Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

EUROVISION 2013: ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ

ΦΑΒΟΡΙ Η ΔΑΝΙΑ, ΑΔΙΑΦΟΡΟ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Ολοκλήρωσαν όλες οι χώρες που θα συμμετέχουν στη φετινή Eurovision, στο Μάλμε της Σουηδίας, την επιλογή των ερμηνευτών και των τραγουδιών που θα τους εκπροσωπήσουν στα μέσα του Μαΐου στο διαγωνισμό.

 
Στον πρώτο ημιτελικό, που θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου συμμετέχει η Κύπρος, ενώ η χώρα μας θα συμμετάσχει στον δεύτερο ημιτελικό, στις 16 Μαΐου, με την ελπίδα να πάρουν και οι δύο χώρες το πολυπόθητο εισιτήριο για τη βραδιά του τελικού, στις 18 Μαΐου.

 
Αναλυτικότερα τώρα, στον πρώτο ημιτελικό θα συμμετάσχουν 16 χώρες, ενώ δικαίωμα ψήφου σε αυτόν θα έχουν η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η διοργανώτρια χώρα, η Σουηδία.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΚΡΑΤΩΝ
Η Αυστρία ανοίγει φέτος το διαγωνισμό και  στέλνει στην Eurovision την Natalia Kelly, η οποία με την απλή της εμφάνιση και το ρυθμικό της τραγούδι θα κάνει τα πάντα για να περάσει στον τελικό. Η Αυστρία μάλιστα είναι από τις χώρες που κάθε χρόνο παιδεύει πολύ την EBU, καθώς μια συμμετέχει, μια αμφισβητεί τον διαγωνισμό και απέχει, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει καταφερθεί κατά των συμμαχιών κρατών και των κανονισμών του διαγωνισμού.

Η Αυστρία έχει κερδίσει μόνο μία φορά το διαγωνισμό, το 1966, ενώ οχτώ φορές ήρθε τελευταία στον βαθμολογικό πίνακα, τις τρεις φορές μάλιστα με μηδέν βαθμούς!



Φέτος η Εσθονία εμφανίζεται δεύτερη στον πρώτο ημιτελικό και επέλεξε να στείλει στη Σουηδία μια ρυθμική μπαλάντα. Αδιάφορη η συμμετοχή, αν και ενδεχομένως η Birgit να τα καταφέρει και να περάσει στον τελικό.

Η Εσθονία μία φορά μόνο, το 2001, κατάφερε και κέρδισε στο διαγωνισμό. Η χειρότερη θέση που έχει πάρει ποτέ είναι η 24η, το 1994 και το 2011.

Η Σλοβενία στέλνει φέτος ένα τραγούδι με πολύ ωραία μουσική, αλλά η ερμηνεία της Hannah Mancini δεν είναι και από τις καλύτερες που έχετε ακούσει. Δύσκολα το τραγούδι θα «δει» τελικό. Η Σλοβενία ποτέ δεν έχει καταλάβει την πρώτη θέση. Δύο φορές μόνο κατάφερε να φτάσει έως την έβδομη θέση, το 1995 και το 2001. Το 2003 ήταν η χειρότερη χρονιά της, καθώς κατέλαβε την 23η θέση.

Τέταρτη θα εμφανιστεί η Κροατία, που θέλει φέτος να κάνει τη διαφορά. «Μίζερο» το τραγούδι της, όπως και ο τίτλος του, ωστόσο οι φωνές που το ερμηνεύουν πραγματικά πολύ καλές. Η Κροατία ελπίζει σε νίκη, μιας και δεν έχει κερδίσει ποτέ στο διαγωνισμό. Η καλύτερη θέση που έχει πάρει ποτέ ήταν η τέταρτη, το 1996 και το 1999, ενώ η χειρότερη ήταν η 21η, το 2008.



Τα μεγάλο φαβορί του φετινού διαγωνισμού, η Δανία, εμφανίζεται πέμπτη. Ο ήχος της φλογέρας εντυπωσιακός και η ερμηνεύτρια πραγματικά πολύ καλή. Η Δανία φαίνεται να είναι η «κρυφή» επιλογή της EBU, καθώς -σύμφωνα με μέλη της- είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή που έχει τη δυνατότητα να διοργανώσει με επιτυχία τον επόμενο διαγωνισμό, μιας και η οικονομία της είναι σε πολύ καλά επίπεδα.

Η Δανία έχει κερδίσει την πρώτη θέση στην Eurovision δύο φορές, το 1963 και το 2000, ενώ το 2002 τερμάτισε τελευταία.

Η Dina Garipova θα ερμηνεύσει για τη Ρωσία το What If και ήδη τα περισσότερα γραφεία στοιχημάτων την θέλουν μέσα στην τελική πεντάδα. Φοβερή ερμηνεία, νοσταλγική μπαλάντα, στοιχεία που οδηγούν στη νίκη!

Η Ρωσία έχει κερδίσει μία φορά το διαγωνισμό, με τον Dima Bilan και το Believe, το 2008. Ωστόσο, κάθε χρόνο οι συμμετοχές της Ρωσίας πηγαίνουν τόσο καλά, που δικαιωματικά θεωρείται αυτή τη στιγμή η πιο επιτυχημένη χώρα του διαγωνισμού την τελευταία δεκαετία. Η χειρότερη θέση που έχει πάρει ποτέ η Ρωσία στην Eurovision ήταν η 17η, το 1995.


 
Στην έβδομη θέση θα εμφανιστεί η Zlata της Ουκρανίας, η οποία  πραγματικά εντυπωσιάζει με την υπέροχη ερμηνεία της, ενώ το “Gravity” αναμένεται να ξεχωρίσει στην φετινή Eurovision. Σίγουρη η πρόκριση στον τελικό, όπως άλλωστε γίνεται κάθε χρόνο, μιας και η Ουκρανία είναι από τις χώρες που σε κάθε διοργάνωση στέλνει πολύ δυνατά τραγούδια!

Μία νίκη ωστόσο έχει στο ενεργητικό της, το 2004 με την γνωστή σε όλους μας Ruslana και το τραγούδι “Wild Dance”. Την επόμενη χρονιά, το 2005, μέσα στο Κίεβο πήρε την χειρότερη θέση που έχει πάρει ποτέ, την 19η. Από τα ψηλά, στα χαμηλά…

Η Ολλανδία τα τελευταία χρόνια στέλνει στην Eurovision τα πιο παράξενα τραγούδια, γι’ αυτό και δεν καταφέρνει ούτε καν να περάσει στον τελικό. Φέτος πρωτοτυπεί και πάλι. Στέλνει ένα τραγούδι, με παράξενη ερμηνεία από την Anouk, η οποία έχει καταπληκτική φωνή! Όλοι φέτος περιμένουν την είσοδό της στον τελικό. Όχι άδικα, αν και δύσκολα.

Η Ολλανδία ήρθε πρώτη τέσσερις φορές, στην ιστορία του διαγωνισμού, το 1957, το 1959, το 1969 και το 1975. Έκτοτε φλερτάρει με… την τελευταία θέση, καθώς πέντε φορές έχει βρεθεί εκεί και μάλιστα τις δύο (1962-1963) με μηδέν βαθμούς.

Ενδιαφέρον το beat τραγούδι του Μαυροβουνίου, ωστόσο η χώρα δεν έχει κάνει το παραμικρό για να το προμοτάρει στην Ευρώπη. Το Μαυροβούνιο ως ανεξάρτητο κράτος δεν έχει καταφέρει ποτέ να προκριθεί στον τελικό. Φέτος, από την ένατη θέση που εμφανίζεται,  παλεύει γι’ αυτό και ελπίζει πως θα το καταφέρει!
 


Ατυχής η σκηνική παρουσία του Andrius  Pojavis, που εκπροσωπεί φέτος τη Λιθουανία, αλλά ωραίο το τραγούδι που ερμηνεύει. Δύσκολο να περάσει στον τελικό.

Η Λιθουανία δεν έχει καταφέρει να κερδίσει το διαγωνισμό. Έχει καταλάβει μόλις την έκτη θέση, το 2006, ενώ δύο φορές ήρθε τελευταία στον βαθμολογικό πίνακα, η μία μάλιστα (το 1994) με μηδέν βαθμούς.

«Στο ρυθμό της αγάπης» θα κινούνταν αρχικά η Λευκορωσία, ευελπιστώντας να πείσει την Ευρώπη αυτή τη φορά να την ψηφίσει, μιας και ποτέ δεν έχει καταφέρει να πάρει την πρωτιά, ωστόσο τελευταία στιγμή αποφάσισε να αλλάξει τραγούδι και να στείλει το “Solayoh” . Οι λόγοι που η Λευκορωσία δεν έχει καταφέρει να διακριθεί στο διαγωνισμό είναι καθαρά πολιτικοί, μιας και παραμένει η μόνη δικτατορία στο πολίτευμα, στην γηραιά ήπειρο, γεγονός που έχει εξοργίσει τους Ευρωπαίους ηγέτες και της έχει στερήσει συμμαχίες. Η καλύτερη θέση που έχει πάρει ποτέ ήταν η έβδομη, το 2007 και η χειρότερη η 24, το 2010.

Η Μολδαβία ποντάρει «Ένα εκατομμύριο» στο διαγωνισμό στη Σουηδία, καθώς με το ομότιτλο τραγούδι στοχεύει να «χτυπήσει» τελικό και πρωτιά. Δύσκολο, έως ακατόρθωτο…

Η καλύτερη θέση της Μολδαβίας στο διαγωνισμό ήταν η έκτη, το 2005, ενώ το 2010 κατέλαβε τη χειρότερη θέση στην Ιστορία της στην Eurovision.

Η Ιρλανδία φέτος κάνει τη διαφορά και στέλνει ένα ρυθμικό, ζωντανό, νεανικό τραγούδι, που ήδη έχει αγαπηθεί από τους περισσότερους Euro- fan. Ο Ryan Dolan είναι φοβερός στην ερμηνεία του και σίγουρα εξασφαλίζει το εισιτήριο για τον τελικό της Eurovision.

Η Ιρλανδία παραμένει η μεγάλη νικήτρια του διαγωνισμού της Eurovision, καθώς έχει κερδίσει επτά φορές και μάλιστα τις τρεις (1992, 1993,1994) συνεχόμενες! Όλα αυτά όσο ακόμα το νικητήριο τραγούδι επέλεγαν οι επιτροπές των κρατών, γιατί με την έλευση του televoting η Ιρλανδία δεν κατάφερε να κερδίσει ξανά… Αγαπημένη των επιτροπών και όχι των eurofan, φέτος η Ιρλανδία έχει βάλει στοίχημα να κερδίσει και να αποδείξει πως «είναι ακόμα εδώ»! Η χειρότερη θέση που έχει πάρει ποτέ ήταν η 24η, στον διαγωνισμό του 2007.

 



Η Κύπρος στέλνει την Δέσποινα Ολυμπίου στην Eurovision, με το τραγούδι «Αν με θυμάσαι», σε ελληνικούς στίχους και εμφανίζεται 14η στον πρώτο ημιτελικό της Eurvision. Μελωδική μπαλάντα, η οποία όμως δεν βρίσκει ανταπόκριση στην Ευρώπη, ιδίως και μετά τα τελευταία πολιτικά γεγονότα στο νησί, τα οποία πάντοτε επηρεάζουν την ψήφο της κάθε χώρας.

Η Κύπρος «παλεύει» χρόνια για την πρωτιά στον διαγωνισμό, δίχως να τα καταφέρνει. Η καλύτερη θέση που έχει πάρει ποτέ είναι η πέμπτη, την οποία και έχει καταλάβει τρεις φορές. Την πρώτη φορά με την Άννα Βίσση, το 1982, με το τραγούδι «Μόνο η αγάπη», τη δεύτερη με τους Χαρά και Άνδρος Κωνσταντίνου, το 1997, με το τραγούδι «Μάνα μου» και τρίτη με την Λίζα Ανδρέας, το 2004, και το τραγούδι «Stronger every minute».

Η χειρότερη θέση της Κύπρου στο διαγωνισμό ήταν το 1986, με την Ελπίδα και το τραγούδι «Τώρα ζω».

Love Kills” για το Βέλγιο, με ερμηνευτή τον συμπαθητικό Roberto Bellarosa. Τραγούδι που όπως φαίνεται θα προκριθεί στον τελικό, γα να διεκδικήσει τη νίκη και να ζήσει στιγμές του 1986, χρονιά που το Βέλγιο κέρδισε το διαγωνισμό. Και παρόλο που μετράει μόλις μία νίκη, η χώρα έχει να… καυχιέται για το πόσες φορές έχει έρθει τελευταία στον βαθμολογικό πίνακα: Οχτώ φορές και οι δύο από αυτές (1962 και 1965) με μηδέν βαθμούς!

Τον πρώτο ημιτελικό «κλείνει» η Σερβία, η οποία στέλνει στο Μάλμε τρεις εντυπωσιακές ερμηνεύτριες, που στοχεύουν στην πρωτιά. Δύσκολο ωστόσο γιατί δεν τους βοηθάει ιδιαίτερα το τραγούδι τους.

Η Σερβία έχει κερδίσει μια φορά το διαγωνισμό, το 2007, με την υπέροχη ερμηνεία της Marija Serifovic στο τραγούδι «Molitva». Την χειρότερη θέση κατέλαβε το 2011 και ήταν η 14η.

ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΡΙΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ
Στον πρώτο ημιτελικό ξεχωρίζουν ήδη πέντε τραγούδια: Της Ρωσίας, της Ιρλανδίας, της Δανίας, της Ουκρανίας και της Αυστρίας. Ωστόσο, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ένα από τα μεγάλα φαβορί δεν θα καταφέρει να περάσει στον τελικό, με την Αυστρία να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες…

 
Την δεκάδα που θα πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο για τον τελικό του Σαββάτου αναμένεται να ολοκληρώσουν οι συμμετοχές των χωρών: Μαυροβούνιο, Κροατία, Λιθουανία, Βέλγιο και Σερβία. Αν μία από αυτές τις χώρες μείνει εκτός, όπως γίνεται κάθε χρόνο, δηλαδή δύο χώρες που φαίνεται να περνάνε στον τελικό, αλλά τελικά δεν τα καταφέρνουν, τότε αυτή θα είναι μάλλον το Μαυροβούνιο, ελλείψει συμμαχιών.

Αν δύο αουτσάιντερ καταφέρουν και περάσουν στον τελικό, τότε μάλλον αυτά θα είναι η Εσθονία και η Μολδαβία ή η Ολλανδία.

Αύριο η συνέχεια με τις συμμετοχές του δεύτερου ημιτελικού!

Δεν υπάρχουν σχόλια: