Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΗΝ EUROVISION ΑΠΟ ΤΟ 1974 ΕΩΣ ΤΟ 2013- Β’ ΜΕΡΟΣ

ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΒΟΣΣΟΥ ΤΟ 1991 ΣΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΡΙΖΟΥ ΤΟ 2005!
Η Eurovision για πολλά χρόνια δεν ήταν ένα πρόγραμμα που συγκέντρωνε την προσοχή των τηλεθεατών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στην ΕΡΤ ποτέ δεν την αντιμετώπισε με σοβαρότητα. Μπαίνοντας λοιπόν στην δεκαετία του ’90, οι κακές επιλογές για την Ελλάδα συνεχίζονται…

Η αλήθεια είναι πως οι προσδοκίες μας το 1991 ήταν πολύ μεγάλες. Αποφασίζουμε να στείλουμε την Σοφία Βόσσου, με το εκπληκτικό της τραγούδι «Άνοιξη». Τα γραφεία στοιχημάτων μιλάνε για σίγουρη νίκη της Ελλάδας και οι δημοσιογράφοι στη Ρώμη (όπου διεξήχθη ο διαγωνισμός) κυνηγάνε παντού τη Βόσσου και τον Μικρούτσικο. Τελικά η βραδιά του τελικού θα μας διαψεύσει, καθώς το τραγούδι μας τερματίζει στην 13η θέση. Η Κύπρος μας δίνει 10 ψήφους, ενώ η Carola από τη Σουηδία καταφέρνει να κερδίσει το διαγωνισμό. Πάντως το τραγούδι της Σοφίας Βόσσου έως και σήμερα θεωρείται πως είναι από τα πιο αδικημένα τραγούδια της Eurovision, ενώ οι euro-fan το έχουν κατατάξει στα καλύτερα που έχουν πάει ποτέ στο διαγωνισμό.

«Όλου του κόσμου η ελπίδα», τραγουδάει το 1992 η Κλεοπάτρα και καταφέρνει να κερδίσει την 5η θέση! Λέγεται πως η Κλεοπάτρα φορούσε στο λαιμό της κοσμήματα από την αρχαία Μακεδονία, σε μια προσπάθεια να κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο πως «Η Μακεδονία είναι Ελληνική», μιας και εκείνο το διάστημα το Μακεδονικό ζήτημα είναι σε έξαρση. Εκείνη τη χρονιά τα γραφεία στοιχημάτων τοποθετούσαν την Ελλάδα στην πρώτη θέση και την Κύπρο (που την εκπροσωπούσε η Ευριδίκη, με το τραγούδι Ταιριάζουμε) στη δεύτερη. Η Κύπρος μας χάρισε το 12αρι της κι εμείς της δώσαμε το 10αρι μας, ενώ η Τουρκία μας ψήφισε, δίνοντάς μας 8 βαθμούς (αδιανόητο για εκείνη την εποχή). Νικήτρια χώρα η Ιρλανδία σε τραγούδι γραμμένο από τον Τζόνι Λόγκαν. Αυτή η νίκη θα σηματοδοτήσει ένα σερί νικών από την Ιρλανδία έως και το 1996 (με εξαίρεση το 1995 που κέρδισε η Νορβηγία).

Το 1993 τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει η Καίτη Γαρμπή με το τραγούδι «Ελλάδα, χώρα του φωτός», όπου θα καταλάβει και την 9η θέση (εκεί την ήθελαν και τα γραφεία στοιχημάτων). Η εμφάνιση της Καίτης Γαρμπή συζητήθηκε εντόνως στο Μίλστριτ (όπου διοργανώθηκε η Eurovision), καθώς το άκρως αποκαλυπτικό φόρεμά της την κατέταξε στις πιο σέξι εμφανίσεις στην ιστορία του διαγωνισμού.

Κώστας Μπίγαλης και Ντίρι Ντίρι για την Ελλάδα το 1994 στην Eurovision, για να πάρουμε την 14η θέση. Αρκετά καλή, αν λάβουμε υπόψην μας τα γραφεία στοιχημάτων που τότε μας τοποθετούσαν στις τελευταίες θέσεις.

Το 1995 τα στοιχήματα μας ήθελαν στην 10 θέση, αλλά εμείς με την Ελίνα Κωνσταντοπούλου και το τραγούδι «Ποια προσευχή», τερματίσαμε στην 12η, ενώ το 1996 με τη δεύτερη συμμετοχή της Μαριάννας Ευστρατίου στο διαγωνισμό και το τραγούδι του Κώστα Μπίγαλη «Εμείς φοράμε το χειμώνα ανοιξιάτικα» τερματίζουμε 14οι. Η Μαριάννα Ευστρατίου προσπαθεί να εντυπωσιάσει με ένα ανοιχτό σακάκι, όπου από μέσα δεν φοράει τίποτα, αλλά η προσπάθειά της δεν στέφθηκε με επιτυχία, καθώς δεν έμοιαζε τόσο άνετη στη σκηνή, όσο η Καίτη Γαρμπή πριν 3 χρόνια, οπότε η προσπάθειά της να… αποσπάσει έτσι ψήφους, αποτυγχάνει… Η Κύπρος μας δίνει 10 βαθμούς και τα γραφεία στοιχημάτων εκείνη τη χρονιά μας ήθελαν και πάλι στην 10η θέση.


Το 1997 η Μαριάννα Ζορμπά φωνάζει «Χόρεψε» στην Ευρώπη, αλλά αυτή ούτε που κουνιέται! Τερματίζουμε στην 12η θέση, παρόλο που τα στοιχήματα μας ήθελαν στην 16η. Το τραγούδι της Μαριάννα Ζορμπά είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους Έλληνες euro- fan, ωστόσο εκείνη τη χρονιά δεν προωθήθηκε σωστά από την ΕΡΤ. Η Κύπρος αντιθέτως κατάφερε και κατέκτησε την 5η θέση, ενώ νικητής αναδείχθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τις σερί νίκες της Ιρλανδίας. Ήταν η τελευταία Eurovision με την παρουσία ορχήστρας…

Η χειρότερη χρονιά της Ελλάδας στη Eurovision ήταν το 1998, όταν η ΕΡΤ αποφασίζει μέσω televoting να γίνει ψηφοφορία για το τραγούδι που θα μας εκπροσωπήσει στο διαγωνισμό. Νικητής βγαίνει το συγκρότημα Θάλασσα με το τραγούδι «Μια μικρή ευαισθησία». Την άλλη μέρα όλοι μιλούν για σκάνδαλο, ενώ στη δημοσιότητα βγαίνουν στοιχεία για τον πάροχο του televoting, ο οποίος εσκεμμένα προώθησε το συγκεκριμένο τραγούδι, παρόλο που δεν ψηφίστηκε από τους τηλεθεατές. Η ΕΡΤ αποφασίζει να «θάψει» το σκάνδαλο και στέλνει τελικά το τραγούδι στο Μπέρμιγχαμ. Το αποτέλεσμα αναμενόμενο: Χάρης το 12αρι της Κύπρου (η μοναδική χώρα που μας ψήφισε), καταφέραμε και τερματίσαμε στην 20η θέση, εκεί που μας τοποθετούσαν και τα στοιχήματα… Μεγάλη νικήτρια της βραδιάς η Dana International, όπου με το τραγούδι Diva κέρδισε την πρώτη θέση για το Ισραήλ!

Το 1999 η Ελλάδα αποκλείστηκε από την EBU, με βάση τις βαθμολογίες της τα 5 τελευταία χρόνια, ένα σύστημα που απέκλειε μια σειρά χωρών για να μην υπάρχει μεγάλος όγκος συμμετοχών (δεν είχαν καθιερωθεί ακόμη οι ημιτελικοί), ενώ το 2000 επίσημη δικαιολογία της ελληνικής απουσίας ήταν η έλλειψη χρημάτων.

 Το 2001 η Ελλάδα επιστρέφει με μια πολύ δυνατή συμμετοχή. Οι Antique και το τραγούδι Die For You στέλνεται στην Κοπεγχάγη, ενώ μήνες πριν τα γραφεία στοιχημάτων τοποθετούν τη χώρα μας στην πρώτη θέση, με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη. Η Έλενα Παπαρίζου κάνει μια εκπληκτική εμφάνιση, ενώ όλη η Ευρώπη μιλάει για το νεαρό κορίτσι με τη σέξι εμφάνιση, το υπέροχο σώμα και το γλυκύτατο πρόσωπο. Η EBU από νωρίς καταλαβαίνει πως η Eurovision 2001 είναι… ελληνική υπόθεση και σπεύδει να ρωτήσει την ΕΡΤ αν είναι σε θέση- εφόσον κερδίσει- να διοργανώσει την επόμενη χρονιά το διαγωνισμό. Η απάντηση που λαμβάνει είναι «ΟΧΙ», σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οπότε και η EBU κάνει τα αδύνατα δυνατά να… χάσει η Ελλάδα! Το αποτέλεσμα είναι οι Antique να πάρουν την 3η θέση, ενώ πρώτη έρχεται η Εσθονία, το απόλυτο αουτσάιντερ του διαγωνισμού. Εκείνη τη χρονιά η χώρα μας ψηφίζεται απ’ όλες τις χώρες που συμμετέχουν, ενώ Ισπανία και Σουηδία μας δίνουν τα πολυπόθητα 12άρια.

Εκείνη η χρονιά έμελλε να αλλάξει το ρου της ιστορίας της χώρας μας στο διαγωνισμό, μιας και η Eurovision αρχίζει να αποκτάει φανατικό κοινό, ενώ στο εξής οι συμμετοχές μας θα είναι σαφώς πιο επιτυχημένες απ’ ότι στο παρελθόν, γεγονός που πλέον μας κατατάσσει στις ισχυρά βαθμολογικά χώρες του διαγωνισμού.

Το 2002 ωστόσο η Ελλάδα αποφασίζει να στείλει τον Μιχάλη Ρακιντζή με ένα τραγούδι- έκπληξη, το S.A.G.A.P.O. Η εμφάνισή του στην σκηνή θυμίζει σκηνικό από ταινία επιστημονικής φαντασίας, η Ευρώπη ξαφνιάζεται και τελικά μας χαρίζει την 17η θέση. Μόνο 4 χώρες μας ψήφισαν, με την Κύπρο να μας δίνει το 12αρι της (το οποίο και έπειτα δεν μας στέρησε ούτε μία χρονιά, έως και το 2013). Τα στοιχήματα μας ήθελαν στην 13η θέση. Έκπληξη εκείνη τη χρονιά η Κύπρος, όπου με τους ΟΝΕ τερμάτισε στην 6η θέση! Νικήτρια χώρα η Λετονία.

Την επόμενη χρονιά είναι η σειρά της Μαντώ να μας εκπροσωπήσει. Την ίδια στιγμή η Τουρκία ανακοινώνει πως θα την εκπροσωπήσει στο διαγωνισμό η Σερτάπ, παλιά γνώριμη της Μαντώ, μιας και οι δυο τους είχαν συνεργαστεί. Όλα δείχνουν πως πρόκειται η Eurovision να μετατραπεί σε χώρο ελληνοτουρκικής,,, σύρραξης! Τα γραφεία στοιχημάτων δείχνουν να προτιμούν το hard τραγούδι της Σερτάπ, παρά την μπαλάντα της Μαντώ και φυσικά τα προγνωστικά επιβεβαιώνονται: Οι θεατές στο Skonto Hall στη Ρίγα της Λετονίας εκστασιάζονται με τη Σερτάπ και η Ευρώπη της δίνει την πρώτη θέση, ενώ σε εμάς την 17η, από τις χειρότερες που έχουμε πάρει ποτέ… Να υπενθυμίσω πως έιναι η τελευταία χρονιά που η Eurovision πραγματοποιείται μόνο σε μια βραδιά, καθώς από την επόμενη καθιερώθηκαν οι ημιτελικοί.

 
Το 2004 η Κωνσταντινούπολη κουνιέται στο ρυθμό του Shake it και του Σάκη Ρουβά! Οι euro fan παθαίνουν παροξυσμό με τον Σάκη και όλα δείχνουν πως η νίκη είναι στο… τσεπάκι μας, όπως δείχνουν και τα στοιχήματα. Το σκηνικό όμως του 2001 επαναλαμβάνεται: Η χώρα μας αντί για την πρώτη θέση, τερματίζει στην 3η. Παρόλο που μας ψηφίζουν όλες οι χώρες (μάλιστα πήραμε και την πιο υψηλή βαθμολογία που έχουμε πάρει ποτέ), η Ρουσλάνα από την Ουκρανία με το Wild Dances καταφέρνει να πάρει την πρώτη θέση. Να σημειώσω πως είναι η τελευταία χρονιά παρουσίασης του διαγωνισμού από την δάφνη Μπόκοτα, μετά από 17 χρόνια συνεχούς παρουσίασης, πλην του 1998, που έγινε από τον ραδιοφωνικό παραγωγό Γιώργο Μητρόπουλο.

Μετά τους επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, η Ελλάδα θέλει πάση θυσία να διοργανώσει και την Eurovision. Για το λόγο αυτό στέλνει το πιο δυνατό της χαρτί, την Έλενα Παπαρίζου, η οποία μετά τη διάλυση των Antique μεσουρανεί στις αθηναϊκές πίστες. Το promotion του τραγουδιού είναι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα και σύντομα το τραγούδι μας MY number One των Δάντη- Γερμανού ακούγεται σε όλη την Ευρώπη! Τα γραφεία στοιχημάτων μιλάνε για σίγουρη πρωτιά! Και όντως, στις 21 Μαΐου, στο Κίεβο της Ουκρανίας η Έλενα Παπαρίζου στέφεται νικήτρια και φέρνει επιτέλους την πολυπόθητη νίκη στην Ελλάδα! Για την Ιστορία, η χώρα μας πήρε τότε δέκα 12αρια, με έκπληξη αυτό της Τουρκίας! 7 βαθμούς μας έδωσε και η FYROM, ενώ 5 χώρες δεν μας ψήφισαν καθόλου.

Συνεχίζεται…

Δεν υπάρχουν σχόλια: