Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ… «ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ» ΣΤΗΝ EUROVISION

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΓΧΩΝΕΙ ΤΗΝ EBU
Πόσο δύσκολη είναι η πρόκριση στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision; Άραγε η οικονομική κρίση μπορεί να επηρεάσει τη διοργάνωση και πόσο ενδιαφέρει πραγματικά τις χώρες η νίκη τους τη βραδιά του τελικού;
Σαφώς ο φετινός διαγωνισμός δεν θυμίζει σε τίποτα τα παλιά μεγαλεία της EBU, παρόλο που οι Αζέροι υπόσχονται ένα μοναδικό θέαμα στο Μπακού τον Μάιο. Δεν είναι τυχαίο πως η Πολωνία και η Αρμενία απέχουν φέτος από την Eurovision, ενώ χώρες όπως η Ελλάδα συμμετέχουν στο διαγωνισμό με ιδιωτική πρωτοβουλία, μιας και η κρατική τηλεόραση δεν είχε τη δυνατότητα να αναλάβει το όλο εγχείρημα.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Στον πρώτο ημιτελικό ξεχωρίζουν- βάσει των bookmakers- τα τραγούδια της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ισλανδίας, της Δανίας, της Ρωσίας, της Ρουμανίας, της Ιρλανδίας, του Ισραήλ, της Αλβανίας και της Μολδαβίας. Από τις παραπάνω χώρες τις πιο ισχυρές συμμαχίες φαίνεται να έχουν η χώρα μας, η Ρωσία, η Δανία, η Ισλανδία και η Ρουμανία. Από την άλλη, η Κύπρος, η Ελβετία, αλλά και η Ουγγαρία αν και έχουν πολύ ωραία τραγούδια, στερούνται συμμαχιών…Τι σημαίνει τώρα αυτό; Πως οι τρεις παραπάνω χώρες είναι σχεδόν ακατόρθωτο να κερδίσουν στην Eurovision…
Τι γίνεται όμως με τις πέντε που χαίρουν ισχυρών συμμαχιών; Όσο παράλογο κι αν ακούγεται, η EBU θα δυσκολευτεί πολύ να δώσει τη νίκη στην Ελλάδα, την Ισλανδία ή την Ρουμανία, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, καθώς θα ήταν αμφίβολο αν θα κατάφερναν να διοργανώσουν με επιτυχία την επόμενη πολυδάπανη διοργάνωση. Το ίδιο ισχύει και για τις Ιρλανδία, Αλβανία, Μολδαβία, ενώ Ισραήλ και Ρωσία αν και έχουν την ικανότητα να διοργανώσουν τον διαγωνισμό το 2013, φαίνεται να το αποφεύγουν… Μόνη λύση; Η Δανία, η οποία επιθυμεί διακαώς να κερδίσει την Eurovision, καθώς έχει να δει νίκη από το 2000.
Στον δεύτερο ημιτελικό τώρα, τα τραγούδια που ξεχωρίζουν είναι αυτά των: Σερβία, Σουηδία, Νορβηγία, Βοσνία, Τουρκία, Σλοβενία, Ουκρανία, Εσθονία, Λευκορωσία, Σλοβακία. Από τις παραπάνω χώρες τις πιο ισχυρές συμμαχίες φαίνεται να έχουν η Νορβηγία, η Βοσνία και η Ουκρανία. Στον αντίποδα, η Λευκορωσία (λόγω πολιτικής κατάστασης), η Σλοβενία και η Σλοβακία, γεγονός που καθιστά αδύνατη την νίκη τους. Αδιάφορη με μια ενδεχόμενη νίκη είναι η Νορβηγία, η οποία πρόσφατα φιλοξένησε τον διαγωνισμό, το ίδιο και η Ουκρανία, ενώ η Βοσνία επιζητά διακαώς αυτή τη νίκη, κυρίως για πολιτικούς λόγους.
Η Σερβία λίγο δύσκολο να κερδίσει, μιας και η EBU δεν φαίνεται να εμπιστεύεται για δεύτερη φορά το εγχείρημα σε μια χώρα με πολιτική αστάθεια, ενώ για τη Σουηδία τα πράγματα είναι πραγματικά ρευστά, μιας και κάθε χρόνο εμφανίζεται ως φαβορί, αλλά τελικά λίγες χώρες την ψηφίζουν. Η ίδια εύχεται φέτος να τα καταφέρει! Η Τουρκία επιδεικνύει μια ουδέτερη στάση, ενώ η Εσθονία πάσχει κυρίως από συμμάχους.

Ως η καλύτερη λύση λοιπόν για την EBU θα φάνταζε μια νίκη της Σουηδίας (η οποία έχει να κερδίσει από το 1999), καθώς έχει τη δυνατότητα για να διοργανώσει- ακόμα…- την επόμενη Eurovision.

Όσον αφορά τις έξι χώρες του τελικού, καμία φέτος δεν φαίνεται να επιζητάει τη νίκη και την… αποφεύγουν διακριτικά! Το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται στη δίνη της οικονομικής κρίσης, το Αζερμπαϊτζάν δεν βρίσκει το λόγο να κερδίσει και δεύτερη φορά, ενώ Γαλλία και Γερμανία προτιμούν σε αυτή τη φάση να μην ξοδέψουν παραπάνω χρήματα για αυτό το… πανηγυράκι.
Όλα τα παραπάνω βέβαια έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την EBU, η οποία έσπευσε ήδη να ρωτήσει τις χώρες που εμφανίζονται ως φαβορί αν μπορούν να διοργανώσουν την επόμενη Eurovision. Οι περισσότερες χώρες φάνηκαν επιφυλακτικές, οπότε η EBU άρχισε να προωθεί όλο και περισσότερο τις δύο υποψηφιότητες των χωρών αυτών που επιθυμούν διακαώς να κερδίσουν φέτος και δεν είναι άλλες από την Σουηδία και την Δανία. Οπότε μην εκπλαγείτε αν η Eurovision του 2013 γίνει στην Κοπεγχάγη ή στη Στοκχόλμη.

Και κάτι για το τέλος: Η Βουλγαρία, η Ελβετία και η Αυστρία ζητάνε μετ’ επιτάσεως να τους δοθεί η νίκη φέτος. Θέλουν μέσω του διαγωνισμού να δείξουν πως οι χώρες τους μπορούν και έχουν τη δυνατότητα να διοργανώσουν έναν άψογο διαγωνισμό! Λέτε να κάνουν την έκπληξη; Αναμένουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: