Κυριακή 27 Μαΐου 2012

EUROVISION 2012: ΠΡΩΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΦΑΒΟΡΙ, Η ΣΟΥΗΔΙΑ!

ΣΤΗΝ 16Η ΘΕΣΗ Η ΚΥΠΡΟΣ, ΣΤΗΝ 17Η Η ΕΛΛΑΔΑ
Με το απόλυτο φαβορί, τη Σουηδία, και την υπέροχη ερμηνεία της Loreen στο με ελληνικό τίτλο τραγούδι της Euphoria να κερδίζει στον τελικό του Σαββάτου, ολοκληρώθηκε ο 57ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision.

Σε μια διοργάνωση άκρως επιτυχημένη, αλλά από πολλούς αρνητικά σχολιασμένη, λόγω του πολιτικού καθεστώτος που επικρατεί στο Αζερμπαϊτζάν, συνολικά 42 χώρες διαγωνίστηκαν, με τις 20 να περνάνε στον τελικό από τους δύο ημιτελικούς, τις 5 να περνάνε αυτομάτως στο διαγωνισμό, μιας και συνεισφέρουν σε αυτόν οικονομικά περισσότερο από τις υπόλοιπες, αλλά και της διοργανώτριας χώρας, με αποτέλεσμα ο φετινός τελικός να έχει τις περισσότερες συμμετοχές από οποιονδήποτε άλλο στον παρελθόν.

ΕΛΛΑΔΑ, ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ… ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ!
Η Ελλάδα, αν και στην αρχή της ψηφοφορίας βρέθηκε στην πρώτη θέση, δεν κατάφερε να κρατηθεί ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα και τελικά κατετάγη 17η, μια θέση κάτω από την Κύπρο. Την χώρα μας ψήφισαν μόλις 15 χώρες, με την Κύπρο και την Αλβανία να της δίνουν το πολυπόθητο 12αρι. Οχτώ βαθμούς μας έδωσε η Ρουμανία και 5 το Αζερμπαϊτζάν και η Ουκρανία.

Η Κύπρος- αν και μέσα στα φαβορί- λόγω μη συμμαχιών τελικά δεν τα κατάφερε και κατετάγη 16η, ωστόσο πήρε δύο 12αρια, ένα από την Ελλάδα και ένα από την Σουηδία, τη νικήτρια χώρα του διαγωνισμού.

Το περισσότερο χειροκρότημα εισέπραξαν οι συμμετοχές της Αλβανίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Τουρκίας και φυσικά της Σουηδίας, ενώ η Κύπρος στην αρχή του κομματιού αντιμετώπισε ένα μικρό πρόβλημα με τον ήχο, γεγονός που ίσως και να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τελική ψηφοφορία.

Η FYROM οργάνωσε μια ισχυρή προπαγάνδα κατά της χώρας μας- παρά τις αυστηρές συστάσεις της EBU- στα πλαίσια του γενικότερου εκνευρισμού απέναντί μας, επειδή δεν προσκλήθηκε να ενταχθεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ, μιας και η επίλυση του ονόματος με την Ελλάδα πρέπει να προηγηθεί. Έτσι, επιδίωξε- και σε ένα βαθμό το πέτυχε- να ακούγεται αρκετά συχνά το όνομα «Μακεδονία», τόσο από την ίδια την τραγουδίστρια, όσο και από τους παρουσιαστές των υπολοίπων χωρών που ψήφιζαν. Αναμένεται να δούμε τώρα πως- και αν- θα αντιδράσει η EBU…

Η Δανία τέλος, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ενώ η εμφάνιση της τραγουδίστριας λέγεται πως της στοίχισε μια καλύτερη θέση στην γενική κατάταξη.

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Η Σουηδία από την αρχή πήρε το προβάδισμα και δεν είναι τυχαίο πως πραγματοποίησε και ρεκόρ σε 12αρια στην 57χρονη ιστορία της Eurovision. 18 στο σύνολο, ανάμεσα σε 42 χώρες. Αναλυτικότερα τώρα:
1.)    ΣΟΥΗΔΙΑ= 372: Το απόλυτο φαβορί, από τη στιγμή που προκρίθηκε στη Σουηδία, ανάμεσα σε δεκάδες άλλα τραγούδια. Υπέροχη η ερμηνεία της Loreen, αλλά και το όλο concept του κομματιού, το οποίο αγαπήθηκε αμέσως από όλους τους Euro-fan. Δεν είναι τυχαίο πως στα γραφεία στοιχημάτων φιγουράριζε πάντοτε στην πρώτη θέση.
2.)    ΡΩΣΙΑ= 259: Οι υπέροχες γριούλες από μακρινό βορρά κατάφεραν και έκλεψαν τις καρδιές των απανταχού euro-fan! Και παρόλο που πήραν μόνο ένα 12αρι, σκαρφάλωσαν στην δεύτερη θέση, μιας και τις ψήφισε στο σύνολο της η Ευρώπη!
3.)    ΣΕΡΒΙΑ= 214: Ο μεγάλος ηττημένος του φετινού διαγωνισμού δεν είναι άλλος από τον Zelijko, ο οποίος μάταια ήλπιζε σε μια νίκη. Πίστευε πως η Ευρώπη του το χρωστάει, μετά τη δεύτερη θέση που είχε καταλάβει πριν χρόνια στο διαγωνισμό, αλλά αυτή του χάρισε μόνο τέσσερα 12αρια…
4.)    ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ= 150: Η διοργανώτρια χώρα τα πήγε περίφημα και απέσπασε στον τελικό τέσσερα 12αρια. Υπέροχη μπαλάντα, πολύ ωραία ερμηνεία.
5.)    ΑΛΒΑΝΙΑ= 146: Η Μεγάλη έκπληξη της φετινής Eurovision! Η γειτονική χώρα εδώ και χρόνια επιζητούσε μια καλή θέση στο διαγωνισμό και ήρθε φέτος με τη δυνατή ερμηνεία της Rona. Τα τέσσερα 12αρια που πήρε την δικαίωσαν!
6.)    ΕΣΘΟΝΙΑ= 120: Η Εσθονία τα τελευταία χρόνια καταφέρνει και φιγουράρει μέσα στην τελική 10αδα του διαγωνισμού. Έτσι και φέτος αν και καμία χώρα δεν της έδωσε το πολυπόθητο 12αρι…
7.)    ΤΟΥΡΚΙΑ= 112: Οι ισχυρές συμμαχίες της Τουρκίας- που τα τελευταία χρόνια την ευνοούν πολύ στο διαγωνισμό- την κατέταξαν στην 7η θέση του τελικού πίνακα, ενώ, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος- αντάλλαξε 12αρι με το Αζερμπαϊτζάν.
8.)    ΓΕΡΜΑΝΙΑ= 110: Ωραίο ήσυχο τραγουδάκι, από έναν συμπαθητικό νέο ερμηνευτή, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να αποσπάσει κανένα 12αρι…
9.)    ΙΤΑΛΙΑ= 101: Η μεγάλη συμπάθεια των euro- fan! Κανένα 12αρι, αλλά πολλές ψήφοι από αρκετές χώρες.
10.) ΙΣΠΑΝΙΑ= 97: Και τη δυνατή δεκάδα του φετινού διαγωνισμού κλείνει η Ισπανία, με την Pastora σε πολύ καλή φόρμα να ξεσηκώνει το κοινό που την παρακολουθεί, ασχέτως αν πήρε μόνο ένα 12αρι κι αυτό από τη γείτονα Πορτογαλία…

Ακολούθησαν: 11) Μολδαβία, 12) Ρουμανία, 13) FYROM, 14) Λιθουανία, 15) Ουκρανία, 16) Κύπρος, 17) Ελλάδα, 18) Βοσνία, 19)Ιρλανδία, 20) Ισλανδία, 21) Μάλτα, 22) Γαλλία, 23) Δανία, 24) Ουγγαρία, 25) Ηνωμένο Βασίλειο, 26) Νορβηγία

ΟΙ ΨΗΦΟΙ ΤΟΥ RANTAR
Το RANTAR όπως κάθε χρόνο πραγματοποιεί δική του ψηφοφορία μεταξύ των μελών του για την ανάδειξη του νικητή στην τελική βραδιά. Η δική μας δεκάδα λοιπόν είναι η εξής:

12- ΣΟΥΗΔΙΑ
10- ΔΑΝΙΑ
8- ΚΥΠΡΟΣ
7- ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
6- ΡΩΣΙΑ
5- ΝΟΡΒΗΓΙΑ
4- ΟΥΓΓΑΡΙΑ
3- ΙΤΑΛΙΑ
2- FYROM
1- ΙΣΛΑΝΔΙΑ

ΟΙ ΨΗΦΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΡΤ)
Αναλυτικά οι ψήφοι που έδωσε η χώρα μας στον 57ο Διαγωνισμό της Eurovision.
12- Κύπρος, 10- Αλβανία, 8- Σερβία, 7- Ρουμανία, 6- Σουηδία, 5- Αζερμπαϊτζάν, 4- Ρωσία, 3- Ιταλία, 2- Μολδαβία, 1- Ουκρανία.

ΟΙ ΔΥΟ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
Στον πρώτο ημιτελικό πρώτη τερμάτισε η Ρωσία, δεύτερη η Αλβανία και τρίτη η Ρουμανία. Ακολούθησε η Ελλάδα, η Μολδαβία και η Ιρλανδία, ενώ την δεκάδα του τελικού έκλεισαν οι Κύπρος, Ισλανδία, Δανία και Ουγγαρία.

Στον δεύτερο ημιτελικό πρώτη και με διαφορά ήρθε η Σουηδία και ακολούθησε η Σερβία και η Λιθουανία. Την πεντάδα έκλεισαν η Εσθονία και η Τουρκία, ενώ ακολούθησαν Βοσνία, Μάλτα, Ουκρανία, FYROM και Νορβηγία (παρόλο που ισοβάθμησε με τη Βουλγαρία, αλλά ψηφίστηκε από περισσότερες χώρες).



Δεν υπάρχουν σχόλια: