Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2009

«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ» ΤΟΥ… ΚΑΝΑ-ΠΕΟΣ

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΙΑΤΣΑ ΣΗΜΕΡΑ
Τέλος ο Χρήστος Παναγόπουλος από την ΕΡΤ. Παραιτήθηκε, μετά τη γενική κατακραυγή, όταν αποκαλύφθηκε πως ζητούσε παχυλή αποζημίωση πολλών χιλιάδων ευρώ, για να αποχωρήσει από τη θέση του Προέδρου της Κρατικής Τηλεόρασης.

Και μετά την παραίτηση ήρθαν οι αποκαλύψεις, από συνάδελφους δημοσιογράφους, για τα έργα και τις ημέρες του κυρίου Παναγόπουλου, αποκαλύψεις για τα εκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν κατά τη θητεία του ως πρόεδρος της ΕΡΤ, για τις θέσεις που φαινόταν πως κατείχαν δημοσιογράφοι και τεχνικοί, δίχως να έχουν εμφανιστεί ούτε μια μέρα στην εργασία τους και παρόλο που πληρωνόντουσαν από τους Έλληνες φορολογούμενους, για τις δεκάδες εκπομπές που γυρίστηκαν, πληρώθηκαν και δεν βγήκαν ποτέ στον αέρα, αλλά και για παράξενες «δωρεές» της κρατικής τηλεόρασης προς μοναστήρια του Αγίου Όρους.

Όλα αυτά, όπως ανέφερα ήδη, αποκαλύφθηκαν αμέσως μετά την παραίτηση του Χρήστου Παναγόπουλου. Και απορώ γιατί… Σίγουρα οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι που προέβησαν σε αυτές τις αποκαλύψεις, γνώριζαν την κατάσταση στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ πολύ νωρίτερα. Παρείχαν λοιπόν μήπως άσυλο στον κύριο Παναγόπουλο και την παρέα του τόσα χρόνια και τώρα θέλουν να φανούν στην κοινή γνώμη ως δαιμόνιοι ρεπόρτερ που δρουν για να ξεσκεπάσουν τη δημοσιογραφική αλητεία μερικών συναδέλφων τους; Δεν με πείθουν για τις… αγνές τους προθέσεις, ούτε πιστεύω πως ο μόνος υπεύθυνος είναι ο κύριος Παναγόπουλος, στον οποίο προσπαθούν να φορτώσουν όλα τα σκάνδαλα της ΕΡΤ την τελευταία πενταετία, παρόλο βέβαια που αυτός έχει την ευθύνη, ως πρόεδρος της κρατικής τηλεόρασης.

Από την άλλη, η δημόσια κλεψιά εις βάρος του νεοέλληνα, ο οποίος πληρώνει κάθε μήνα πολλά ευρώ για την ΕΡΤ, μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ συνεχίζεται, άσχετα αν οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πάψει εδώ και πολύ καιρό να παρακολουθούμε τα προγράμματά της. Η Μελίνα Μερκούρη στο παρελθόν είχε αρνηθεί να πληρώσει τον μηνιαίο «φόρο» προς την ΕΡΤ, αλλά ουδείς του ΠΑΣΟΚ την στήριξε σε αυτήν της την πρωτοβουλία, πιθανόν οι περισσότεροι για ιδιοτελείς σκοπούς. Μα ούτε και βρέθηκε κανείς να αλλάξει αυτό το σύστημα, ας πούμε π.χ. να γίνει η κρατική τηλεόραση συνδρομητική, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να την παρακολουθούν μόνο όσοι θέλουν πραγματικά να πληρώσουν.

Τώρα θα μου πείτε, αν γίνει αυτό, πως θα πληρωθούν οι χιλιάδες εργαζόμενοι της ΕΡΤ και δη τα μεγάλα στελέχη της, τα οποία πέραν των χιλιάδων ευρώ που λαμβάνουν κάθε μήνα, παίρνουν και bonus, λες και η κρατική τηλεόραση πάει τόσο καλά- από άποψη θεαματικοτήτων- ώστε να αξίζουν και επιπλέον χρήματα!

Από την άλλη, δεν μπορώ να καταλάβω και το εξής. Γιατί όλα τα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα στον κόσμο λειτουργούν με ελάχιστα άτομα και υπερτερούν σε πρόγραμμα και θεαματικότητες από τα ιδιωτικά και η ΕΡΤ λειτουργεί με χιλιάδες υπαλλήλους και πιάνει θεαματικότητες, που θυμίζουν πολικές θερμοκρασίες, αλλά γιατί και ο Έλληνας να πληρώνει για την ΕΡΤ κάθε μήνα ποσό ανάλογο με τα τ.μ. του σπιτιού του, λες και όσο πιο μεγάλο σπίτι έχει, τόσο πιο πολύ ΕΡΤ βλέπει! Αυτό και αν είναι απάτη!

Τώρα βέβαια ο Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύτηκε να αλλάξει το καθεστώς που επικρατούσε τόσα χρόνια στην ΕΡΤ. Πρώτο βήμα: η επιλογή του νέου προέδρου της ΕΡΤ θα γίνει με ανοιχτές διαδικασίες. Ήδη στο site της ανοιχτής διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υπάρχει η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για όσους θέλουν να υποβάλουν αίτηση, αρκεί να τηρούν κάποια συγκεκριμένα προσόντα. Ένα από αυτά είναι ο υποψήφιος να έχει τελειώσει σχολή ΑΕΙ, ενώ δεν υπάρχει πουθενά η προϋπόθεση να είναι ο υποψήφιος δημοσιογράφος.

Φυσικά αν υπήρχε αυτή η προϋπόθεση ουδείς θα μπορούσε να συμμετάσχει και αναφέρομαι στους παλιούς δημοσιογράφους, που υποτίθεται πως έχουν το κύρος και την εμπειρία για να σταθούν σε αυτή τη θέση. Ο λόγος είναι απλός. Όλοι οι παλιοί δημοσιογράφοι τελείωσαν ιδιωτική σχολή δημοσιογραφίας (Ι.Ε.Κ. δηλαδή), μιας και ως σχολή ΑΕΙ δημιουργήθηκε πριν λίγα χρόνια.

Άρα, από τώρα αντιλαμβάνεστε πως όλοι οι δημοσιογράφοι έχουν αποκλειστεί από τη δυνατότητα να αναλάβουν το «τιμόνι» της ΕΡΤ. Ωστόσο, το πιο λογικό δεν είναι αυτό; Εκτός κι αν θέλουμε μια ΕΡΤ, η οποία θα διοικείται όπως όλες οι διοικητικές υπηρεσίες του κράτους. Τότε σίγουρα καλύτερο μέλλον για την ΕΡΤ δεν θα υπάρξει. Με λίγα λόγια, ήδη ο Γιώργος Παπανδρέου έχει καταλήξει στο πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία της ΕΡΤ και οτιδήποτε κι αν κάνει, είναι απλώς κινήσεις εντυπωσιασμού.

Βέβαια, οι δημοσιογράφοι στις μέρες μας (και μιλάω για τους απλούς δημοσιογράφους, του δρόμου, του ρεπορτάζ, της ενημέρωσης, αυτοί που συνομιλούν μόνο με τους πολίτες και όχι με το κεφάλαιο και όχι γι’ αυτούς που τους φυλάνε στρατιές αστυνομικών, εις βάρος πάντα του νεοέλληνα) έχουν συνηθίσει να βλέπουν άσχετα άτομα να παίρνουν τη θέση τους στα Μέσα Ενημέρωσης κι αυτοί να μένουν άνεργοι ή να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται, πιστεύοντας πως κάποια στιγμή θα αναγνωριστεί η αξία τους.

Η σημερινή τηλεόραση κατακλύζεται από άσχετα άτομα της δημοσιογραφίας, που το… παίζουν δημοσιογράφοι- παρουσιαστές. Σπύρος Παπαδόπουλος, Γιώργος Τσαλίκης, Ευγενία Μανωλίδου, Βίκυ Καγιά, Νίκος Παπαδάκης, Σοφία Αλιμπέρτη, Σάκης Ρουβάς, κ.ά. παρουσιάζουν ή παρουσίαζαν εκπομπές, καταλαμβάνοντας δημοσιογραφικές θέσεις, στις οποίες κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται κανονικοί δημοσιογράφοι. Και το χειρότερο; Όλοι αυτοί απασχολούν νεαρούς δημοσιογράφους, για να τους «στήνουν» τις εκπομπές τους, οι οποίοι υποχρεούνται να υπακούουν (ή και να παραδειγματίζονται;..) στον καθένα που θέλει να λέγεται «δημοσιογράφος- παρουσιαστής».

Στις εφημερίδες και στα περιοδικά συμβαίνει το ίδιο. Χρυσοπληρώνουν οι εκδότες τραγουδιστές, ηθοποιούς, σεναριογράφους, κ.ά για να τους γράψουν ένα μονόστηλο, όταν νεαροί δημοσιογράφοι παρακαλούν για να δουν τα αρχικά (προσέξτε, τα αρχικά, ούτε καν το όνομά τους ολόκληρο) κάτω από μια αράδα λέξεων…

Στις μέρες μας πραγματικά πιστεύω πως υπάρχουν οι δημοσιογράφοι του δρόμου και οι «δημοσιογράφοι» του κανα-πέος. Λυπάμαι, αλλά η δεύτερη κατηγορία δημοσιογράφων σήμερα υπερτερεί στα μέσα ενημέρωσής μας. Σε αυτό συνυπεύθυνοι είμαστε όλοι μας. Αν δεν αλλάξει σύντομα η κατάσταση, πιστέψτε με, δεν θα αργήσει να έρθει και η εποχή που θα μας… καβαλικέψουν.

Ξέρω πως πολλοί θα διαφωνήσετε με τις απόψεις μου, μιας και το επάγγελμα του δημοσιογράφου ή του παρουσιαστή δεν είναι ένα «κλειστό» επάγγελμα, ωστόσο επιτρέψτε μου να έχω κι εγώ τις δικές μου, προσωπικές απόψεις, για ένα θέμα που πονάει πολύ και εμένα… Και αν είμαι άδικος και υπερβολικός, συγχωρέστε με…

Δεν υπάρχουν σχόλια: