Τρίτη 17 Μαΐου 2016

EUROVISION 2016: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
Είναι δυσάρεστο για την τέχνη, τη μουσική, η πολιτική να κερδίζει στο πεδίο της. Είναι τραγικό σε έναν μουσικό διαγωνισμό, όπως η Eurovision, η πολιτική να παίζει τα παιχνίδια της. Και το κυριότερο; Με συνενόχους…

Η 61η Eurovision ολοκληρώθηκε στην Στοκχόλμη με νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσίας, ενώ ο νέος τρόπος ψηφοφορίας, όπου δίνονται ξεχωριστά οι ψήφοι των επιτροπών και του televoting, απέδειξε περίτρανα πως οι επιτροπές ελέγχονται απόλυτα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις των χωρών τους, καθώς δεν συμφώνησαν σε τίποτα με την άποψη των euro-fans. Φυσικά για αυτή την απόκλιση η EBU τηρεί σιγή ιχθύος, αποτέλεσμα αυτού όμως είναι ο θεσμός της Eurovision να περνάει μια βαθύτατη κρίση, με τους fans του να κάνουν λόγο για απαράδεκτη εξέλιξη, που στιγματίζει την αξιοπιστία του διαγωνισμού.


Με το θέμα σίγουρα θα ασχοληθούμε και στο μέλλον- ιδίως από τη στιγμή που η Ρωσία ανακοίνωσε επίσημα πως θα εξετάσει σχολαστικά το εάν συμμετάσχει ξανά στον διαγωνισμό- αλλά τώρα πάμε να δούμε όλες τις εξελίξεις του τελικού.

Δυστυχώς η Κύπρος δεν τα κατάφερε να περάσει στην τελική δεκάδα, ενώ η Ελλάδα τερμάτισε στην 38η θέση (σε σύνολο 42 χωρών), με 44 βαθμούς που πήρε στον Α’ ημιτελικό από την Ρωσία (7 βαθμοί), το Αζερμπαϊτζάν (6 βαθμοί), την Αρμενία, την Κύπρο και το Μαυροβούνιο (από 3 βαθμούς η καθεμιά).

Τα τελικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:

1.)    ΟΥΚΡΑΝΙΑ= 534: Ερμηνεύοντας ένα τραγούδι (τίτλος: 1944) για τον εξορισμό των Τατάρων από τους Ρώσους, η Jamala κατάφερε και κέρδισε στην φετινή Eurovision, με τη βοήθεια των επιτροπών, που της χάρισαν την δεύτερη θέση. Ένα διχαστικό τραγούδι, καθώς οι Τάταροι είχαν βοηθήσει τους ναζί, γι αυτό και εξορίστηκαν, αλλά επίκαιρο και με πολιτικό νόημα, λόγω του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανία. Η τέχνη πέθανε, ζήτω η πολιτική!

2.)    ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ= 511: Παρόλο που η επιτροπές ανακήρυξαν φέτος την Αυστραλία νικήτρια του διαγωνισμού, το televoting την έριξε στην δεύτερη θέση. Ωραία ερμηνεία, σίγουρα όμως όχι για πρωτιά.

3.)    ΡΩΣΙΑ= 491: Το μεγάλο φαβορί του φετινού διαγωνισμού κατατροπώθηκε από την πολιτική και την σαφή υποστήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία. Παρόλο που το televoting ανακήρυξε νικητή τον Sergey Lazare, οι επιτροπές τον έφεραν στην… πέμπτη θέση!

4.)    ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ= 307: Η καλύτερη θέση που έχει πάρει ποτέ η γειτονική μας χώρα! Ωραία σκηνική παρουσία, ωραίο τραγούδι.

5.)    ΣΟΥΗΔΙΑ= 261: Η φετινή οικοδέσποινα χώρα κατάφερε και κέρδισε την 5η θέση με ένα… γλυκανάλατο τραγουδάκι, το οποίο αν και στην αρχή ήταν στις χαμηλές θέσεις των στοιχημάτων, κατάφερε και σκαρφάλωσε στην πρώτη πεντάδα.

6.)    ΓΑΛΛΙΑ= 257: Το μεγάλο φαβορί για κάποιους του φετινού διαγωνισμού αρκέστηκε τελικά στην 6η θέση. Μια θέση πολύ καλή, αν αναλογιστεί κανείς πως η Γαλλία τα τελευταία χρόνια τερματίζει στις τελευταίες θέσεις…

7.)    ΑΡΜΕΝΙΑ= 249: Εντυπωσιακή παρουσία, ωραίο τραγούδι, πολύ καλή η θέση που πήρε.

8.)    ΠΟΛΩΝΙΑ= 229: Η συμμετοχή της Πολωνίας είναι από τα παράδοξα της φετινής Eurovision! Ενώ οι επιτροπές την κατέταξαν προτελευταία, οι euro-fans την εκτόξευσαν στην όγδοη θέση! Από 7 βαθμούς έφτασε τους 229 (!!!), αποδεικνύοντας πως επιτροπές και eurofans πλέουν σε άλλο μήκος κύματος!

9.)    ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ= 200: Ανέλπιστο πως βρέθηκε στην ένατη θέση, παρόλο που το τραγουδάκι της ήταν καλό. Όλοι περίμεναν να τερματίσει πιο χαμηλά.

10.) ΒΕΛΓΙΟ= 181: Και την τελική δεκάδα έκλεισε το Βέλγιο, του οποίου η συμμετοχή περισσότερο ενθουσίασε τις επιτροπές, παρά τους eurofans.

Ακολούθησαν: 11.) Ολλανδία, 12.) Μάλτα, 13.) Αυστρία, 14.) Ισραήλ, 15.) Λετονία, 16.) Ιταλία, 17.) Αζερμπαϊτζάν, 18.) Σερβία, 19.) Ουγγαρία, 20.) Γεωργία, 21.) Κύπρος, 22.) Ισπανία, 23.) Κροατία, 24.) Ηνωμένο Βασίλειο, 25.) Τσεχία, 26.) Γερμανία


Γενικά ήταν μια φαντασμαγορική Eurovision. Η Πέτρα, η παρουσιάστρια, έλαμψε και φέτος, ενώ δίπλα της ο περσινός νικητής του διαγωνισμού ήταν εξαιρετικός. Ακόμα μια χρονιά η Γερμανία τερμάτισε τελευταία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δεν λέει να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις. Εξαιρετικός ο νέος τρόπος ψηφοφορίας, που σε κρατάει σε αγωνία μέχρι το τελευταίο λεπτό της βραδιάς.

ΟΙ ΨΗΦΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η επιτροπή στην Ελλάδα έδωσε το 12αρι στην Ρωσία, 10 στην Αρμενία, 8 στην Κύπρο, 7 στην Αυστραλία, 6 στην Γαλλία, 5 στην Γεωργία, 4 στην Μάλτα, 3 στην Ουγγαρία, 2 στην Ουκρανία και 1 βαθμό στο Αζερμπαϊτζαν.

Το televoting στην Ελλάδα έδωσε το 12αρι στην Κύπρο, 10 στην Ρωσία, 8 στην Αρμενία, 7 στην Βουλγαρία, 6 στην Ουκρανία, 5 στην Αυστραλία, 4 στην Γαλλία, 3 στην Πολωνία, 2 στην Ουγγαρία και 1 βαθμό στην Αυστρία.  

Αν ίσχυε το προηγούμενο σύστημα ψηφοφορίας, με συμψηφισμό ψήφων επιτροπής- televoting, τότε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την Ελλάδα θα ήταν το εξής:
12αρι στην Ρωσία, 10 στην Κύπρο,8 στην Αρμενία, 7 στην Αυστραλία, 6 στην Γαλλία, 5 στην Ουκρανία, 4 στην Βουλγαρία, 3 στην Ουγγαρία, 2 στην Γεωργία και 1 βαθμό στην Γαλλία.


ΟΙ ΨΗΦΟΙ ΤΟΥ RANTAR
Και φέτος το blog rantar, οι ηλεκτρονικοί του επισκέπτες και οι συνεργάτες ψήφισαν και ανέδειξαν τη δική τους δεκάδα την οποία και σας παρουσιάζουμε:

12= ΡΩΣΙΑ

10= ΚΥΠΡΟΣ

8= ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

7= ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

6= ΠΟΛΩΝΙΑ

5= ΜΑΛΤΑ

4= ΤΣΕΧΙΑ

3= ΚΡΟΑΤΙΑ

2= ΟΥΓΓΑΡΙΑ

1= ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

ΟΙ ΔΥΟ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
Στον πρώτο ημιτελικό πρώτη τερμάτισε η Ρωσία. Ακολούθησε η Αρμενία και η Μάλτα, ενώ την πεντάδα έκλεισε η Ουγγαρία και η Ολλανδία. Αζερμπαϊτζάν και Αυστρία μετά και  την δεκάδα ολοκλήρωσαν Κύπρος, Τσεχία, Κροατία.

Στον δεύτερο  ημιτελικό πρώτη τερμάτισε η Αυστραλία και ακολούθησε η Ουκρανία και το Βέλγιο. Την πεντάδα εδώ ολοκλήρωσαν η Λιθουανία και η Βουλγαρία. Ακολούθησαν Πολωνία και Ισραήλ, ενώ την δεκάδα εδώ ολοκλήρωσαν η Λετονία, η Γεωργία και η Σερβία.


ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ RANTAR ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ!
Ακόμα μια φορά το rantar κατάφερε και πρόβλεψε με ακρίβεια τα αποτελέσματα της Eurovision, παρόλο που δεν κατάφερε να προβλέψει πως το αποτέλεσμα θα ήταν καθαρά και μόνο πολιτικό….

Ωστόσο, στον πρώτο ημιτελικό είχε επιτυχία 100% ως προς τη τελική δεκάδα και 80% στον δεύτερο. Σε σχέση με τον τελικό, προέβλεψε την δεκάδα, αλλά με άλλη σειρά, κατά 70%.

Του χρόνου η Eurovision θα γίνει στην Ουκρανία! Μέχρι τότε ας παλέψουμε όλοι η τέχνη να μείνει μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες!

 

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

ΕΚΤΟΣ ΤΕΛΙΚΟΥ EUROVISION Η ΕΛΛΑΔΑ

ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ Η ΚΥΠΡΟΣ
Αναμφισβήτητα ήταν η πιο βαρετή Eurovision που έχουμε δει ποτέ (ας ελπίσουμε ο Β’ Ημιτελικός να είναι καλύτερος). Όλα θύμιζαν δεκαετία ’90 και το επίπεδο των τραγουδιών- με εξαίρεση την Ρωσία- ήταν πολύ χαμηλό και δεν ακούσαμε καμία αξιόλογη φωνή.

Ωστόσο, στην τελική δεκάδα όντως είδαμε να περνάνε τα δυνατά φαβορί, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο η Ελλάδα βρέθηκε εκτός, για πρώτη φορά από τότε που στην Eurovision δημιουργήθηκε ο θεσμός των ημιτελικών. Μόνο η Ρωσία, η Ρουμανία και η Ελλάδα είχαν καταφέρει έως τώρα να περνάνε όλα αυτά τα χρόνια στον τελικό της διοργάνωσης, με την Ελλάδα φέτος να χάνει αυτό το προνόμιο (ελέω Διονύση Τσακνή) και τη Ρουμανία, η οποία τελικά αποβλήθηκε από τον φετινό διαγωνισμό, καθώς δεν εξόφλησε τις οφειλές της προς την EBU.

ΟΥΤΟΠΙΑ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ
Φέτος η Ελλάδα δεν αδικήθηκε από την υπόλοιπη Ευρώπη. Απλά φέτος η Ελλάδα έστειλε στην Eurovision ένα άθλιο τραγούδι. Ούτε αυτό θα ήταν το πρόβλημα, αν το “Utopia Land” είχε ψηφιστεί από τον ελληνικό λαό για να τον εκπροσωπήσει στην Στοκχόλμη. Το όλο ζήτημα όμως ξεκινάει από εδώ. Ότι η επιλογή του τραγουδιού και του συγκροτήματος έγινε με απευθείας ανάθεση από τον πρόεδρο της ΕΡΤ Διονύση Τσακνή, σε μια ομάδα φίλων του όπου έστησαν αυτό το συγκρότημα (το οποίο ανάθεμα και αν το δούμε ξανά!), για να εξυπηρετήσει τις πελατειακές του σχέσεις. Ντροπή και ξεφτίλα!

Και όλα αυτά την ώρα που ακούγεται πως είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό η Φουρέιρα, η Ντέμη και άλλοι αξιόλογοι τραγουδιστές. Σήμερα γελάνε όλοι στην Ευρώπη με την σοβαροφάνεια της Αριστεράς, που προσπαθεί να ελέγξει ακόμα και την ψυχαγωγία. Και εις ανώτερα λοιπόν.

Η ΔΕΚΑΔΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΥ
Δύο ήταν τα μεγάλα φαβορί του πρώτου ημιτελικού και κατάφεραν και πέρασαν και τα δύο στον τελικό του Σαββάτου: Η Ρωσία και η Κύπρος. Το Αζερμπαϊτζάν επίσης τα κατάφερε, όπως και η Αρμενία, που έκανε το λάθος και στο green room σήκωσε την σημαία του Ναγκόρνο- Καραμπάχ, κάτι που απαγορεύει ρητά η EBU.

Ακολούθησε η Κροατία, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Ολλανδία και η Αυστρία. Δεν προκρίθηκαν στον τελικό η Ελλάδα, η Φιλανδία, η Μολδαβία, το Σαν Μαρίνο, η Εσθονία, το Μαυροβούνιο, η Ισλανδία και η Βοσνία.

ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ ΤΟΥ Β’ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΥ
Στον αυριανό Β’ Ημιτελικό βέβαιο είναι ότι θα πάρουν το εισιτήριο για τη βραδιά του Σαββάτου η Βουλγαρία, η Αυστραλία, η Λετονία, η Ουκρανία, η Πολωνία, η Σερβία, η Νορβηγία, το Ισραήλ, το Βέλγιο και η Ιρλανία.