Τρίτη 12 Αυγούστου 2008

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ… ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ
Οι 29οι Ολυμπιακοί Αγώνες μόλις ξεκίνησαν, στο Πεκίνο (σημαίνει «Πρωτεύουσα του Βορρά»), που αριθμεί πληθυσμό ίσο και περισσότερο με τον πληθυσμό όλης της Ελλάδας.


156 Έλληνες αθλητές συμμετέχουν στη φετινή Ολυμπιάδα, αριθμός- ρεκόρ για την ελληνική αποστολή, σε αγώνες εκτός του ελληνικού εδάφους, από την οποία απουσιάζουν μεγάλα ονόματα αθλητών μας, λόγω ηλικίας ή λόγω προσωπικών τους αποφάσεων. Συνολικά 204 χώρες λαμβάνουν μέρος (αποχώρησε τελευταία στιγμή το Μπρουνέι), αριθμός πρωτοφανές στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων, ενώ 10.500 αθλητές θα λάβουν μέρος συνολικά σε όλα τα αγωνίσματα.

Στην Κίνα επικρατεί κλίμα ενθουσιασμού (παρά τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια που ξοδεύτηκαν για τη διοργάνωση, την οποία καθιστούν την πλέον ακριβότερη Ολυμπιάδα όλων των εποχών) και οι Κινέζοι θεωρούν το γεγονός μοναδικό στα χρονικά της χώρας τους. Άλλωστε εδώ και έναν αιώνα η Κίνα επιδίωκε να «φιλοξενήσει» τους Ολυμπιακούς αγώνες στο έδαφός της και τελικά τα κατάφερε! Για το κομμουνιστικό καθεστώς μάλιστα η διοργάνωση της Ολυμπιάδας ήταν μια μοναδική ευκαιρία για να προβάλλει στον πλανήτη τη νέα, σύγχρονη, αναγεννημένη Κίνα, στην οποία όμως δεν παύουν να καταπατούνται βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα, να εκτελούνται κάθε χρόνο εκατοντάδες άνθρωποι, να υπάρχει έντονη λογοκρισία και φυσικά πολιτική καταπίεση, με κορύφωση τα δραματικά γεγονότα που συμβαίνουν στο Θιβέτ.

Για να απολαύσουν οι αθλητές, οι επίσημοι, οι τουρίστες, αλλά και οι ίδιοι οι Κινέζοι το «θαύμα» αυτό που συντελέστηκε στην Κίνα, χρειάστηκε για 7 ολόκληρα χρόνια να δουλεύουν νυχθημερόν χιλιάδες εργάτες, με μισθούς πείνας, που βέβαια ήδη στοιβάχθηκαν με… συνοπτικές διαδικασίες σε τρένα και επέστρεψαν στα χωριά τους, τώρα που ξεκίνησε η μεγάλη γιορτή του αθλητισμού. Μαζί τους και εκατομμύρια άστεγοι, που περιφέρονταν… άσκοπα στους δρόμους και τα πάρκα του Πεκίνου.

Επίσης, δόθηκαν μαθήματα καλής διαγωγής στους κατοίκους της κινεζικής πρωτεύουσας. Τους απαγόρευσαν να… κάνουν την ανάγκη τους στη μέση του δρόμου (όπως συνηθίζουν) και να φτύνουν στα πεζοδρόμια, ζήτησαν από τους ταξιτζήδες να μην κατεβάζουν τους τουρίστες εάν δεν ξέρουν στα… κινέζικα να τους πούνε που θέλουν να πάνε, απαίτησαν από τους οδηγούς να σεβαστούν- επιτέλους- τον ΚΟΚ και προσπάθησαν να τους πείσουν να μην… κλέβουν τη σειρά προτεραιότητας από τους υπόλοιπους, ούτε να σηκώνουν τις μπλούζες τους όταν ιδρώνουν από τη ζέστη και την υγρασία.

Η πόλη θυμίζει σε πολλούς φρούριο. Πάνω από 100.000 ειδικοί αστυνομικοί και κομάντος φυλάσσουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ μετά και τις απειλές ισλαμικής οργάνωσης, για τρομοκρατικό χτύπημα κατά τη διάρκεια των αγώνων, η οργανωτική επιτροπή αναγκάστηκε να ακυρώσει και πολλές φιέστες που θα λάμβαναν χώρα στα πάρκα του Πεκίνο.

Η Κίνα αναγκάστηκε να ξοδέψει περισσότερα από 42 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, έχτισε 12 νέες αθλητικές εγκαταστάσεις και 25 ανακαίνισε, δημιούργησε 134.200 στρ. νέες ζώνες πρασίνου, ενώ φυτεύτηκαν 4 δισεκατομμύρια λουλούδια και φυτά, σε μια προσπάθεια να καθαρίσει η ατμόσφαιρα και να μπορέσουν οι αθλητές να αγωνιστούν. Το ατμοσφαιρικό άλλωστε ήταν και η μεγάλη «πληγή» των Αγώνων, γι’ αυτό οι Κινέζοι διοργανωτές απομάκρυναν από την ευρύτερη περιοχή του Πεκίνου εκατοντάδες εργοστάσια και ανέστειλαν τη λειτουργία πολλών βιομηχανιών, μη διστάζοντας να θέσουν σε κίνδυνο την παραγωγική διαδικασία της χώρας, ενώ δημιούργησαν νέα δάση στις παρυφές της πόλης. Επίσης, ζητήθηκε ο περιορισμός 3,3 εκατομμυρίων αυτοκινήτων στους δρόμους του Πεκίνου κατά τη διάρκεια των αγώνων και αντικατέστησαν με οχήματα νέας τεχνολογίας 2.000 νέα λεωφορεία και 5.000 ταξί. Τέλος, 6.000 άτομα υποχρεώθηκαν να μετακινηθούν από την πρωτεύουσα, αν και ανεπίσημα ο αριθμός αυτός αγγίζει τα 1,5 εκατομμύρια άτομα.

ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ «ΠΟΛΕΜΟ» ΜΕ ΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ Η ΔΟΕ
Κι αν η Οργανωτική Επιτροπή του Πεκίνου έχει να ασχοληθεί με την άρτια διοργάνωση των Αγώνων, τη ΔΟΕ την απασχολούν άλλα θέματα, όπως αυτό του ντόπινγκ. Σύμφωνα με τον Βέλγο πρόεδρο της ΔΟΕ Ζαγκ Ρογκ, στη φετινή Ολυμπιάδα αναμένονται τουλάχιστον 40 κρούσματα ντόπινγκ, λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας του αντιντόπινγκ, ενώ ήδη πολλοί παλιοί αθλητές στρέφονται κατά της ΔΟΕ (όπως ο Καρλ Λιούις), λέγοντας πως η Επιτροπή κάνει τα «στραβά» μάτια και πραγματοποιεί μόνο επιλεκτικούς ελέγχους.

Η Ελλάδα μετρά ήδη έναν αθλητή που βρέθηκε ντοπαρισμένος, την ημέρα της τελετής έναρξης των Αγώνων. Ο Τάσος Γκούσης, πρωταθλητής του στίβου, βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ, που πραγματοποίησε η ΕΣΚΑΝ, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από τους Αγώνες, αν και ο ίδιος δηλώνει πως πρόκειται για συνωμοσία και πως ποτέ δεν έχει πάρει απαγορευμένες ουσίες. Από την άλλη, η Κατερίνα Θάνου, η οποία τελικά δεν θα συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, όχι γιατί βρέθηκε ντοπαρισμένη (το τελευταίο διάστημα ελέγχεται συστηματικά), αλλά γιατί -σύμφωνα με το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΔΟΕ, που την απέκλεισε- με τα γεγονότα του Αυγούστου του 2004, όπου απέφυγε να περάσει έλεγχο ντόπινγκ και «σκηνοθέτησε» με τον Κώστα Κεντέρη το τροχαίο ατύχημα, αμαύρωσε το Ολυμπιακό Ιδεώδες.

Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
Όσον αφορά την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, σαφώς και ήταν εντυπωσιακή, ενώ ήταν έντονα τα στοιχεία που είχε δανειστεί από τις Τελετές Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας και της Αθήνας. Δεν ξέρω αν μπορεί να συγκριθεί με αυτή της χώρας μας, το 2004, (πιστεύω πως όχι), αλλά κατάφερε σίγουρα να εντυπωσιάσει τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων που την παρακολούθησαν ζωντανά ή μέσα από τις τηλεοράσεις τους. Μελανό σημείο της τελετής, όταν η Ελλάδα εισερχόταν ως πρώτη χώρα στο στάδιο «Φωλιά του Πουλιού», οι Κινέζοι διοργανωτές έδειχναν στους τηλεοπτικούς δέκτες τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο και τη σύζυγό του, ως εκπρόσωπους της χώρας μας…

Η ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ
Οι Σκοπιανοί άδραξαν την ευκαιρία, μέσω της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων και προσπάθησαν ακόμα μια φορά να προκαλέσουν τη χώρα μας, με αφορμή το όνομα «Μακεδονία». Κατά την είσοδό τους στη «Φωλιά του Πουλιού» ετοιμάστηκαν να φορέσουν κασκόλ που έγραφαν «Μακεδονία», έγιναν όμως αντιληπτοί από τη ΔΟΕ, η οποία και τους απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση να βγάλουν τα κασκόλ και να μην τολμήσουν να φωνάξουν μέσα στο γήπεδο οτιδήποτε έχει σχέση με το όνομα «Μακεδονία», διαφορετικά θα αποβαλλόντουσαν από του Αγώνες. Οι Σκοπιανοί αναγκάστηκαν να αναδιπλωθούν και συνειδητοποίησαν πως οι «μαγκιές» τους δεν μπορούν να περάσουν σε τέτοιους είδους αθλητικές οργανώσεις, όπου οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία αρμοδιότητα και αδυνατούν να τους… προστατεύσουν.

ΚΟΥΡΕΛΙΑΣΤΗΚΕ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ
Και ενώ στο Πεκίνο τα πυροτεχνήματα έκαναν τον ουρανό να λάμπει, στη Γεωργία, στη Νότια Οσετία, ο ουρανός έλαμψε από τις βόμβες, που αντήλλαξαν Ρωσία- Γεωργία. Για πρώτη φορά στα χρονικά, την ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ξεκινάει πόλεμος, αντίθετα από την Ολυμπιακή Εκεχειρία, που προστάζει όλα τα κράτη να κηρύξουν ειρήνη, για όσες μέρες διαρκούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες…
Δυστυχώς, ο πόλεμος δεν κοιτάει ούτε αγώνες, ούτε εκεχειρίες. Ο πόλεμος μετράει μόνο νεκρούς…

10 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
*Σε όλες τις διοργανώσεις, πάντα η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που εισέρχεται στο στάδιο, τιμής ένεκεν, λόγω του ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν από εμάς.
*2 φορές έχουν γίνει οι Αγώνες σε τέσσερις πόλεις: Αθήνα, Λονδίνο, Παρίσι, Λος Άντζελες.
*3 φορές αναβλήθηκαν οι αγώνες, λόγω πολέμων. Το 1916, λόγω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, και τις χρονιές 1940 και 1944, εξαιτίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
*Σε 9 διοργανώσεις, από τις 28, η ελληνική ομάδα δεν πήρε κανένα μετάλλιο.
*18 μετάλλια έχει κατακτήσει η Σοβιετική αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής Λαρίσα Λατίνινα, η οποία συμμετείχε στους αγώνες του 1956, του 1960 και του 1964, επίδοση που είναι η κορυφαία της Ιστορίας.
*46 μετάλλια πήρε η χώρα μας το 1896, επίδοση που είναι η κορυφαία και είχε επιτευχθεί στην Αθήνα, όπως και η δεύτερη καλύτερη, που είναι τα 16 μετάλλια του 2004.
*104 μετάλλια έχει κατακτήσει η χώρα μας συνολικά, από το 1896 έως το 2004.
*Το 1913 ήταν η χρονιά που δια χειρός Πιερ ντε Κουμπερτέν δημιουργήθηκαν οι πέντε ολυμπιακοί κύκλοι, το έμβλημα που είναι πλέον το πλέον αναγνωρίσιμο στον πλανήτη.
*Το 1936 ήταν η χρονιά που έγινε η πρώτη λαμπαδηδρομία για τους αγώνες του Βερολίνου και ήταν ιδέα του υπουργού Προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας, Γιόζεφ Γκέμπελς.
*10.651 αθλητές και αθλήτριες συμμετείχαν το 2000 στο Σίδνεϋ κι αυτό είναι το ρεκόρ συμμετοχών στην ιστορία των Αγώνων.

Καλή επιτυχία στους Έλληνες αθλητές μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: