Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

EUROVISION 2014: ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΦΑΒΟΡΙ (ΑΡΜΕΝΙΑ- ΔΑΝΙΑ- ΟΥΓΓΑΡΙΑ) ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟ
Σχεδόν ένας μήνας μέχρι την έναρξη της 59ης Eurovision, η οποία θα διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη της Δανίας, για τρίτη φορά στην Ιστορία του διαγωνισμού, παρόλο που υπήρχαν φήμες για διεξαγωγή του και πάλι στο Μάλμε της Σουηδίας, λόγω της άρτιας περσινής διοργάνωσης. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής είναι 6, 8 και 10 Μαΐου και ως σήμα φέτος ο διαγωνισμός φέρει το διαμάντι. Επίσημο σλόγκαν; Join Us, δηλαδή «Ελάτε μαζί μας», με 37 χώρες να αποδέχονται την πρόσκληση!

Α’ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ
Με μια μελωδική υπέροχη μπαλάντα θα ξεκινήσει ο φετινός διαγωνισμός, καθώς πρώτη στη σειρά η Αρμενία, προσβλέποντας σε νίκη. Το τραγούδι φαίνεται να περνάει με άνεση στον τελικό, καθώς δεν τα έχει καταφέρει από το 2010, ενώ κάποιοι μιλούν για βέβαιη νίκη της χώρας φέτος, με τα στοιχήματα ήδη να την κατατάσσουν πολύ υψηλά. Μοναδικό μειονέκτημα, πως το τραγούδι δυναμώνει προς το τέλος του, ενώ η αρχή του είναι αρκετά αποδυναμωμένη.

Με ένα μελωδικό τραγούδι θα προσπαθήσει η Λετονία να περάσει στον τελικό, μετά από έξι χρόνια. Φαίνεται να τα καταφέρνει, μιας και οι eurofan το έχουν αγαπήσει πολύ! Η Λετονία έχει κερδίσει μόνο μία φορά στο διαγωνισμό.

Σε μια δεύτερη νίκη ελπίζει η Εσθονία, η οποία στέλνει ένα ωραίο μελωδικό τραγουδάκι, ικανό για να περάσει με άνεση στον τελικό. Ωραίες χορευτικές φιγούρες από την Tanja επί σκηνής, θυμίζουν πολύ την κίνηση της Loreen, που έφερε τη νίκη στην Σουηδία.

Ακόμα μια φορά φέτος η Σουηδία ετοιμάζεται να κάνει και πάλι τη διαφορά. Στέλνει την Sanna Nielsen με το Undo, ένα πολύ δυνατό τραγούδι, το οποίο στο Melodifestivalen κέρδισε και την Έλενα Παπαρίζου με το Survivor. Η Sanna- με την υπέροχη φωνή της- προσπαθεί εδώ και εφτά χρόνια να συμμετάσχει στην Eurovision και φέτος που επιλέχθηκε θα βάλει τα δυνατά της για να φέρει ακόμα μια νίκη στη Σουηδία. Ενδέχεται και να το καταφέρει… Θεωρείται ήδη φαβορί!

«Όχι στον ρατσισμό» θα φωνάξει η Ισλανδία μέσω του τραγουδιού της στην φετινή Eurovision. Τρελιάρικο τραγούδι, από αυτά που αποτελούν έκπληξη με την πρόκρισή τους. Για τους περισσότερους euro-fan (πέρα από το μήνυμα που περνάει), αυτή η συμμετοχή της Ιρλανδίας είναι η χειρότερή της τα τελευταία δέκα χρόνια… Καμία νίκη δεν μετράει στο διαγωνισμό η Ισλανδία και ούτε φέτος φαίνεται να τα καταφέρνει.

Μία από τις καλύτερες ερμηνεύτριές της στέλνει στην Κοπεγχάγη η Αλβανία, σε μια προσπάθεια να χτυπήσει την πρωτιά. Ωραίο τραγούδι, πιθανόν να τα καταφέρει να περάσει στον τελικό.

Με τον έλληνα συνθέτη Δημήτρη Κοντόπουλο πάει στη φετινή Eurovision η Ρωσία και το εκπληκτικό τραγούδι “Shine”. Ερμηνεύτριες του τραγουδιού είναι οι Tolmachevy Sisters, νικήτριες του Junior διαγωνισμού της Eurovision το 2006. Να υπενθυμίσουμε πως ο Δημήτρης Κοντόπουλος τα τελευταία επτά χρόνια έχει συμμετάσχει στο διαγωνισμό πέντε φορές: Η πρώτη φορά ήταν με τη Λευκορωσία το 2007 (“Work Your Magic” – 6η θέση), με την Ουκρανία το 2008 (“Shady Lady” – 2η θέση), με την Ελλάδα το 2009 (“This Is Our Night” – 7η θέση) και με το Αζερμπαϊτζάν το 2013 (“Hold Me” – 2η θέση).

Σουηδική υπογραφή φέρει ακόμα μια φορά το τραγούδι του Αζερμπαϊτζάν, όπως και σε όλες τις συμμετοχές του εδώ και 7 χρόνια, με εξαίρεση την περσινή, που είχε ελληνική (Κοντόπουλος). Μπαλάντα και φέτος για το Αζερμπαϊτζάν, η οποία προβλέπεται να σκαρφαλώσει υψηλά στον βαθμολογικό πίνακα. Μία νίκη μετράει το Αζερμπαϊτζάν, το 2011.

Tick- Tock! Μας λέει η Ουκρανία, η οποία φαίνεται να περνάει με άνεση στον τελικό. Ωραία παρουσία η Maria Yaremchuk, φαίνεται θα ξεσηκώσει τους euro-fan. Η Ουκρανία έχει κερδίσει μία φορά στο διαγωνισμό, το 2004, με την Ruslana και το Wild dance.

Το πιο συγκινητικό τραγούδι θα ερμηνεύσει ο Axel Hirsoux στην Κοπεγχάγη, για το Βέλγιο, αφιερωμένο σε όλες τις μητέρες του κόσμου. Το τραγούδι πραγματικά είναι συγκλονιστικό και αναμένεται να ψηφιστεί από πολλές χώρες, καθώς στον τελικό της χώρας του το τραγούδι προκρίθηκε από μια διεθνή επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους επτά κρατών. Το Βέλγιο δεν έχει κερδίσει ποτέ στο διαγωνισμό και ευελπιστεί να τα καταφέρει φέτος.

Με «Άγρια Ψυχή» πάει η Cristina στην Κοπεγχάγη, για να υποστηρίξει την χώρα της, την Μολδαβία, ελπίζοντας σε μια νίκη. Δύσκολο να προκριθεί στον τελικό, παρόλο που από τις δέκα συνολικά συμμετοχές της η Μολδαβία έχει περάσει στον τελικό τις εννιά!

«Ίσως» τα καταφέρει φέτος η Valentina Monetta να περάσει στον τελικό τον Άγιο Μαρίνο, ίσως και όχι- όπως συνέβη και τις δύο προηγούμενες φορές που τον εκπροσώπησε. Ο Άγιος Μαρίνος ήταν η πρώτη χώρα, που επέλεξε την εκπρόσωπο της για τη Eurovision, τη Valentina Monetta, η οποία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά συμμετέχει στο διαγωνισμό. Για την ιστορία του διαγωνισμού, η Valentina Monetta είναι η τέταρτη ερμηνεύτρια που συμμετέχει 3 συνεχόμενες χρονιές στη Eurovision. H Lys Asia εκπροσώπησε την Ελβετία το 1956, 1957 και 1958, η Cory Brokken εκπροσώπησε την Ολλανδία το 1956, 1957 και 1958, ενώ ο Udo Jurgens εκπροσώπησε την Αυστρία το 1964, 1965 και 1966. Η Lys Asia κέρδισε τη Eurovision με τη πρώτη της προσπάθεια, η Cory Brokken με τη δεύτερη προσπάθεια της, ενώ ο Udo Jurgens με τη τρίτη προσπάθεια. Πέρσι η Valentina Monetta τερμάτισε ενδέκατη στον ημιτελικό. Φέτος λέτε να τα καταφέρει να προκριθεί;

«Θέλω να είμαι δικιά σου», θα φωνάξει στην φετινή Eurovision η Suzy για την Πορτογαλία, σε ένα πολύ ρυθμικό τραγούδι που θα ανεβάσει τους euro-fan, μιας και ο πρώτος ημιτελικός του διαγωνισμού είναι γεμάτος μπαλάντες. Αυτός είναι και ο λόγος που η Πορτογαλία έχει πολλές πιθανότητες να περάσει στον τελικό, κάτι που έχει να καταφέρει από το 2010.

Στην σκιά της περσινής συμμετοχής της Anouk, οι The Common Linnets θα προσπαθήσουν και φέτος να φέρουν την Ολλανδία στον τελικό. Ωραίο τραγουδάκι, ήρεμο, χαλαρό, δύσκολο για να χτυπήσει την πρωτιά. Τέσσερις νίκες μετράει η Ολλανδία στο διαγωνισμό, ωστόσο τα τελευταία χρόνια δεν καταφέρνει καν να περάσει στον τελικό…

Μπαλάντα με βαλκανικό ήχο για το Μαυροβούνιο, το οποίο ελπίζει φέτος να καταφέρει να περάσει στον τελικό της Eurovision. Δυστυχώς οι συμμαχίες δεν το ευνοούν πολύ, ωστόσο ίσως και να τα καταφέρει, καθώς πρωτοτυπεί σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα.

«Τρέχοντας» πάει στην Κοπεγχάγη ο φετινός εκπρόσωπος της Ουγγαρίας Kállay-Saunders András. Το τραγούδι του είναι ήδη φαβορί και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως ίσως αυτός είναι που θα φέρει την πολυπόθητη νίκη στην πατρίδα του. Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση της Ουγγαρίας δεν είναι καλή για τη διοργάνωση ενός τέτοιου διαγωνισμού, οπότε ίσως η ίδια βάλει φρένο στα… στοιχήματα.

ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΡΙΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ
Ο πρώτος ημιτελικός είναι ο πιο «δυνατός» της φετινής Eurovision, μιας και έχει «μαζέψει» όλα τα φαβορί. Τρεις συμμετοχές φαίνεται να ξεχωρίζουν, της Σουηδίας, της Ουγγαρίας και της Αρμενίας, ενώ την τελική δεκάδα που θα προκριθεί στον τελικό φαίνεται να συμπληρώνουν οι χώρες: Ρωσία, Βέλγιο, Αζερμπαϊτζάν, Μαυροβούνιο, Άγιος Μαρίνος, Ολλανδία, Ουκρανία. Ωστόσο και φέτος μπορεί να δούμε τρεις χώρες από τις «σίγουρες» να μένουν εκτός. Αν συμβεί αυτό, η Ρωσία ίσως δεν «δει» τελικό, εξαιτίας των πρόσφατων γεγονότων στην Ουκρανία και τη διεθνής απομόνωση που θέλουν να τις επιβάλλουν Αμερική και Ε.Ε. Επίσης, ίσως ακόμα μια φορά ο Άγιος Μαρίνος να μην τα καταφέρει, αλλά και η Ολλανδία. Σε αυτές τις περιπτώσεις πολύ πιθανόν είναι να βρεθούν στον τελικό η Εσθονία, η Ισλανδία και η Πορτογαλία.

Να υπενθυμίσουμε πως δικαίωμα ψήφου στον πρώτο ημιτελικό έχει η Δανία, η Γαλλία και η Ισπανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: