Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Η ΕΡΤ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟ ΧΑΒΑ ΤΟΥ!

ΑΛΛΑΓΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΑΛΛΑΓΗ ΜΥΑΛΩΝ
Το Σάββατο το πρωί παρακολουθούσα την ενημερωτική εκπομπή «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ», με τον Γιώργο Κουβαρά και την Αλεξάνδρα Δουβαρά, η οποία ξεκίνησε επί ημερών Νέας Δημοκρατίας, οπότε αντιλαμβάνεστε και τη στήριξη που παρείχε τόσο καιρό στην προηγούμενη κυβέρνηση. Την ημέρα εκείνη λοιπόν καλεσμένος της εκπομπής, σε απευθείας σύνδεση από τη Θεσσαλονίκη, ήταν ο αντιδήμαρχος της πόλης, ο οποίος μπροστά από το νέο δημαρχιακό μέγαρο, μιλούσε για το μεγάλο έργο που υλοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Φαίνεται όμως πως οι δημοσιογράφοι της εκπομπής τον φιλοξένησαν για να δείξουν στη νέα κυβέρνηση πως είναι «καλά παιδιά», σε μια απέλπιδα προσπάθεια να παραμείνουν στη θέση τους και μην διωχθούν από το «πράσινο καθεστώς», οπότε και άρχισαν να λένε στον αντιδήμαρχο ένα σωρό χαζομάρες, πως το νέο δημαρχιακό μέγαρο στοίχισε πολλά χρήματα, όταν η χώρα μας μαστίζεται από την οικονομική κρίση, πως η Θεσσαλονίκη μπορούσε να «βολευτεί» και με ένα μικρότερο δημαρχείο, πως το έργο αυτό στέρησε από τους Θεσσαλονικείς το δημοτικό πάρκινγκ, που υπήρχε σε εκείνο το σημείο και ήταν δωρεάν, ενώ ζήτησαν από τον αντιδήμαρχο να αναφέρει αρκετές φορές πως το δημαρχιακό μέγαρο χρηματοδοτήθηκε αρχικά από την κυβέρνηση Σημίτη.
Καθόμουν και τους χάζευα γελώντας για την κατάντιά τους, γελούσα γιατί ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης τους απαντούσε με σοβαρότητα και με επιχειρήματα, σε ότι στραβό κι αν του βρίσκανε, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τον «στριμώξουν» σε καμία ερώτησή τους, αλλά το πιο αστείο ήταν πως τον διέκοψαν αμέσως και έκοψαν την ζωντανή σύνδεση μόλις κατάλαβαν πως δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα μαζί του, αντιθέτως ρεζιλευόντουσαν όλο και περισσότερο όσο περνούσε η ώρα.

Άραγε πόσο κάφρος μπορεί να γίνει κάποιος; Μέχρι που μπορεί να φτάσει και άραγε πόσο μπορεί να γελοιοποιηθεί, προκειμένου να φανεί αρεστός σε αυτόν που μέχρι χθες υποτιμούσαν και κατηγορούσαν; Φαίνεται πάντως πως στην ΕΡΤ με την έλευση του ΠΑΣΟΚ όλοι οι Νεοδημοκράτες διοριζόμενοι τα έχουν βάψει… πράσινα!

Το ίδιο και ο Χρήστος Παναγόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΡΤ, ο οποίος δεν μπορεί να χωνέψει πως πρέπει να αποχωρήσει από το Ραδιομέγαρο και να χάσει τον παχυλό μηνιαίο μισθό του, ο οποίος άγγιζε, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 22.000€, αν προσθέσουμε και τα μπόνους, αλλά και τη συμμετοχή του σε διάφορες επιτροπές!!!

Ο Χρήστος Παναγόπουλος λοιπόν, σύμφωνα με δημοσιεύμετα, διεκδικεί από τον ελληνικό λαό 500.000€ (!!!)- εν μέσω οικονομικής κρίσης- για να του… αδειάσει τη γωνιά, με το πρόσχημα ότι η θητεία του- η οποία παραδόξως ανανεώθηκε πέρσι- λήγει το καλοκαίρι του 2012! Δηλαδή, σκεφτείτε πως ακόμα και αν γινόντουσαν κανονικά οι εκλογές το 2011, ο κύριος Παναγόπουλος θα δικαιούνταν να παραμείνει ακόμα έναν χρόνο στη θέση του! Αυτό κι αν είναι παράδοξο, αλλά το πιο σοβαρό είναι ποιος προχώρησε σε αυτήν την κίνηση, με ποιο αιτιολογικό και πως το επέτρεψε αυτό ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος!


Από την άλλη, εξαιτίας της αδικαιολόγητης στάσης του κυρίου Παναγόπουλου, η ΕΡΤ σήμερα ζει μια απερίγραπτη κατάσταση, ενώ φαίνεται να τελεί υπό την… ομηρία του, μιας και με το πρόσχημα ότι δεν έχει την ηθική νομιμοποίηση, αρνείται να υπογράψει οτιδήποτε αφορά στην εύρυθμη λειτουργία του Ραδιομεγάρου, με αποτέλεσμα εκτός των πολιτικών εκπομπών και των δελτίων ειδήσεων, να μη λειτουργεί τίποτα άλλο! Στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ φέρονται εξοργισμένοι με τη στάση του και απειλούν με… μπουγέλωμα και ρήψη ζαρζαβατικών, οπότε όσο πιο γρήγορα απομακρυνθεί ο κύριος Παναγόπουλος, τόσο καλύτερα και για τον ίδιο. Άλλωστε η θέση του στον ΣΚΑΙ τον περιμένει, εκτός κι αν επιλέξει τον ALPHA, μιας και φήμες τον θέλουν να οδεύει προς τα εκεί.

Απορία: Άραγε ο ΣΚΑΙ και ο ALPHA γιατί θέλουν τον κύριο Παναγόπουλο στο δυναμικό τους; Να ζήλεψαν τα ποσοστά που έφερε ο ίδιος και η ομάδα του στην ΕΡΤ, δεν το πιστεύω. Εκτός κι αν ο ίδιος ο κύριος Παναγόπουλος διαδίδει αυτές τις φήμες, για να γίνεται συζήτηση γύρω από το όνομά του. Το βρίσκω πιο… λογικό!

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

105 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

ΚΑΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ...

105 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την νύχτα που έχασε τη ζωή του ο Παύλος Μελάς, ο μακεδόνας αγωνιστής, ο οποίος σκοτώθηκε σε συμπλοκή με τουρκικό στρατιωτικό απόσπασμα.

Κι όμως, τέτοια ημέρα και δυστυχώς κλειστό παραμένει το σπίτι του Παύλου Μελά στο χωριό που φέρει το όνομά του, στην Καστοριά, καθώς ακόμα πραγματοποιούνται σε αυτό εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης του οικήματος.

Εγώ και η παρέα μου το επισκεφθήκαμε χθες, ωστόσο τίποτα δεν φανέρωνε την επετειακή ημέρα, μιας και υπήρχαν κάτοικοι που είχαν ξεχάσει την ημέρα θανάτου του Μακεδόνα αγνωνιστή Παύλου Μελά.

http://
Σήμερα τηλεφώνησα στο Δήμο για να μάθω εάν πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις προς τιμήν του Παύλου Μελά, αλλά η κοπέλα στην άλλη άκρη της γραμμής απλά μου απάντησε πως: «Ε μάλλον θα καταθέσουν κανά στεφάνι, ξέρω εγώ… Δεν νομίζω να υπάρχουν εκδηλώσεις προς τιμή του Μελά…»

Κρίμα, γιατί η Πολιτεία μπορεί να ξέχασε ή για να το πω καλύτερα μάλλον αποφεύγει να τιμάει πλέον αυτούς που πολέμησαν για την ελευθερία μας, αλλά η τοπική κοινωνία θα πρέπει τέτοιες ημέρες να τις τιμάει ιδιαίτερα.

Για την Ιστορία, οι Τούρκοι είχαν πληροφορίες από τον κομιτατζή Μήτρο-Βλάχο για την παρουσία ελληνικού ανταρτικού σώματος στη Στάτιστα της Καστοριάς. Περικύκλωσαν λοιπόν το χωριό και πολιόρκησαν τα σπίτια στα οποία είχαν οχυρωθεί οι άνδρες του Παύλου Μελά. Ο Μελάς όταν επιχείρησε έξοδο, επικεφαλής των ανδρών του αποσπάσματος του, τραυματίσθηκε θανάσιμα. Σύμφωνα με διηγήσεις συμπολεμιστών του, πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, εμπιστεύθηκε το σταυρό του στον αχώριστο συνεργάτη και συμπολεμιστή Νικόλαο Πύρζα, από τη Φλώρινα, για να τον παραδώσει στη σύζυγό του Ναταλία. Το τουφέκι του έδωσε εντολή να δοθεί στον μοναχογιό του.
http://
Ο Κωστής Παλαμάς αφιέρωσε τους παρακάτω στίχους στον ήρωα:
«Σε κλαίει λαός. Πάντα χλωρό να σειέται το χορτάρι στον τόπο που σε πλάγιασε το βόλι, ω παληκάρι!
Πανάλαφρος ο ύπνος σου, του Απρίλη τα πουλιά Σαν του σπιτιού σου να τ’ ακούς λογάκια και φιλιάΚαι να σου φτάνουν του σκληρού χειμώνα οι καταρράκτεςΣαν τουφεκιού αστραπόβροντα και σαν πολέμου κράχτες,
Πλατιά του ονείρου μας η γή και απόμακρη. Και γέρνεις εκεί και σβείς γοργά.
Ιερή στιγμή. Σαν πιο πλατιά τη δείχνεις και τη φέρνεις σαν πιο κοντά».


Ο Παύλος Μελάς καθιερώθηκε ως σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα, ενώ για τον πρόωρο θάνατό του (ήταν μόλις 34 χρόνων) έκλαψε σύσσωμος ο ελληνισμός. Με την αναγγελία του θανάτου του κινητοποιήθηκε κυβέρνηση και κοινή γνώμη όπως εκείνος ποθούσε. Η τύχη της Μακεδονίας έγινε υπόθεση του κάθε Έλληνα, ενώ χρηματικές εισφορές άρχισαν να συρρέουν στην Αθήνα για την ενίσχυση του αγώνα. Έλληνες από την ελεύθερη και την υπόδουλη Ελλάδα, αλλά και Έλληνες της διασποράς έτρεξαν στην Μακεδονία. Με την συμμετοχή και την υποστήριξη των ντόπιων υπόδουλων Μακεδόνων οργάνωσαν και πύκνωσαν ένοπλα ανταρτικά σώματα για να αντιμετωπίσουν και να εξουδετερώσουν τον τριπλό εχθρό: τους Βούλγαρους κομιτατζήδες, τον τούρκο δυνάστη και το ρουμανικό κομιτάτο.

Οι Μακεδονομάχοι, παρ’ όλες τις αντιξοότητες με υπεράνθρωπους αγώνες και απερίγραπτες θυσίες διέσωσαν τον ελληνισμό από τον αφανισμό και τον διαφύλαξαν. Η ύπαιθρος ανάσανε ανακουφισμένη από την φοβερή δοκιμασία, ενώ το αίσιο αποτέλεσμα του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908) καλλιέργησε και προετοίμασε πρόσφορο έδαφος για τους απελευθερωτικούς πολέμους του 1912 και 1913.

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΔ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το ΠΑΣΟΚ είναι ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου. Ο Γιώργος Παπανδρέου αναδείχθηκε σε νέος πρωθυπουργός της Ελλάδος, όταν μέχρι και πριν δύο χρόνια ο ελληνικός λαός του στερούσε αυτή τη δυνατότητα- υπερψηφίζοντας τον Κώστα Καραμανλή- με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει ακόμα και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Πως αλλάζουν όμως οι καιροί… Άραγε μόλις δύο χρόνια ήταν αρκετός χρόνος για να αλλάξει γνώμη ο ελληνικός λαός- και τα ΜΜΕ που τον καλούσαν να παραιτηθεί- για να δώσει τη νίκη σήμερα στον Γιώργο Παπανδρέου, με διαφορά περίπου στο 10%, από τη Νέα Δημοκρατία; Ή απλώς δεν άντεχε άλλο τη διακυβέρνηση από τον Κώστα Καραμανλή και είπε από τους δύο χειρότερους ας επιλέξω τον λιγότερο χειρότερο;

Ό,τι κι αν συνέβη αυτά τα δύο χρόνια, σημασία έχει πως έκανε καλό στον Γιώργο Παπανδρέου που χρειάστηκε να πέσει και να σηκωθεί.. Από αύριο όμως οφείλει να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο, έτσι όπως υποσχέθηκε προεκλογικά. Διαφορετικά, σε λίγα χρόνια τον βλέπω πάλι να κινδυνεύει να χάσει και πρωθυπουργία και αρχηγία κόμματος.

Είναι πάντως γεγονός πως τα στελέχη του μπορούν να τον βοηθήσουν. Μιλάω για τους νέους πολιτικούς που ανέδειξε η κάλπη και που αν μη τι άλλο, φαίνονται να διακατέχονται από οράματα, ιδέες και όρεξη για δουλειά.

Προσωπικά, πιστεύω πως ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο που του έχει ανατεθεί. Αν κρίνω από το παρελθόν, όπου θήτευσε με εξαιρετικά αποτελέσματα στο υπουργείο Παιδείας και Εξωτερικών, πιστεύω πως ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο αύριο για τους Έλληνες.

Αν όμως δεν εργαστεί από αύριο κιόλας, για το καλό του τόπου μας, ο λαός δεν πρόκειται να του δώσει δεύτερη ευκαιρία. Αν ακολουθήσει τις τακτικές του Κώστα Καραμανλή, το πολιτικό του μέλλον είναι καταδικασμένο. Και κυρίως, αν δεν πολεμήσει τη διαφθορά, όπως ο ίδιος υποσχέθηκε, που οφείλεται για τη σαπίλα του πολιτικού μας συστήματος, ο λαός θα τον καταδικάσει σε χειρότερη ήττα από αυτή που υπέστη σήμερα ο Κώστας Καραμανλής.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού μας συστήματος. Η νίκη του αποτελεί μεγάλο θρίαμβο. Τις όποιες αλλαγές σκέφτεται να εφαρμόσει, πρέπει να τις δρομολογήσει από αύριο κιόλας. Τώρα μπορεί, δίχως κανένα απολύτως πολιτικό κόστος! Τώρα είναι η ευκαιρία να αποδείξει τις ικανότητές του, τώρα είναι η ευκαιρία η χώρα μας να αλλάξει πρόσωπο, τακτικές, πρακτικές και δεδομένα, αλλαγές που όλοι οι Έλληνες και κυρίως οι νέοι ζητούν και βλέπουν την ελπίδα όχι στο ΠΑΣΟΚ, αλλά στο πρόσωπο του αρχηγού του, του Γιώργου Παπανδρέου.

Όσο για τον Κώστα Καραμανλή, νομίζω πως οι Έλληνες δεν θα του συγχωρέσουν ποτέ την αδιαφορία που επέδειξε απέναντι στα σκάνδαλα των υπουργών και βουλευτών του, όπως και τη μη διάθεσή του- σχεδόν εδώ και ένα χρόνο- να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο όπως του αρμόζει. Το ότι η Ελλάδα ήταν στον αυτόματο πιλότο για πέντε χρόνια, νομίζω πως ο ελληνικός λαός θα το θυμάται για πάντα.

Πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω πως ο Κώστας Καραμανλής είναι ένας ειλικρινής και τίμιος πολιτικός, όμως δίχως πυγμή. Πιστεύω πως ως αρχηγός της ΝΔ ήταν ικανότατος, αλλά ως πρωθυπουργός της Ελλάδος ήταν ο χειρότερος. Δυστυχώς, η νεαρή του ηλικία, πάνω στην οποία οι Έλληνες πίστεψαν το 2004 πως ήταν το εισιτήριο για να φέρει τις απαραίτητες αλλαγές που χρειαζόταν η Ελλάδα, αποδείχθηκε ως το μεγάλο του μειονέκτημα, μιας και παρουσίαζε αδυναμία να κυβερνήσει λόγω των βαρόνων που υπήρχαν στο εσωτερικό της ΝΔ και τον εμπόδιζαν, λόγω των υπουργών του, που σχεδόν καθημερινά εμπλέκονταν και σε κάποιο σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά κυρίως λόγω της τεμπελιάς του να φτιάξει βάσεις για μια νέα Ελλάδα, για ένα καλύτερο αύριο για τους νέους μας.

Τέλος, τα μικρά κόμματα στη νέα βουλή εμφανίζονται ενισχυμένα, γεγονός που πρέπει να τους προβληματίσει, για να πάψουν να εμφανίζονται ως δορυφόροι των δύο μεγάλων κομμάτων. Οφείλουν να έχουν δυνατή φωνή, να ασκούν σοβαρή αντιπολιτευτική κριτική και με την παρουσία τους να διαφυλάττουν τη δημοκρατικότητα των θεσμών.

Οι εξελίξεις τρέχουν. Το αύριο περιμένει τον Γιώργο Παπανδρέου να αποδείξει πως ο σημερινός θρίαμβος θα μεταφραστεί σε μεγάλη ευθύνη και τους δελφίνους της ΝΔ να ανασυγκροτούν τις δυνάμεις τους για να περάσουν μπροστά στη κούρσα της διαδοχής.