Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

60Η EUROVISION 2015: ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ Α΄ΗΜΙΤΕΛΙΚΟ

ΤΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ, ΤΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για τον 60ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, που φέτος θα διεξαχθεί στη Βιέννη της Αυστρίας, στις 19, 21 και 23 Μαΐου, με τη συμμετοχή 40 χωρών και για πρώτη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού (και ίσως και τελευταία) με την Αυστραλία να δηλώνει παρούσα, λόγω του εορταστικού χαρακτήρα της φετινής διοργάνωσης.
Και αν κάποιοι περιμένουν φέτος οι συμμετοχές να έχουν ρυθμό στα τραγούδια τους, καλό θα κάνουν να το ξεχάσουν, καθώς στη φετινή Eurovision την τιμητική τους έχουν οι μπαλάντες και τα ντουέτα.

Η Ελλάδα εμφανίζεται στο πρώτο μισό του Α’ Ημιτελικού, στον οποίο υπερέχουν οι Βαλκανικές χώρες, γεγονός που κατά 99,9% θα μας οδηγήσει στον τελικό του Σαββάτου. Η Κύπρος (η οποία επιστρέφει φέτος στο διαγωνισμό) θα εμφανιστεί στο δεύτερο μισό του Β’ Ημιτελικού, στον οποίο κυρίαρχο ρόλο έχουν οι Μεσογειακές χώρες.

 

Λέτε φέτος ο Βορράς να κινδυνεύει από τον Νότο; Ενδεχομένως, μιας και όλα τα γραφεία στοιχημάτων εμφανίζουν την Ιταλία ως το απόλυτο φαβορί, παρότι απειλείται από τη συμμετοχή της Εσθονίας, η οποία τελευταία κοντράρει τη γειτονική μας χώρα. Στη Μεσόγειο ο διαγωνισμός έχει να έρθει από το 2005, τότε που η Ελλάδα με την Έλενα Παπαρίζου κέρδισε με το “My Number One”, οπότε μια νίκη της Ιταλίας σαφώς και θα ενθουσιάσει τους νότιους Euro-fans!

Φέτος στο Διαγωνισμό (πέραν της Κύπρου) επιστρέφει και η Σερβία με την Τσεχία, ενώ απούσα είναι η Ουκρανία, λόγω οικονομικών και στρατιωτικών ζητημάτων με τη Ρωσία. Ας δούμε όμως αναλυτικά τις συμμετοχές των χωρών στην 60η Eurovision 2015!

Α’ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ
Μια ιδιόμορφη ιδέα είχε φέτος η Αρμενία για τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό. Δημιούργησε το συγκρότημα Genealogy, το οποίο αποτελείται από έξι άτομα, τα 5 εκ των οποίων είναι μετανάστες από τις πέντε ηπείρους, ενώ το έκτο μέλος είναι από την Αρμενία. Το τραγούδι δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο και η μόνη του ελπίδα για να περάσει στον τελικό είναι η μοναδικότητα του συγκροτήματος.

Δεν ξέρουμε αν ο ερμηνευτής του Βελγίου έχει το «Ρυθμό μέσα» του, όπως λέγεται το τραγούδι, αλλά λίγο δύσκολα να τα καταφέρει. Αδιάφορο τραγούδι, συμπαθητικός ο ερμηνευτής του.

Την Μαρία- Έλενα Κυριακού (περσινή νικήτρια του The Voice) αποφάσισε η Ελλάδα να στείλει στην Βιέννη, στον 60ο Διαγωνισμό της Eurovision, με μια εξαιρετική μπαλάντα. Η ερμηνεία στηρίζεται καθαρά στις φωνητικές ικανότητες της Μαρίας- Έλενας και όλα δείχνουν πως η ίδια θα καταφέρει να πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο για τον τελικό της 23ης Μαΐου!

Ένα υπέροχο ντουέτο στέλνει η Εσθονία φέτος στην Βιέννη! Μια συμμετοχή που το άκουσμά της σε πάει χρόνια πίσω, ενώ οι φωνές των δύο ερμηνευτών είναι μοναδικές. Το τραγούδι μπορεί άνετα να «χτυπήσει» πρώτη θέση στον τελικό, ενώ μια θέση στην τελική τριάδα σίγουρα τη δικαιούται! Ωστόσο το 12αρι των Euro-fans μάλλον είναι δεδομένο για τη χώρα της Βαλτικής.

Ουκρανός ο ερμηνευτής της φετινής συμμετοχής της Μολδαβίας, ο οποίος ζητάει την αγάπη μας, όπως λέει και το δυναμικό- ρυθμικό του τραγούδι. Νεανική παρουσία, πιθανόν να καταφέρει να περάσει στον τελικό, αν και το τραγούδι δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, απλά ξεχωρίζει μέσα στις μπαλάντες.

Η Ολλανδία στέλνει την γλυκύτατη Trijntje Oosterhuis, όπου θα ερμηνεύσει το τραγούδι Walk Along, σε σύνθεση της Anouk, που είχε εκπροσωπήσει την χώρα της το 2012 και από τότε άνοιξε νέους ορίζοντες στην Ολλανδία, καθώς καταφέρνει κάθε χρόνο να περνάει στον τελικό. Κάτι τέτοιο προβλέπεται φυσικά και φέτος.

Άτομα με ειδικές ανάγκες θα ερμηνεύσουν το τραγούδι που θα στείλει φέτος η Φιλανδία. Δυστυχώς το τραγούδι είναι πολύ κακό heavy metal και φαντάζει λίγο δύσκολο να περάσει στον τελικό. Αν γίνει το αντίθετο, αυτό θα οφείλεται στους ερμηνευτές και τη δύναμή τους.

Η γειτονική FYROM ήταν η πρώτη χώρα που φέτος επέλεξε τραγούδι για την Eurovision της Βιέννης. Τα Σκόπια επιζητούν μια νίκη στο διαγωνισμό και γι’ αυτό το λόγο κάθε χρόνο σπαταλούν αρκετά χρήματα για να διαφημίσουν τη συμμετοχή τους, πιστεύοντας πως μια ενδεχόμενη νίκη θα τους βοηθήσει να «αναδείξουν» την ψευδο- μακεδονική τους ταυτότητα, γεγονός που έχει εκνευρίσει τα μέλη της EBU. Ωστόσο και φέτος αναμένεται η FYROM να μην καταφέρει να περάσει στον τελικό, μιας και το τραγούδι της πέρασε απαρατήρητο από τους euro-fans.

«Im Alive” θα ερμηνεύσει η Elhaida Dani για λογαριασμό της Αλβανίας και ο τίτλος του τραγουδιού δικαιολογεί απόλυτα την ερμηνεύτρια, η οποία ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί πως θα πήγαινε στη Βιέννη με το τραγούδι Diell, τελικά ο δημιουργός του το απέσυρε και λίγο έλειψε να τιναχτεί στον αέρα η συμμετοχή της Αλβανίας. Ωραίο τραγούδι, έχει αρκετές πιθανότητες να τα καταφέρει και να περάσει στον τελικό.

Δυνατή η συμμετοχή της Γεωργίας, με ένα τραγούδι σε ροκ ρυθμό και τον τίτλο Warrior (ίδιο τίτλο έχει και το τραγούδι που θα στείλει στη Βιέννη η Μάλτα). Εντυπωσιακή η παρουσία της ερμηνεύτριας, όπου θεωρείται και βέβαιο πως θα πάρει εισιτήριο για τον τελικό του Σαββάτου.

Ένα νεανικό συγκρότημα στέλνει στο διαγωνισμό η Δανία, ελπίζοντας να καταφέρει να περάσει στον τελικό. Οι πιθανότητες είναι 50-50, καθώς παρόμοια τραγούδια στην Eurovision αν και αδιάφορα έως βαρετά, τελικά τα κατάφεραν!

Η Λευκορωσία, που μέχρι στιγμής μόνο μια φορά κατάφερε και βρέθηκε μέσα στην τελική δεκάδα (το 2007 ήρθε στην 6η θέση), στέλνει φέτος καλή συμμετοχή, η οποία αναμένεται να βρεθεί εντός τελικού, παρά την αδυναμία να συγκεντρώσει συμμάχους.

«Πόλεμοι για το τίποτα», λέγεται το τραγούδι που θα ερμηνεύσει η Boggie για λογαριασμό της Ουγγαρίας, με την είσοδό του στον τελικό να θεωρείται σίγουρη. Ήρεμη μπαλάντα, με επίκαιρο μήνυμα, για μια Ευρώπη, που φλέγεται από τον πόλεμο και την οικονομική κρίση…

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, σίγουρη θεωρείται η συμμετοχή της Ρουμανίας στον τελικό της Eurovision, εξαιτίας των ισχυρών συμμαχιών που διαθέτει. Ωστόσο το τραγούδι της φέτος είναι πραγματικά πολύ καλό, μια μπαλάντα, που παρεμπιπτόντως έχει και πολύ ωραίο βιντεοκλίπ.

Μία από τις «χιλιάδες φωνές» που θα ακουστούν στην Βιέννη, θα είναι και της Polina Gagarina, από την Ρωσία, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα της με το ομώνυμο τραγούδι. Σίγουρο θεωρείται το εισιτήριο για τον τελικό για την Polina, η οποία μιλάει άπταιστα ελληνικά, καθώς έχει φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο!

Την Bojana Stamenov στέλνει στην Eurovision η Σερβία, η οποία επιστρέφει φέτος στο διαγωνισμό. Το τραγούδι δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, ενώ η ερμηνεύτρια θυμίζει πολύ την Chiara από την Μάλτα, κυρίως ως προς την σωματική διάπλαση. Δύσκολα να περάσει στον τελικό, εκτός κι αν την ευνοήσει η Βαλκανική Συμμαχία, η οποία κυριαρχεί στον Α’ Ημιτελικό.

ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΙΚΡΙΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ
Έξι είναι οι σίγουρες συμμετοχές που θα περάσουν σίγουρα στον τελικό της 23ης Μαΐου, από τον Α’ Ημιτελικό. Με μεγάλη διαφορά αναμένεται να περάσει πρώτη η Εσθονία, ενώ θα ακολουθήσουν: Ολλανδία, Ελλάδα, Ρουμανία, Ρωσία και Ουγγαρία. Οι υπόλοιπες 4 θέσεις θα μοιραστούν ανάμεσα στις: Μολδαβία, Γεωργία, Δανία και Λευκορωσία.

Εκτός φαίνεται να μένουν οι: Βέλγιο, FYROM, Σερβία, Αλβανία, Αρμενία και Φιλανδία.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται στον τελικό να δούμε ακόμα μια χώρα από τις Βαλκανικές (η Αλβανία συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες), μιας και όπως είπαμε στον Α’ Ημιτελικό η Βαλκανική Συμμαχία είναι η πιο ισχυρή.

Μπορεί όμως να δούμε και μια συμμετοχή με κοινωνικό μήνυμα (πέραν της Ουγγαρίας) να εισέρχεται στον τελικό, με πιο πιθανή αυτή της Αρμενίας.
Και στις δύο περιπτώσεις αν συμβεί αυτό, η Λευκορωσία φαίνεται να μένει εκτός τελικού.

Να  υπενθυμίσουμε πως στον πρώτο ημιτελικό ψηφίζουν επίσης και οι εξής χώρες του τελικού: Αυστρία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία (η οποία τιμητικά θα ψηφίσει και στον Β’ Ημιτελικό)

ΟΙ ΨΗΦΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η χώρα μας φαίνεται να περνάει με άνεση στον τελικό, καθώς από τις 16 χώρες που συμμετάσχουν και δικαιούνται να ψηφίσουν, αλλά και από τις τέσσερις του τελικού (δηλαδή 20 χώρες σύνολο) οι 6 μας ψηφίζουν σχεδόν πάντοτε (Αλβανία, Ρουμανία, Αρμενία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Σερβία), ενώ μόλις 3 δεν μας δίνουν σχεδόν ποτέ κανέναν ψήφο (Εσθονία, Δανία, Φιλανδία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: