για πρώτη φορά, μετά από δέκα χρόνια, που συμμετείχαμε από την πρώτη μας φορά! Η πρωτιά εκείνη τη χρονιά κατακτήθηκε από το Λουξεμβούργο.

Την επόμενη χρονιά πάλι δεν στείλαμε τραγούδι στη Eurovision, με τη δικαιολογία πως η διοργάνωση είναι… χαμηλού επιπέδου! Μάλιστα η ΕΡΤ δεν πρόβαλε καν τον διαγωνισμό, ούτε ζωντανά, αλλά ούτε και μαγνητοσκοπημένο! Το 1985 αλλάξαμε γνώμη και αποφασίσαμε να στείλουμε τον Τάκη Μπινιάρη με το τραγούδι ¨Μοιάζουμε», το οποίο κατέκτησε την 16η θέση (θέση που έδιναν και τα γραφεία στοιχημάτων). Δύο χώρες μόνο μας ψήφισαν, με την Κύπρο να ανταλλάσουμε… 8αρια! Νικήτρια χώρα η Νορβηγία.

Το 1986 η Ελλάδα είχε δηλώσει αρχικά συμμετοχή (είχε μάλιστα κληρωθεί να εμφανιστεί στη 17η θέση) και πιθανότατα να είχε εκπροσωπηθεί με το τραγούδι Βάγκον Λι της Πωλίνα, αποσύρθηκε όμως όταν διαπίστωσε ότι η διοργάνωση είχε προγραμματισθεί να διεξαχθεί το Σάββατο της Ανάστασης.

Το 1987 επιστρέφουμε και πάλι με τους Bang και το τραγούδι τους «Stop”. Παίρνουμε την 10η θέση, διαψεύδοντας τα γραφεία στοιχημάτων που μας τοποθετούσαν στην 13η. Μοναδικό 12αρι από την Κύπρο. Νικητής ακόμα μια φορά ο Τζόνι Λόγκαν, από την Ιρλανδία, με το υπέροχο τραγούδι του Hold me Now. Υπενθυμίζω πως είναι η πρώτη χρονιά που τον διαγωνισμό παρουσιάζει η Δάφνη Μπόκοτα, αντικαθιστώντας της Μακώ Γεωργιάδου, που τον παρουσίαζε από το 1971.

Την επόμενη χρονιά μας εκπροσωπεί η Αφροδίτη Φρυδά, που καταλαμβάνει την 17η θέση, με το τραγούδι «Κλόουν», καθώς μας ψήφισαν μόλις δύο χώρες. Τα γραφεία στοιχημάτων μας εμφάνιζαν τελευταίους, ενώ νικήτρια χώρα αναδείχθηκε η Ελβετία με την Celine Dion. Να υπενθυμίσουμε πως η Celine Dion δεν αναφέρει καν στο βιογραφικό της τη συγκεκριμένη συμμετοχή της, παρόλο που κατέκτησε την πρωτιά… Εκείνη τη χρονιά η Κύπρος απουσιάζει.

Η Μαριάννα Ευστρατίου θα μας εκπροσωπήσει το 1989, με το τραγούδι «Το δικό σου αστέρι» και θα καταφέρει να πάρει την 9η θέση (θέση που μας έδιναν και τα γραφεία στοιχημάτων). Κύπρος και Ελβετία θα μας δώσουν 12 βαθμούς, ενώ εμείς θα χαρίσουμε στην Κύπρο το 10αρι μας. Νικήτρια χώρα η Γιουγκοσλαβία με το τραγούδι Rock me της Riva.

Το 1990 είναι η σειρά του Χρήστου Καλόου να μας εκπροσωπήσει και η τελική κατάταξη μας βρίσκει στην 19η θέση (τα γραφεία στοιχημάτων μας ήθελαν τελευταίους), η δεύτερη χειρότερη που έχουμε πάρει ποτέ. Δύο χώρες μας ψήφισαν μόνο, με την Κύπρο να μας δίνει μόλις 6 βαθμούς… Νικήτρια χώρα η Ιταλία με το τραγούδι Insieme 1992 του Toto Cutugno.

Συνεχίζεται…

Δεν υπάρχουν σχόλια: