Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

EUROVISION 2013: ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΔΥΝΑΤΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ

Ο δεύτερος ημιτελικούς της 58ης Eurovision, που θα διεξαχθεί στις 16 Μαΐου στο Μάλμε της Σουηδίας χαρακτηρίζεται από τους περισσοτέρους ως ο «εύκολος» ημιτελικός, μιας και εδώ το σύνολο των τραγουδιών είναι χλιαρά έως και αδιάφορα, με εξαίρεση τη συμμετοχή της Νορβηγίας, η οποία θεωρείται και φαβορί.

 
Αναλυτικότερο, στον δεύτερο ημιτελικό θα συμμετάσχουν 17 χώρες, ενώ δικαίωμα ψήφου σε αυτόν θα έχουν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΚΡΑΤΩΝ
Τον δεύτερο ημιτελικό της φετινής Eurovision «ανοίγει» η Λετονία, η οποία σκοπεύει να ξεσηκώσει τους Euro-fan και μάλλον θα τα καταφέρει, με το νεανικό συγκρότημα που στέλνει. Οι PER θα ερμηνεύσουν το “Here we go” με στόχο να πάρουν το εισιτήριο για τον τελικό και όπως φαίνεται θα τα καταφέρουν (αν γλιτώσουν από τις πανίσχυρες συμμαχίες της Eurovision).

Η Λετονία μετράει μία νίκη στο διαγωνισμό, το 2002, ενώ την επόμενη χρονιά, στην έδρα της, κατέλαβε την χειρότερη θέση της, την 24η.

 
Δεύτερο στη σειρά εμφάνισης των χωρών, το Σαν Μαρίνο, το οποίο- όπως σχεδόν κάθε χρόνο- καταφέρνει και εξοργίζει την EBU, καθώς πάντοτε κινείται σε δική του γραμμή! Πότε δηλώνει συμμετοχή στο διαγωνισμό μόλις την τελευταία ημέρα της προθεσμίας, πότε αργεί να επιλέξει τραγούδι και φέτος αν και το είχε επιλέξει από νωρίς, αυτό το ακούσαμε λίγα 24ωρα πριν τη λήξη της προθεσμίας που είχε ορίσει η EBU! Το Σαν Μαρίνο δεν έχει καταφέρει να πάει ποτέ στον τελικό, ωστόσο στηρίζει συνέχεια με την ψήφο του την Ελλάδα, δίνοντάς της το 12αρι του!

Η FYROM κατάφερε και φέτος να ξεσηκώσει εναντίον της τόσο τους Eurofan, όσο και τα μέλη της EBU. Ο λόγος το προκλητικό βιντεοκλίπ της φετινής συμμετοχής, όπου εμφανίζονται τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου. Ο τίτλος επίσης πολύ προκλητικός (Imperija), καθώς μιλάει για αυτοκρατορίες, με αποτέλεσμα η EBU να ζητήσει από τη δημόσια τηλεόραση των Σκοπίων να αλλάξει μέχρι και το τραγούδι! Έτσι και έγινε! Την τελευταία στιγμή και με  βαριά καρδιά η FYROM άλλαξε τελικά το τραγούδι της και πάει στην Eurovision με το «Pred da se razdeni».

Η FYROM έχει αναγάγει το διαγωνισμό της Eurovision ως μέσο για να μεταφέρει τα προκλητικά της μηνύματα στην Ευρώπη, σχετικά με το όνομα της χώρας, γεγονός που κατακρίνεται κάθε χρόνο από διοργανωτές και οπαδούς. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως κάθε χρόνο στο τέλος της παρουσίασης του τραγουδιού της χώρας, τα γιουχαΐσματα των Eurofan δεν έχουν τελειωμό. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που η FYROM δεν έχει καταφέρει να φτάσει πιο πάνω από τη 12η θέση, ενώ η χειρότερή της είναι η 19η.


Το Αζερμπαϊτζάν πάει φέτος στην Eurovision με το τραγούδι «Hold me», το οποίο έχει γράψει ο δικός μας Δημήτρης Κοντόπουλος και ερμηνεύει ο Fərid Məmmədov, ενώ την χορογραφία έχει ετοιμάσει ο Φωκάς Ευαγγελινός. Το Αζερμπαϊτζάν- το οποίο θα εμφανιστεί στην τέταρτη θέση- μετράει ήδη μία νίκη, αυτή του 2011, ενώ η χειρότερη θέση που έχει πάρει ποτέ είναι μόλις η όγδοη.

 Η εκπρόσωπος της Φιλανδίας ζητάει να την… παντρευτούμε, γι’ αυτό και εμφανίζεται νύφη στην σκηνή. Ωστόσο, αν το μόνο περιουσιακό της στοιχείο είναι το τραγούδι της, τότε μάλλον δεν φαίνεται να βρίσκει υποψήφιο γαμπρό!

Η Φιλανδία έχει κερδίσει μόνο μία φορά το διαγωνισμό, το 2006, με τους Lordi, στην Αθήνα. Αντιθέτως, στην τελευταία θέση έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές: Εννιά συνολικά και τις τρεις μάλιστα (1963,1965,1982) δεν πήρε ούτε βαθμό!

 Ακόμα μια χρονιά η Μάλτα στέλνει ένα αδιάφορο τραγούδι, παρόλο που ο ερμηνευτής του είναι ιδιαίτερα συμπαθητικός. Η Μάλτα δύο φορές έφτασε στην πρωτιά, αλλά τελικά αρκέστηκε στην δεύτερη θέση. Το 2002 και το 2005, με την Κιάρα, η οποία δεν κατάφερε να περάσει την Ελλάδα και την Έλενα Παπαρίζου! Στον αντίποδα, τρεις φορές τερμάτισε τελευταία, το 1971, το 1972 και το 2006.

Η γειτονική μας χώρα, η Βουλγαρία, θα εμφανιστεί έβδομη και στέλνει ένα τραγούδι με ήχους γκάιντας, σκοπεύοντας να ξεσηκώσουν την Ευρώπη, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει καμία συμμετοχή της, οπότε και δεν έχει καμία νίκη στο ενεργητικό της. Το τραγούδι μάλιστα αποφασίστηκε τελευταία στιγμή, καθώς πρώτα είχε επιλεγεί ένα άλλο στη θέση του, αλλά ακυρώθηκε, μιας και η κρατική τηλεόραση της Βουλγαρίας δεν μπόρεσε να έρθει σε συνεννόηση σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών του κομματιού.

Η καλύτερη θέση που έχει πάρει ποτέ η Βουλγαρία ήταν η έβδομη, το 2007 με τους Elitsa και Stoyan, που και φέτος θα εκπροσωπήσουν τη γείτονα.

Η Ισλανδία φέτος στέλνει στη Σουηδία μπαλάντα, με τον εκπρόσωπό της σε μια καταπληκτική ερμηνεία. Η Ισλανδία δύο φορές έφτασε στην πηγή, αλλά τελικά δεν… ήπιε νερό, καθώς η δεύτερη θέση είναι η καλύτερη που έχει πάρει ποτέ, το 1999 και το 2009. Μάλιστα, το 2009 η EBU είχε προβληματιστεί ιδιαίτερα, καθώς λόγω της κρίσης που ταλάνιζε τη χώρα τότε, αν κέρδιζε το διαγωνισμό, θα ήταν δύσκολο να τον πραγματοποιήσει. Δύο φορές η Ισλανδία έχει τερματίσει και στην τελευταία θέση, το 1989 (με μηδέν βαθμούς) και το 2001.


 
Η Ελλάδα φέτος στέλνει στη Σουηδία τους Koza Nostra μαζί με τον ρεμπέτη Αγάθωνα. Ο τίτλος του τραγουδιού “Alcohol is free”, ο στίχος όμως ελληνικός. Οι ευρωπαίοι και οι euro-fan δεν φαίνεται να έχουν αγαπήσει ιδιαίτερα τη φετινή μας συμμετοχή, ωστόσο στον ημιτελικό φαίνεται να πιάνουμε υψηλή θέση, λόγω των υπολοίπων χλιαρών συμμετοχών. Στο μεταξύ, ο Αγάθωνας φαίνεται να έχει εκνευρίσει με τη συμπεριφορά του την ελληνική αποστολή, η οποία με κάθε τρόπο προσπαθεί να περιορίσει τις δηλώσεις του, ώστε να μην βρουν ευκαιρία άλλες χώρες να μας κατηγορήσουν.

Η χώρα μας- η οποία θα εμφανιστεί ένατη- μετράει μία πρωτιά στην Eurovision, το 2005, στο Κίεβο της Ουκρανίας, με την Έλενα Παπαρίζου και το τραγούδι «My number One», το οποίο ψηφίστηκε και ως το τέταρτο καλύτερο τραγούδι στην 50χρονη ιστορία της Eurovision!

Η Ελλάδα, βάσει των στατιστικών στοιχείων της EBU, τους περισσότερους ψήφους της τους έχει δώσει στην Κύπρο. Ακολουθούν οι Αλβανία, η Αρμενία, η Βουλγαρία και η Σερβία, ενώ τους πιο λίγους ψήφους τους έχει δώσει στην FYROM.

Φίλοι της Ελλάδας, δηλαδή που την ψηφίζουν πάντα με υψηλή βαθμολογία, είναι η Κύπρος και ακολουθούν η Αλβανία, η Βουλγαρία, το Σαν Μαρίνο και η Σερβία, ενώ η χώρα που μας έχει δώσει την ελάχιστη βαθμολογία είναι η Δανία.

 Δέκατο στη σειρά το Ισραήλ. Φέτος στέλνει μια ερμηνεύτρια που η σκηνική της παρουσία δεν είναι και η καλύτερη, αν θυμηθούμε π.χ. την Dana International, η οποία έφερε και την τρίτη νίκη της χώρας στο διαγωνισμό (είχαν προηγηθεί οι νίκες του 1978 και του 1979). Όσο για την χειρότερη θέση που έχει πάρει ποτέ το Ισραήλ στην Eurovision, αυτή είναι η 24η, το 1993 και το 2007.

 Ο ερμηνευτής που στέλνει φέτος η Αρμενία είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους Euro-fan. Το τραγούδι ωστόσο δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Η Αρμενία έχει φτάσει έως την τέταρτη θέση, το 2008, ενώ η πιο χαμηλή θέση που έχει καταλάβει ήταν η 12η, το 2011.

Το τραγούδι της Ουγγαρίας είναι ιδιαίτερα χαριτωμένο, με έναν συμπαθητικό ερμηνευτή και έναν κιθαρίστα επί σκηνής, να προσπαθούν για την πρόκριση στον τελικό. Η Ουγγαρία κατάφερε το 1994 να φτάσει στην 4η θέση, ενώ το 2012 είχε την χειρότερη επίδοσή της με αποτέλεσμα να τερματίσει στην 24η θέση.


 
Πολύ δυνατό το τραγούδι της Νορβηγίας και φέτος, το οποίο ήδη θεωρείται φαβορί για τον τελικό. Η Margaret Berger είναι πολύ καλή και η μουσική του τραγουδιού εντυπωσιακή. Η Νορβηγία τα τελευταία χρόνια μας έχει συνηθίσει στις καλές παρουσιάσεις, με κορυφαία βέβαια το 2009, όπου ο Alexander Rybak με το μαγευτικό του “Fairytale” κατάφερε και έδωσε για τρίτη φορά τη νίκη στην πατρίδα του (είχαν προηγηθεί οι νίκες του 1985 και του 1995). Από την άλλη, οι αποτυχίες και οι… τελευταίες θέσεις στο βαθμολογικό πίνακα της Eurovision δεν είναι σπάνιες για τη Νορβηγία, καθώς δέκα φορές έχει βρεθεί εκεί και μάλιστα τις τέσσερις (1963, 1978, 1981, 1997) με μηδέν βαθμούς!

Η Αλβανία και φέτος δεν τήρησε τον κανονισμό της EBU, να μην υπερβαίνει δηλαδή το τραγούδι κάθε χώρας τα τρία λεπτά. Δεν καταφέρνει όμως και τίποτα το ιδιαίτερο, καθώς το τραγούδι της είναι παντελώς αδιάφορο. Η καλύτερη θέση που έχει πάρει ποτέ η Αλβανία είναι η πέμπτη, το 2012, ενώ τρεις φορές έχει τερματίσει στην 17η, τη χειρότερή της.

 Ντουέτο για την Γεωργία, η οποία ελπίζει να καταφέρει να προκριθεί στον τελικό της Eurovision. Χωρίς ιδιαίτερες επιτυχίες στο διαγωνισμό η Γεωργία, έχει καταφέρει να φτάσει μόλις μέχρι και την ένατη θέση, το 2010, όταν πέρασε για πρώτη φορά στον τελικό.

Η Ελβετία στέλνει φέτος στη Σουηδία το συγκρότημα “Heilsarmee”, τα μέλη του οποίου λίγο έλειψε να αποβληθούν από το διαγωνισμό, μιας και οι υπεύθυνοι της  EBU τους απαγόρευσαν να εμφανιστούν στη Eurovision με τη στρατιωτική στολή που φορούσαν στον τελικό ης χώρας τους, με το σκεπτικό πως μέσα από το διαγωνισμό δεν θέλουν να περνάνε πολιτικά μηνύματα. Έτσι λοιπόν αυτοί άλλαξαν τόσο τραγούδι, όσο και ενδυμασία, αλλά και… όνομα! Έτσι στο διαγωνισμό της Eurovision θα εμφανιστούν ως «Takasa», που στη γλώσσα Σουαχίλι  σημαίνει καθαρός! Η Ελβετία δύο φορές έχει κερδίσει στην Eurovision, το 1956 και το 1988, με ερμηνεύτρια την Celine Dion, ενώ άλλες πέντε τερμάτισε τελευταία, τρεις εκ των οποίων με μηδέν βαθμούς (1964,1967,1998).


 
Η Ρουμανία «κλείνει» φέτος τους ημιτελικούς της Eurovision, καθώς εμφανίζεται στην 17η θέση του δεύτερου ημιτελικού. Η βαλκανική χώρα στέλνει έναν τενόρο στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision, με το τραγούδι «Its my life». Ανεξάρτητα εάν είναι καλό ή όχι το τραγούδι που στέλνει κάθε χρόνο η Ρουμανία, η είσοδός της στον τελικό είναι δεδομένη, μιας και έχει από τις πιο ισχυρές συμμαχίες. Πρωτιά βέβαια δεν έχει καταφέρει ακόμα να «χτυπήσει», καθώς η τρίτη θέση είναι η καλύτερη που έχει πάρει ποτέ, δύο φορές, το 2005 και το 2010, ενώ η χειρότερη το 1998, όπου κατετάγη 22η.

ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΡΙΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ
Στον δεύτερο ημιτελικό φαίνεται να ξεχωρίζουν ήδη τρία τραγούδια: της Ελβετίας, της Ελλάδας, της Ρουμανίας, ενώ την δεκάδα των χωρών που θα περάσουν στον τελικό αναμένεται να συμπληρώσουν οι: Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελβετία και Ουγγαρία. Αν όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, δύο φαβορί μείνουν εκτός τελικού, τότε μεγάλες πιθανότητες πρόκρισης στον τελικό έχουν η Φιλανδία και η Λετονία ή η Ισλανδία.

Αύριο η συνέχεια με τις συμμετοχές των έξι χωρών που περνάνε κατευθείαν στον τελικό της διοργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: