Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΔ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το ΠΑΣΟΚ είναι ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου. Ο Γιώργος Παπανδρέου αναδείχθηκε σε νέος πρωθυπουργός της Ελλάδος, όταν μέχρι και πριν δύο χρόνια ο ελληνικός λαός του στερούσε αυτή τη δυνατότητα- υπερψηφίζοντας τον Κώστα Καραμανλή- με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει ακόμα και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Πως αλλάζουν όμως οι καιροί… Άραγε μόλις δύο χρόνια ήταν αρκετός χρόνος για να αλλάξει γνώμη ο ελληνικός λαός- και τα ΜΜΕ που τον καλούσαν να παραιτηθεί- για να δώσει τη νίκη σήμερα στον Γιώργο Παπανδρέου, με διαφορά περίπου στο 10%, από τη Νέα Δημοκρατία; Ή απλώς δεν άντεχε άλλο τη διακυβέρνηση από τον Κώστα Καραμανλή και είπε από τους δύο χειρότερους ας επιλέξω τον λιγότερο χειρότερο;

Ό,τι κι αν συνέβη αυτά τα δύο χρόνια, σημασία έχει πως έκανε καλό στον Γιώργο Παπανδρέου που χρειάστηκε να πέσει και να σηκωθεί.. Από αύριο όμως οφείλει να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο, έτσι όπως υποσχέθηκε προεκλογικά. Διαφορετικά, σε λίγα χρόνια τον βλέπω πάλι να κινδυνεύει να χάσει και πρωθυπουργία και αρχηγία κόμματος.

Είναι πάντως γεγονός πως τα στελέχη του μπορούν να τον βοηθήσουν. Μιλάω για τους νέους πολιτικούς που ανέδειξε η κάλπη και που αν μη τι άλλο, φαίνονται να διακατέχονται από οράματα, ιδέες και όρεξη για δουλειά.

Προσωπικά, πιστεύω πως ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο που του έχει ανατεθεί. Αν κρίνω από το παρελθόν, όπου θήτευσε με εξαιρετικά αποτελέσματα στο υπουργείο Παιδείας και Εξωτερικών, πιστεύω πως ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο αύριο για τους Έλληνες.

Αν όμως δεν εργαστεί από αύριο κιόλας, για το καλό του τόπου μας, ο λαός δεν πρόκειται να του δώσει δεύτερη ευκαιρία. Αν ακολουθήσει τις τακτικές του Κώστα Καραμανλή, το πολιτικό του μέλλον είναι καταδικασμένο. Και κυρίως, αν δεν πολεμήσει τη διαφθορά, όπως ο ίδιος υποσχέθηκε, που οφείλεται για τη σαπίλα του πολιτικού μας συστήματος, ο λαός θα τον καταδικάσει σε χειρότερη ήττα από αυτή που υπέστη σήμερα ο Κώστας Καραμανλής.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού μας συστήματος. Η νίκη του αποτελεί μεγάλο θρίαμβο. Τις όποιες αλλαγές σκέφτεται να εφαρμόσει, πρέπει να τις δρομολογήσει από αύριο κιόλας. Τώρα μπορεί, δίχως κανένα απολύτως πολιτικό κόστος! Τώρα είναι η ευκαιρία να αποδείξει τις ικανότητές του, τώρα είναι η ευκαιρία η χώρα μας να αλλάξει πρόσωπο, τακτικές, πρακτικές και δεδομένα, αλλαγές που όλοι οι Έλληνες και κυρίως οι νέοι ζητούν και βλέπουν την ελπίδα όχι στο ΠΑΣΟΚ, αλλά στο πρόσωπο του αρχηγού του, του Γιώργου Παπανδρέου.

Όσο για τον Κώστα Καραμανλή, νομίζω πως οι Έλληνες δεν θα του συγχωρέσουν ποτέ την αδιαφορία που επέδειξε απέναντι στα σκάνδαλα των υπουργών και βουλευτών του, όπως και τη μη διάθεσή του- σχεδόν εδώ και ένα χρόνο- να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο όπως του αρμόζει. Το ότι η Ελλάδα ήταν στον αυτόματο πιλότο για πέντε χρόνια, νομίζω πως ο ελληνικός λαός θα το θυμάται για πάντα.

Πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω πως ο Κώστας Καραμανλής είναι ένας ειλικρινής και τίμιος πολιτικός, όμως δίχως πυγμή. Πιστεύω πως ως αρχηγός της ΝΔ ήταν ικανότατος, αλλά ως πρωθυπουργός της Ελλάδος ήταν ο χειρότερος. Δυστυχώς, η νεαρή του ηλικία, πάνω στην οποία οι Έλληνες πίστεψαν το 2004 πως ήταν το εισιτήριο για να φέρει τις απαραίτητες αλλαγές που χρειαζόταν η Ελλάδα, αποδείχθηκε ως το μεγάλο του μειονέκτημα, μιας και παρουσίαζε αδυναμία να κυβερνήσει λόγω των βαρόνων που υπήρχαν στο εσωτερικό της ΝΔ και τον εμπόδιζαν, λόγω των υπουργών του, που σχεδόν καθημερινά εμπλέκονταν και σε κάποιο σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά κυρίως λόγω της τεμπελιάς του να φτιάξει βάσεις για μια νέα Ελλάδα, για ένα καλύτερο αύριο για τους νέους μας.

Τέλος, τα μικρά κόμματα στη νέα βουλή εμφανίζονται ενισχυμένα, γεγονός που πρέπει να τους προβληματίσει, για να πάψουν να εμφανίζονται ως δορυφόροι των δύο μεγάλων κομμάτων. Οφείλουν να έχουν δυνατή φωνή, να ασκούν σοβαρή αντιπολιτευτική κριτική και με την παρουσία τους να διαφυλάττουν τη δημοκρατικότητα των θεσμών.

Οι εξελίξεις τρέχουν. Το αύριο περιμένει τον Γιώργο Παπανδρέου να αποδείξει πως ο σημερινός θρίαμβος θα μεταφραστεί σε μεγάλη ευθύνη και τους δελφίνους της ΝΔ να ανασυγκροτούν τις δυνάμεις τους για να περάσουν μπροστά στη κούρσα της διαδοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: