Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ

ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΕΡΙΟΥ
Δόθηκε το πράσινο φως για τη δημιουργία αποθηκών φυσικού αερίου σε Πρίνο, Καβάλα και Ρεβυθούσα, με στόχο να επιτευχθεί η ασφάλεια τροφοδοσίας σε περιόδους κρίσης (όπως πριν λίγους μήνες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας) και να γίνει η Ελλάδα διαμετακομιστικό κέντρο υγροποιημένου αερίου.
Η διατήρηση αποθεμάτων φυσικού αερίου, πέραν του ότι μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή σταθερότητα και εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, θα λειτουργήσει επίσης προς την κατεύθυνση της διαφοροποίησης των πηγών τροφοδοσίας, καθώς το υγροποιημένο αέριο (LNG)- το οποίο είναι το μόνο που μπορεί να αποθηκευτεί- δε «δεσμεύεται» από σταθερούς δρόμους μεταφοράς, μεταφέρεται με ειδικά πλοία από οπουδήποτε και επιπλέον παράγεται σε πολλές από τις χώρες της Μεσογείου, όπως η Λιβύη, η Αλγερία και η Αίγυπτος.

Στο μεταξύ, Αζερμπαϊτζάν και Ρωσία θεωρούν πως μέσω της Ελλάδας θα μπορέσουν να προχωρήσουν και να υλοποιήσουν τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους για τη μεταφορά του φυσικού αερίου που κατέχουν προς όλη την Ευρώπη. Εκεί στηρίχτηκε άλλωστε και η πρόσφατη επίσκεψη του Αζέρου προέδρου στη χώρα μας, όπου και υπογράφηκαν σημαντικές συμφωνίες για το φυσικό αέριο και τη μεταφορά του, προκαλώντας- όπως ήταν φυσικό- το μένος της Τουρκίας, μιας και τόσο η Ρωσία, όσο και το Αζερμπαϊτζάν θέλουν να την παρακάμψουν, καθώς δεν τη θεωρούν αξιόπιστο συνομιλητή και φοβούνται μήπως η Τουρκία μετατραπεί σε μια «δεύτερη Ουκρανία», όπου στο… όνομα της διευκόλυνσης, δηλαδή της μεταφοράς του αερίου μέσα από το έδαφός της, θα υποκλέπτει φυσικό αέριο προς όφελός της.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η οικονομική κρίση δεν θα επηρεάσει τους South Stream και Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και δηλώνει με έμφαση πως τα σχέδια των δύο αγωγών είναι από τα πλέον σημαντικά τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Ευρώπη. Στη δήλωση αυτή προχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος εξαιτίας κάποιων δημοσιευμάτων του βουλγαρικού τύπου που έκαναν λόγο για αναβολή των σχεδίων κατασκευής ρωσικών αγωγών αερίου, που θα διέρχονται από το έδαφος της γειτονικής μας χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: