Σάββατο 24 Απριλίου 2010

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗΝ EUROVISION

ΑΠΟ ΤΟ 1957 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 2009
Ξεκίνησαν οι εργασίες στο στάδιο Telenor Arena της Νορβηγίας, όπου και θα φιλοξενήσει τον 55ο διαγωνισμό της Eurovision στις 25, 27 και 29 Μαΐου. Οι διοργανωτές κινούνται «σεμνά και ταπεινά», μιας και η οικονομική κρίση έχει ανατρέψει τα αρχικά σχέδια για μια φαντασμαγορική διοργάνωση, ωστόσο οι υπεύθυνοι της κρατικής τηλεόρασης υπόσχονται πως οι Euro fan θα μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα.

Λίγες ημέρες πριν τον τελικό, τα γραφεία στοιχημάτων αναπροσαρμόζουν συνεχώς τις αποδόσεις των κάθε κρατών και σήμερα ως μεγάλα φαβορί εμφανίζονται η Γερμανία, το Ισραήλ, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και η Δανία.
Αλλά ας δούμε σήμερα μερικά στατιστικά στοιχεία από τις διοργανώσεις της Eurovision, σε σχέση αρχικά με τις μέχρι σήμερα συμμετοχές της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου. Η χώρα μας λοιπόν από το 1957 έως και το 2009 σε μέσο όρο κατάταξης βρίσκεται στην 17η θέση, ενώ η Κύπρος στην 32η. Μία φορά έχουμε κατακτήσει την πρώτη θέση, με την Έλενα Παπαρίζου και το «My number one” και τρεις φορές την τρίτη θέση, το 2008 με την Καλομοίρα, το 2004 με τον Ρουβά και το 2001 με τους Antique.

Η χώρα μας ποτέ δεν έχει κατακτήσει την τελευταία θέση στο διαγωνισμό, ενώ η Κύπρος μία φορά, το 1986, αντιθέτως Ελλάδα και Ουκρανία διατηρούν ένα σπουδαίο ρεκόρ! Είναι οι μόνες χώρες που εμφανίζονται δύο φορές ανάμεσα στις 12 συμμετοχές που έχουν λάβει τους περισσότερους βαθμούς από το 1957 έως και σήμερα! Στην 8η θέση συναντάμε τον Σάκη Ρουβά με το “Shake it”, ο οποίος και έλαβε 252 βαθμούς το 2004 και κατέλαβε την τρίτη θέση και στη 12η θέση των χωρών με τη μεγαλύτερη βαθμολογία όλων των εποχών συναντάμε την Έλενα Παπαρίζου η οποία πήρε την πρωτιά στο διαγωνισμό με 230 βαθμούς. Τέλος, όσον αφορά τη χειρότερη θέση που έχει πάρει η χώρα μας στην Eurovision, αυτή ήταν το 1998 (20η θέση τελικής κατάταξης) με το τραγούδι «Μια κρυφή ευαισθησία», του συγκροτήματος «Θάλασσα». Σε σύνολο όλων των διοργανώσεων, η Κύπρος έχει δώσει τους περισσότερους βαθμούς στη χώρα μας, ακολουθεί η Αλβανία και η Αρμενία, Βουλγαρία. Οι καλύτεροι φίλοι της Ελλάδας θεωρούνται το Σαν Μαρίνο, καθώς σε δύο διοργανώσεις που πήρε μέρος έδωσε το 12αρι του σε εμάς και ακολουθεί η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Αλβανία και η Αρμενία.

Στο σύνολο των κρατών τώρα, σε όλες τις διοργανώσεις της Eurovision, η Ιρλανδία έχει κερδίσει τις περισσότερες φορές, καθώς αριθμεί επτά νίκες και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και το Λουξεμβούργο με πέντε νίκες. Ωστόσο, δεν είναι τυχαίο πως οι παραπάνω χώρες δεν έχουν καταφέρει να πάρουν την πρωτιά από το 1997 και μετά, γεγονός που αποδεικνύει πως οι νίκες τους δεν ήταν και τόσο… αντικειμενικές, μιας και μέχρι τότε ψήφιζαν μόνο επιτροπές. Στον αντίποδα, η Νορβηγία, φετινή διοργανώτρια χώρα, είναι αυτή που έχει καταλάβει δέκα φορές την… τελευταία θέση στον διαγωνισμό! Ακολουθεί η Φιλανδία με εννέα φορές και το Βέλγιο με οχτώ φορές να βρίσκεται στον… πάτο του διαγωνισμού.

Φέτος ο ανταγωνισμός προβλέπεται να είναι μεγάλος. Όχι τόσο ως προς τις δυνατές συμμετοχές, αλλά κυρίως γιατί κυριαρχούν οι μπαλάντες. Τα ακούσματα είναι λίγο- πολύ ίδια, οπότε η παρουσία των καλλιτεχνών φαίνεται πως θα κάνει τη διαφορά. Υπομονή. Λίγες ημέρες μείνανε και θα ξέρουμε τον νικητή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: