Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

ΣΕ ΓΡΑΜΜΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ EUROVISION 2009

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥΣ- ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ ΗΔΗ ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ
Στο ρυθμό της Eurovision έχει αρχίσει να… λικνίζεται η Ευρώπη και ήδη οι περισσότερες χώρες έχουν επιλέξει το τραγούδι που θα τους αντιπροσωπεύσει. Η Ελλάδα στέλνει το δυνατό της χαρτί, τον Σάκη Ρουβά, με το τραγούδι “this is our night” και την ελπίδα πως ο νεαρός τραγουδιστής θα καταφέρει τελικά να κερδίσει στο διαγωνισμό, και να φέρει την πολυπόθητη νίκη στην Ελλάδα, την οποία είχε χάσει το 2004 στην Κωνσταντινούπολη, όταν βρέθηκε στην 3η θέση με το “shake it”.

Φαβορί μέχρι στιγμής εμφανίζονται η Φιλανδία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τουρκία, η Μάλτα και φυσικά η Ελλάδα, ενώ την έκπληξη ετοιμάζεται να κάνει η Νορβηγία που στέλνει έναν 19χρονο τραγουδιστή και ήδη πολλά γραφεία στοιχημάτων τον εμφανίζουν ως το μεγάλο φαβορί.

Ωστόσο, αρκετές χώρες ακόμα δεν έχουν επιλέξει τους εκπροσώπους τους, οπότε και όλα μέχρι στιγμής είναι ρευστά. Στον πρώτο ημιτελικό, που θα διεξαχθεί στη Μόσχα, στις 12 Μαΐου, συμμετέχει η Γεωργία, στο στίχο του τραγουδιού της οποίας γίνεται αναφορά στο όνομα του Πούτιν, γεγονός που έχει εκνευρίσει τη διοργανώτρια χώρα και ήδη έχει ζητήσει από την EBU να διευθετήσει το θέμα. 5 χώρες είναι ήδη φαβορί από τον πρώτο ημιτελικό, οπότε και είναι σχεδόν σίγουρο πως θα καταφέρουν να πάρουν το εισιτήριο για το μεγάλο τελικό. Πρόκειται για την Φιλανδία, την Τουρκία, τη Μάλτα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ πολύ πιθανό η Ρουμανία και η Ισλανδία να κάνουν την έκπληξη.

Στον δεύτερο ημιτελικό, που θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου, η Γαλλία, με την Patricia Kaas είναι σίγουρο πως θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον. Μεγάλο φαβορί του πρώτου ημιτελικού λοιπόν η Γαλλία, όπως επίσης και η Νορβηγία, η Δανία και φυσικά η Ελλάδα. Έκπληξη ίσως αποτελέσει η συμμετοχή της Κύπρου, σαν ένα τραγούδι που διαφέρει απ’ όλα τα άλλα, μέχρι στιγμής.

Στο μεγαλύτερο γραφείο στοιχημάτων της Ευρώπης αυτή τη στιγμή η Ελλάδα καταλαμβάνει την τέταρτη θέση, έχοντας όμως ανοδική τάση και η κύπρος την ενδέκατη.

Από το φετινό διαγωνισμό απουσιάζει το Σαν Μαρίνο. Κύριος λόγος φαίνεται να είναι η περσινή κόντρα του Σαν Μαρίνο με την EBU, λόγω της καθυστέρησης στη κατάθεση του διαγωνιζόμενου τραγουδιού.

Από τη Eurovision εδώ και πολλά χρόνια απουσιάζει επίσης η Αυστρία, ύστερα μάλιστα και από παρότρυνση του ίδιου του Έλτον Τζον, ο οποίος είχε δηλώσει πως η συγκεκριμένη χώρα αδικείται κατάφορα στη ψηφοφορία των κρατών, πετώντας υπονοούμενα και για την ίδια την EBU.
Η Ιταλία, αν και ο διαγωνισμός θεωρητικά ήταν έμπνευσή της. Τελευταία απόπειρα για να εμφανιστεί ξανά η χώρα στο διαγωνισμό έγινε το 2006, όταν η Eurovision πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και ύστερα από παρότρυνση των Ελλήνων διοργανωτών, ωστόσο οι προσπάθειες δεν τελεσφόρησαν, παρόλο που όλοι οι fun της Eurovision εύχονται κάποια στιγμή στο μέλλον η Ιταλία να επιστρέψει στο διαγωνισμό.

Το Λουξεμβούργο είναι μέσα στις χώρες που σταμάτησαν πλέον να συμμετέχουν στη Eurovision, παρόλο που είχε στο ενεργητικό της πολλές νίκες. Ως κύριος λόγος εμφανίζεται το televoting, στο οποίο το Λουξεμβούργο δεν έχει καμία απολύτως εμπιστοσύνη και υποστηρίζει πως το νικητήριο τραγούδι πρέπει να ψηφίζεται από επιτροπές, όπως ίσχυε παλιότερα.
Τέλος, το Μονακό και το Λιχτενστάιν, απλά δηλώνουν πως δεν ενδιαφέρονται για το διαγωνισμό, οπότε και απέχουν.

Και φέτος το rantar θα παρακολουθεί τις εξελίξεις μέχρι και την τελική βραδιά της Eurovision, όπως και πέρσι. Κύριος λόγος είναι η εμπιστοσύνη που μας έδειξαν πολλές εφημερίδες, τηλεοπικές εκπομπές και περιοδικά, καθώς ενημερωνόντουσαν συνεχώς από το rantar και προς τιμήν τους το δήλωναν.

Καλή επιτυχία Ελλάδα, καλή επιτυχία Κύπρος!

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΑΝ ΚΑΙ ΑΘΛΙΑ Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ, ΨΗΦΙΣΤΕ!
Παρακαλώ, επισκεφθείτε αυτό τον διαδικτυακό τόπο και ψηφίστε στη δημοσκόπηση για τη Μακεδονία μας, γιατί Σκοπιανοί και Αμερικανοί έχουν βαλθεί α μας τρελάνουν...
http://www.topix.com/forum/world/macedonia/TAAAAFN23PMGMJ147

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΕΒΕΡΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ

ΤΟΛΜΗΡΟ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΟΡΕΙΒΑΤΕΣ

Τρία αδέρφια από το Νεπάλ θα προσπαθήσουν να σπάσουν το παγκόσμιο ρεκόρ παραμονής στην κορυφή του Everest, καθώς σκοπεύουν να κάτσουν εκεί 24 ώρες. Μαζί με τις αποσκευές τους θα πάρουν και ένα μικρό άγαλμα του Βούδα, το οποίο θα αφήσουν εκεί, ενώ θα προσεύχονται, 24 ολόκληρες ώρες, για την παγκόσμια ειρήνη. Κάθε ώρα μάλιστα θα στέλνουν και μια ενημέρωση για το πώς αντιδρά το ανθρώπινο σώμα στις ακραίες αυτές συνθήκες. Καλή επιτυχία στο μεγαλεπήβολο σχέδιό τους.

ΤΑ GOLDEN BOYS ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΧΑΤΖΗΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ
Διάβασα σε ένα blog και σας το μεταφέρω:
Είναι οι πιο πολυσυζητημένοι «μάνατζερ» golden boys της κυβέρνησης, λόγω των παχυλών μισθών τους και των αποτυχημένων ενεργειών τους. Ένας εκ των δύο συμμετείχε και στον πρωινό καφέ του Μαξίμου, λόγω και των σχέσεων του με τον Πρωθυπουργό. Τώρα οι πληροφορίες λένε του ότι του έριξαν πόρτα.

Η επισφάλεια της θέσης τους είναι δεδομένη κάθε στιγμή. Όμως τους έχει δεχθεί στους κόλπους της και η Εκκλησία, καθώς ο πρόεδρος της ΔΕΗ κύριος Αθανασόπουλος και ο Πρόεδρος του ΟΠΑΠ κύριος Χατζηεμμανουήλ είναι μέλη της διοικούσας επιτροπής της Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας. Μάλιστα πρόεδρος της επιτροπής αυτής είναι πρώην γενικός διευθυντής της Εmporiki Real Estate της Εμπορικής.


Ως προς τον άνθρωπο που λένε ότι προώθησε το golden boy του ΟΠΑΠ στην Εκκλησία είναι τώρα μιντιακός του μάνατζερ στον ΟΠΑΠ . Είναι αυτός που ήταν δεξί μιντιακό χέρι του μακαρίτη Χριστόδουλου. Ο νέος προκαθήμενος τον είχε απομακρύνει αλλά τα βρήκαν. Έχετε να πείτε τίποτα;

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΣΤΟ RAN.TA.R. ΓΙΑ ΤΗ EUROVISION

Στο ρυθμό της Eurovision το RANTAR! Διαβάστε προσεχώς για τα φαβορί του φετινού διαγωνισμού, με ποια χώρα δημιουργήθηκε πρόβλημα και η EBU σκέφτεται σοβαρά τον αποκλεισμό της, ποιες χώρες απειλούν την Ελλάδα και τι προβλέπεται για τη συμμετοχή της Κύπρου. Ποιες χώρες θα απουσιάσουν από το φετινό διαγωνισμό και για ποιο λόγο. Όλα αυτά στο rantar, προσεχώς!

ΣΤΑ… ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

ΚΑΙ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
Την υπόγεια κόντρα που υπάρχει μεταξύ ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας λόγω της υποτιθέμενης "μακεδονικής" μειονότητας της Βουλγαρίας ανέδειξε κοινή συνέντευξη τύπου προέδρων της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ και της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι αμέσως μετά της συνάντησή τους στη Σόφια.

Το κλίμα φορτίστηκε όταν οι ερωτήσεις έφτασαν στο θέμα της νομιμοποίησης της οργάνωσης “Ομο Ίλιντεν - Πιρίν”, τα μέλη της οποίας, όπως υποστηρίζουν τα Σκόπια, ανήκουν στη “μακεδονική” μειονότητα που διαβιώνει στη Βουλγαρία. Η οργάνωση που επιχειρεί να αναγνωριστεί ως κόμμα είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων και δικαιώθηκε, δεν έχει αναγνωριστεί ποτέ όμως απ΄ τα συνταγματικά δικαστήρια της Βουλγαρίας.


Σκοπιανός δημοσιογράφος ρώτησε τον Βούλγαρο Πρόεδρο για το θέμα και ο ίδιος απάντησε πως το θέμα έχει ξεκαθαριστεί με βουλγαρική δικαστική απόφαση και πρόσθεσε ότι “από τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ δεν προκύπτουν αυτόματα υποχρεωτικές ενέργειες της βουλγαρικής κυβέρνησης”.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ όμως του ανταπάντησε ότι “αφού οι δύο χώρες έχουν δηλώσει την προσήλωσή τους σε ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, θα ήταν φυσικό οι αποφάσεις ευρωπαϊκού δικαστηρίου να γίνονται σεβαστές” και πως “η συγκεκριμένη απόφαση αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και της πολιτικής ένωσης”.

Εμφανώς ενοχλημένος ο κύριος Παρβάνοφ σχολίασε με νόημα ότι “θα έρθει η ώρα που η κοινή ιστορία θα μας ενώνει και δεν θα μας χωρίζει”, για να τονίσει ότι “πέρα από τη νομική πλευρά υπάρχει και η ηθική πλευρά που πρέπει να σκέφτονται οι πολιτικοί άνδρες”.

H υποβόσκουσα κόντρα μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα έρχεται στην επικαιρότητα όποτε αναφέρεται το παραπάνω θέμα ενώ τα Βουλγαρικά ΜΜΕ καλούσαν την κυβέρνηση της χώρας τον περασμένο Απρίλιο, κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι με το γνωστό Ελληνικό βέτο, να σταματήσει να κρύβεται πίσω απ΄ την Ελλάδα και να λάβει επιτέλους θέση απέναντι στη διαστρέβλωση της Ιστορίας που επιχειρεί η ΠΓΔΜ.

ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΛΟΓΩ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΟΥΝ ΜΕ 5 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ, ΟΤΑΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΞΟΔΕΥΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΣΕ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΛΑΟΣΥΝΑΞΕΙΣ…
Δραματική μάχη για την επιβίωση δίνουν σήμερα 169 χιλιάδες Έλληνες, καθώς ζουν με λιγότερα από 5 ευρώ την ημέρα (ήτοι 1,6% του συνολικού πληθυσμού, που αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη, μετά της Σλοβακίας!), ενώ μόλις και μετά βίας τα φέρνουν βόλτα 469 χιλιάδες άτομα, τα οποία βγάζουν με το ζόρι 10 ευρώ το 24ωρο (4,4% του πληθυσμού και τρίτο υψηλότερο ποσοστό).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γιούροστατ για την κοινωνική κατάσταση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορούν το 2007, στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 2,088 εκατ. φτωχοί, εκ των οποίων το 29% είναι νοικοκυριά με ένα ή δύο παιδιά και άνεργους γονείς ή έναν μόνο γονιό εργαζόμενο, το 16% συνταξιούχοι χωρίς παιδιά, το 6% μόνες γυναίκες άνω των 65 ετών και το 4% μονογονεϊκές οικογένειες.

Η Ελλάδα έχει, επίσης, το υψηλότερο ποσοστό ατόμων στην ΕΕ (27%) που αδυνατούν να διευθετήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Ειδικότερα, ένας στους τέσσερις δυσκολεύεται στην αποπληρωμή των στεγαστικών / καταναλωτικών του δανείων, στην εξόφληση του ενοικίου του και στην πληρωμή των λογαριασμών των ΔΕΚΟ, ενώ το 40% δυσκολεύεται τρομερά να ανταπεξέλθει στα έκτακτα έξοδα που προκύπτουν.

Το 10% δεν μπορεί να αποκτήσει και να συντηρήσει αυτοκίνητο, το 6% δεν μπορεί να τραφεί με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι τρεις φορές την εβδομάδα και το 2% δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει έγχρωμη τηλεόραση και πλυντήριο ή να χρησιμοποιεί τηλέφωνο.
Στην ΕΕ συνολικά υπολογίζεται ότι υπάρχουν σήμερα 30,656 εκατ. άτομα, εκ των οποίων το 5,2% ζει με λιγότερα από 10 ευρώ και το 1,5% με λιγότερα από 5 ευρώ ημερησίως. Η εικόνα είναι τραγική στα νεοεισερχόμενα κράτη, όπως στη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία, όπου τα ποσοστά των πολιτών που καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες με 10 ευρώ διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 39,5%, 37,2% και 27,5%.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης τις χειρότερες επιδόσεις εμφανίζουν οι μεσογειακές χώρες (Πορτογαλία 8%, Ελλάδα 4,4%, Ισπανία 4% και Ιταλία 3,1%), ενώ η Γιούροστατ αναφέρει ότι: 356,5 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες ζουν με περισσότερα από 22 ευρώ την ημέρα, 28,1 εκατ. με 18-22 ευρώ, 24,4 εκατ. με 15-18 ευρώ, 25,3 εκατ. με 10-15 ευρώ, 16,6 εκατ. με 5-10 ευρώ και 6,9 εκατ. με λιγότερα από 5 ευρώ…

ΑΣΧΗΜΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΟ 2008 ΟΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ
Χρονιά επιχειρηματικής “αιμορραγίας” αποδείχθηκε το 2008 για το νομό Θεσσαλονίκης, με τις διαγραφές επιχειρήσεων από τα τρία Επιμελητήρια της περιοχής (ΕΕΘ, ΒΕΘ και ΕΒΕΘ) να διπλασιάζονται στις 11.209 από τις 5.813 του 2007, έναντι 8.088 εγγραφών.

Στην εκτίναξη του μεγέθους αυτού, καταλυτική συμβολή είχε η εντυπωσιακή αύξηση των “εξόδων” από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, που ξεπέρασαν τις 9.000, υπό τη σκιά της οικονομικής κρίσης, η οποία άφησε έντονα τα σημάδια της στον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής τη χρονιά που πέρασε. Ενδεικτικό είναι πως 1.016 καφενεία διαγράφηκαν από τα μητρώα του ΕΕΘ το 2008, με μόλις 262 να εγγράφονται.
Η κρίση επηρέασε κατά κύριο λόγο τους κλάδους των ενδυμάτων, του εμπορίου, των οικοδομικών υλικών, αλλά και των χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφενεία), τομείς που επηρεάζονται άμεσα από την κατανάλωση, η οποία δεν διανύει τις καλύτερες στιγμές της και εκτιμάται ότι θα βρεθεί σε ακόμη χειρότερη θέση το 2009.


Πέραν όμως των αυξημένων διαγραφών, σημαντική υστέρηση κατεγράφη και στο μέτωπο των εγγραφών, με 13,6% λιγότερες νέες επιχειρήσεις να ανοίγουν τις πύλες τους (8.088) έναντι του 2007 (9.363). Συγκεκριμένα τις περισσότερες διαρροές υπέστησαν το 2008 κλάδοι που επηρεάζονται άμεσα από την κρίση και την αυξημένη εγκράτεια που επιδεικνύει ο καταναλωτής, όπως είναι τα καφενεία (1.016 διαγραφές) και τα εστιατόρια (695), ενώ σημαντικές ήταν οι διαγραφές στις μεταφορές εμπορευμάτων (510) και στο λιανικό εμπόριο ενδυμάτων (434).

ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΘΛΙΒΕΡΗ ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Εφιαλτικό μοιάζει το σκηνικό που διαμορφώνεται στην ελληνική επικράτεια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, που έχει ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας.

Στο… ρετιρέ της ανεργίας βρίσκεται η βόρεια Ελλάδα και κυρίως η δυτική Μακεδονία, όπου τα ποσοστά της ανεργίας κυμαίνονται από 20% έως και 30% και ακολουθεί η Ήπειρος, όπου οι οκτώ στους δέκα ανέργους δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Στη Θεσσαλονίκη, μόνο το τελευταίο δίμηνο καταγράφηκαν 3.000 νέοι άνεργοι.

Στα Γρεβενά και στο Ρέθυμνο η κατάσταση είναι απελπιστική, καθώς η ανεργία ξεπερνά το 30%, με θύματα κυρίως τις γυναίκες, ενώ παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην Καστοριά, όπου η ανεργία αγγίζει το 30%, στη Φλώρινα το 24% και στην Κοζάνη ξεπερνά το 20%. Με την «πλάτη στον τοίχο» βρίσκονται κυρίως οι οικοδόμοι, καθώς η έκδοση οικοδομικών αδειών παρουσιάζει μείωση, που φθάνει το 16%, ακόμα και σε πόλεις που είναι γεμάτες από φοιτητές, όπως τα Ιωάννινα, καθώς οι ανάγκες για στέγη μπορεί να είναι μεγάλες, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα... Στην Θεσπρωτία το 18% παρουσιάζει πρόβλημα σε όλους τους τομείς, ενώ στην Πρέβεζα το 65% των ανέργων είναι γυναίκες, πολλές εκ των οποίων είναι κάτοχοι πτυχίων.

Ανηφορίζοντας στο άλλο άκρο της Ελλάδας, το σκηνικό δεν διαφοροποιείται. Στον Έβρο η ανεργία έχει αυξηθεί από το 2004 κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, στην Κομοτηνή τον προηγούμενο μήνα έγιναν περίπου 50 απολύσεις από τη βιομηχανική περιοχή, ενώ στην Ξάνθη, το σωματείο των οικοδόμων -το μεγαλύτερο πανελλαδικά μετά της Αθήνας- εμφανίζει εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ανέργων.

Στο μεταξύ, απολύσεις, καταγγελίες συμβάσεων, εξαναγκασμός σε υποχρεωτική άδεια ή άδεια άνευ αποδοχών, περικοπές ωραρίων, παρακράτηση ενσήμων, μη καταβολή δώρων, στασιμότητα εργασιών, αιτήσεις για πτώχευση, είναι πλέον μια ζοφερή καθημερινότητα, η οποία, όσο περνάει ο καιρός, επιδεινώνεται και τίποτα δεν δείχνει ότι οι μέρες που έπονται θα καταδείξουν κάτι διαφορετικό, λιγότερο αρνητικό. Κατήφεια, απόγνωση, απραξία, αβεβαιότητα, ανεργία…

Το χειρότερο όμως είναι ότι η κρίση χρησιμοποιείται ως εκβιασμός για να οδηγούμαστε σε αλλαγές εργασιακού καθεστώτος. Και αυτό φαίνεται κυρίως να πραγματοποιείται και σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχειακά, όπου ενώ έχουμε τις ίδιες με τις περσινές κρατήσεις, τροφοδοτείται ένα κλίμα δήθεν αβεβαιότητας, χωρίς ακόμα να την έχουμε δει, και προαναγγέλλονται απολύσεις.

Να σημειώσω πως σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ, από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2008 απολύθηκαν 7.500 εργαζόμενοι και αναμένεται ισχυρότερο κύμα απολύσεων τους επόμενους μήνες…

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΤΟΝΙΖΕΙ Η ΑΓΟΡΑ
Στα ύψη εκτινάχθηκε τον Ιανουάριο η αξία των ακάλυπτων επιταγών, η οποία αυξήθηκε κατά περισσότερο από 143% (!) φτάνοντας στα 226,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Τειρεσία», εκδόθηκαν συνολικά 21.360 επιταγές που έμειναν ακάλυπτες με αύξηση 141,36% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Στο ίδιο διάστημα η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών ήταν 25,4 εκατ. ευρώ με αύξηση 20,32%.

Η νέα επιδείνωση των δεικτών ασφυξίας στην αγορά έρχεται σε συνέχεια των απογοητευτικών εξελίξεων της προηγούμενης χρονιάς. Θυμίζω ότι στο τέλος Δεκεμβρίου η συνολική αξία των ακάλυπτων επιταγών για το 2008 είχε φτάσει τα 1,291 δισ. ευρώ και των απλήρωτων συναλλαγματικών τα 170,2 εκατ. ευρώ.

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΣΤΟ RAN.TA.R.

Διαβάστε προσεχώς στο RANTAR τρία θέματα που περιγράφουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Χιλιάδες Έλληνες ζουν μόλις με 5€ την ημέρα, ενώ η Ε.Ε μάς κατατάσσει στις… προβληματικές χώρες, όπου η φτώχεια πλήττει όλο και περισσότερους πολίτες καθημερινά.
Εφιαλτική έκρηξη ανεργίας σε ολόκληρη τη χώρα. Εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν καθημερινά τις δουλειές τους, με την ανεργία να έχει φτάσει στο 30% σε Γρεβενά και Ρέθυμνο.

Στη Θεσσαλονίκη, 3.000 νέοι άνεργοι καταγράφηκαν το τελευταίο δίμηνο, ενώ μέσα στο 2008 διπλασιάστηκαν οι διαγραφές επιχειρήσεων από τα τρία επιμελητήρια του νομού.
Αδυνατεί η κυβέρνηση να βρει λύσεις και προαναγγέλλει προσλήψεις στο δημόσιο… γαλάζιων παιδιών, για να εξασφαλίσει την ψήφο τους στις επερχόμενες εκλογές.

Με πρόσχημα την οικονομική κρίση, επιχειρήσεις προσπαθούν να αλλάξουν τους εργασιακούς όρους και οδηγούν τους υπαλλήλους τους σε υποχρεωτικές άδειες, μειώσεις μισθών, προχωρούν σε παρακράτηση ενσήμων και αλλαγές των ωραρίων, ενώ δεν καταβάλουν δώρα και επιδόματα.Τρία θέματα που θα συζητηθούν, προσεχώς στο RANTAR.

SOS ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΑΚΑ

ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Η ΖΗΜΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ
11 δισ. τόνους CO2 ετησίως, εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα οι ανθρακικές μονάδες, σύμφωνα με έκθεση της Greenpeace, ενώ το πραγματικό κόστος των επιπτώσεων του άνθρακα ανήλθε το 2007 σε τουλάχιστον 360 δισ. ευρώ!

Η έκθεση, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το (ανεξάρτητο) ολλανδικό ινστιτούτο CE Delft, αποτιμά συστηματικά το κόστος της αλλαγής του κλίματος, τα προβλήματα υγείας από την ατμοσφαιρική ρύπανση και τους θανάτους από εργατικά ατυχήματα, καθώς ο άνθρακας είναι το πιο φτηνό καύσιμο γι' αυτό δεν υπολογίζονται οι τρομακτικές επιπτώσεις του στο περιβάλλον και την ανθρωπότητα.


Στο πλαίσιο των παραμέτρων που ελήφθησαν υπόψη για την ολοκλήρωση της έκθεσης είναι και οι συνέπειες από την καύση του άνθρακα στα εργοστάσια παραγωγής όπου έχουμε το μεγαλύτερο επίπεδο βλαβών. Το κόστος βλαβών λόγω των εκπομπών από την εξόρρυξη υπολογίζεται σε περίπου 674 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και το κόστος βλαβών εξαιτίας των ατυχημάτων σε περίπου 161 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ κάθε χρόνο περίπου 150.000 συνάνθρωποί μας πεθαίνουν εξαιτίας του άνθρακα, αριθμός που θα εκτοξευθεί στα επόμενα χρόνια αν συνεχίσουμε την εμμονή σε αυτό το καύσιμο.

Αν και υπάρχουν στη διάθεσή μας άλλες επιλογές εκτός από τον άνθρακα, εμείς επιλέγουμε άνθρακα, ενώ η εξοικονόμηση ενέργειας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να μειώσουν τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα ορυκτά καύσιμα κατά 50%.

Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για τις Κλιματικές Αλλαγές του ΟΗΕ (IPCC), προκειμένου να αποτραπούν οι χειρότερες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να κορυφωθούν έως το 2015 και να μειωθούν σχεδόν στο μηδέν έως το 2050, διαφορετικά η κλιματική κρίση, η αποψίλωση των δασών, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η όξινη βροχή, οι πρόωροι θάνατοι, τα εργατικά ατυχήματα, η εξαθλίωση ολόκληρων κοινωνιών, θα είναι μερικές από τις καταστροφικές επιπτώσεις που συνυπολογίζονται στην αγοραστική τιμή του άνθρακα.

Το ενεργειακό μοντέλο που θα επιλέξουν σήμερα οι κυβερνήσεις θα καθορίσει το μέλλον, καθώς κάθε νέα μονάδα που κατασκευάζεται θα λειτουργεί τουλάχιστον για τα επόμενα 40 χρόνια…

ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΡΕΣΠΑΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ
Εθνικό πάρκο χαρακτηρίζεται πλέον η χερσαία και λιμναία περιοχή της Μικρής και Μεγάλης Πρέσπας, βάσει Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που υπογράφτηκε από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά και καθορίζει τις επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες που θα γίνονται στο «Εθνικό πάρκο Πρεσπών», όπως ονομάζεται πλέον.

Το «Εθνικό Πάρκο Πρεσπών» καλύπτει μία έκταση 327 χιλιάδων στρεμμάτων και αποτελεί υγρότοπο διεθνούς σημασίας και έναν από τους πλουσιότερους της Ευρώπης, στον οποίο ενδημούν και αναπαράγονται πολλά και σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Στην περιοχή αναπτύσσονται θέσεις αναπαραγωγής και διατροφής σπάνιων πουλιών, όπως είναι οι πελεκάνοι, οι λαγγόνες, οι ερωδιοί και σημαντικοί βιότοποι διατροφής βίδρας, αγριόκοτας, χηνοπρίστη και αλλά σπάνια είδη πουλιών. Ιδιαίτερης σημασίας είναι και οι πληθυσμοί και τα ενδιαιτήματα μεγάλων και σπάνιων θηλαστικών, όπως είναι η αρκούδα και ο λύκος.

Επίσης, στην περιοχή βρίσκονται τόποι ξεκούρασης των αργυροπελεκάνων και των ροδοπελεκάνων, ενώ ξεχωρίζουν τα είδη σπάνιων οικοτόπων, αλλά και ενδημικών ψαριών, όπως είναι η μπράνα και η πέστροφα, ενώ με τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Πάρκου επιδιώκεται η αποτελεσματικότερη προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου, καθώς και των ιδιαίτερων αρχαιολογικών, ιστορικών, πολιτιστικών και αισθητικών στοιχείων της περιοχής.

Ωστόσο, ένας από τους τελευταίους οικολογικούς παραδείσους της χώρας, οι Πρέσπες, απειλούνται από τις παράνομες αμμοληψίες, καθώς σύμφωνα με τη Μυρσίνη Μαλακού από την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, στην παραλία της Μεγάλης Πρέσπας η παράνομη αμμοληψία δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, ωστόσο εδώ και μία δεκαετία η περιοχή της απόληψης έχει σχεδόν τριπλασιαστεί λόγω της ανεξέλεγκτης και παράνομης εμπορίας άμμου.

Με τη μετατροπή της περιοχής σε Εθνικό Πάρκο, η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών ελπίζει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί και προειδοποιεί ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η κατάσταση δεν θα είναι εύκολα αναστρέψιμη.

ΑΚΟΥΣΑ ΝΑ ΛΕΝΕ…

*Άκουσα να λένε πως ο αποσπασμένος στο γραφείο του βουλευτή Χρήστου Φώλια, δάσκαλος Γιώργος Φίλιος, έκανε μετάταξη στη Οικονομική Εφορεία Γρεβενών, όπου ο μισθός του εκεί θα είναι διπλάσιος. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τα λόγια περιττεύουν…

*Άκουσα να λένε πως στην Κουμουνδούρου εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να στείλουν τον Αλέξη Τσίπρα στην Ευρωβουλή, οπότε και θα τεθεί επικεφαλής του Ευρω-ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούνιο. Ο ίδιος δεν φαίνεται να απορρίπτει την πρόταση, καθώς τα τελευταία γκάλοπ τον εμφανίζουν να… βουλιάζει.

*Άκουσα πως η ΝΔ πιέζει τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο (σημαντικό στέλεχος του κόμματος, πρώην νομάρχης Αρκαδίας και νυν αντιπρόεδρος της Proton Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και πρόεδρος της ΕΤΒΑ) να κατέβει ως υποψήφιος στην Αρκαδία, στη θέση του διαγραφέντος Πέτρου Τατούλη. Ο ίδιος το σκέφτεται αν και η απάντησή του στρέφεται περισσότερο στο όχι…

*Άκουσα να λένε πως η ηθοποιός και πρώην πανελίστρια σε μεσημεριανές εκπομπές Λουκία Παπαδάκη (η οποία κάποτε έκανε εκπομπή και στην ΕΡΤ-3) θα είναι υποψήφια βουλευτής (για δεύτερη φορά) στις επόμενες εκλογές με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Σε τέτοιο επίπεδο έχουμε φτάσει. Σαρρή και Παπαδάκη τώρα στη Βουλή!

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΠΡΑΛΟΣ

ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΤΤΗΜΕΝΟΣ Ο ΜΙΝΩΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ
Ο πρώην κολυμβητής και πολίστας και νυν πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σπύρος Καπράλος είναι ο νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, καθώς στις εκλογές έλαβε 18 ψήφους έναντι 11 του προέδρου του Ant-1 Μίνωα Κυριακού. Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 28 εκπρόσωποι ομοσπονδιών, καθώς επίσης και ο Λάμπης Νικολάου ως εκπρόσωπος της ΔΟΕ στην ΕΟΕ.
Golden boy, με 500.000 ευρώ το χρόνο, ο σημερινός εκλεκτός της πλευράς Μητσοτάκη και πρώην σύντροφος της παρουσιάστριας του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega Channel Όλγας Τρέμη, να θυμίσω πως είχε ψηφίσει υπέρ της απαλλαγής της εταιρίας "Γερμανός" για το μεγάλο σκάνδαλο που ήδη ερευνά η Δικαιοσύνη, ενώ έχει περάσει από όλα τα "στρατόπεδα" (Βαρβιτσιώτη, ΠΑΣΟΚ, Αλογοσκούφη κλπ) και ήταν στην πραγματικότητα πάντοτε πειθήνιος στις επιθυμίες των Τραπεζών.

Ως μέλος του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο Σπύρος Καπράλος είχε ψηφίσει (και είχε μειοψηφήσει) να μην τιμωρηθεί η εταιρεία "Γερμανός", ίσως γιατί δεν ήθελε να τιμωρηθεί, μαζί με την "Γερμανός", και η αγαπημένη Τράπεζά του -όπως και του Γιώργου Αλογοσκουφη- η Eurobank που αντιμετώπιζε ανάλογες αιτιάσεις…

Καλή… σταδιοδρομία λοιπόν. Στο μεταξύ, ήδη ξεκίνησε ο… «πόλεμος» του Ant-1 απέναντι στη Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς αυτή θεωρεί ο Μίνωας Κυριακού υπεύθυνη για την ήττα του…

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΦΑΝΤΑΡΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΜΑΣ ΧΑΝΕΙ ΑΔΙΚΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ...
Ένας ακόμα φαντάρος μας αυτοπυροβολήθηκε και έχασε την ζωή του σε μονάδα του Νομού Έβρου, πριν λίγες ημέρες. Ο 20χρονος στρατιώτης μόλις είχε επιστρέψει από άδεια και καταγόταν από τις Καλύβες Πολυγύρου Χαλκιδικής. Το θανατηφόρο συμβάν δεν είναι το πρώτο- και δυστυχώς ούτε το τελευταίο- που συμβαίνει στον Ελληνικό Στρατό. Δυστυχώς, οι στρατιώτες φοβούνται τις περισσότερες φορές να μιλήσουν στους ανωτέρους τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, πιστεύοντας πως οι ίδιοι δεν θα νοιαστούν για το πρόβλημά τους. Και μήπως έχουν άδικο;

Κύριε Μεϊμαράκη, μήπως να δείτε το θέμα ποιο σοβαρά; Άδικα μια οικογένεια θρηνεί ένα νεαρό αγόρι, που το έστειλαν να υπηρετήσει τη Μητέρα Πατρίδα…

ΑΠΟΛΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΑΠΟ ΤΟ MEGA CHANNEL

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Απαράδεκτη και άδικη η κίνηση του τηλεοπτικού καναλιού MEGA να απολύσει τον επί 20 χρόνια συνεργάτη του Β. Βασιλειάδη, ανταποκριτής στην Ξάνθη, επειδή βγήκε στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και κατήγγειλε τον πατέρα του Ευάγγελου Βενιζέλου, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και αγαπημένο παιδί του MEGA.

Αλήθεια, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, ποια θέση θα πάρει, για την απόλυση του συναδέλφου του, από το κανάλι όπου και ο ίδιος εργάζεται; Γιατί αυτό σαφέστατα και ονομάζεται διαπλοκή, από ένα τηλεοπτικό κανάλι που με σθένος υποστηρίζει πάντοτε τον Ευάγγελο Βενιζέλο και έφτασε στο σημείο να κατηγορεί ανοιχτά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, όταν οι δυο τους διεκδικούσαν την αρχηγία του κόμματος.

Κύριε Πρετεντέρη, κυρία Τρέμη, εσείς που δηλώνατε φανατικοί οπαδοί του Ευάγγελου Βενιζέλου, μέσα από δελτία ειδήσεων που παρουσιάζατε, πείτε μας αλήθεια, για την απόλυση του δημοσιογράφου ποια γνώμη έχετε και πιστεύετε πως κάποιος μεσολάβησε, ώστε το κανάλι σας να προβεί σε αυτήν την κίνηση;…

Στο μεταξύ, σάλο έχει προκαλέσει η φωτογραφία που τραβήχτηκε μέσα στα γραφεία του Mega Channel και σ' αυτήν φαίνεται να υπάρχει τοποθετημένη σε περίοπτη θέση η σημαία των... Σκοπίων. Πολλοί ζήτησαν εξηγήσεις από το τηλεοπτικό κανάλι, αλλά φυσικά η σιωπή ήταν η μόνη απάντηση του Μεγάλου Καναλιού...

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙ… ΙΕΡΟΔΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ

ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΣΑΝ 250 ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ!!!
Οι ιερόδουλες από τη Νοτιοδυτική Βουλγαρία, φαίνεται να ήταν οι μόνες που επωφελούνταν από την τεράστια ουρά των φορτηγών, που είχε σχηματιστεί -εξαιτίας του αποκλεισμού των συνόρων από τους Έλληνες αγρότες- στο τελωνείο του Προμαχώνα, καθώς 20 από αυτές, αναφέρουν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, “προσφέφεραν τις υπηρεσίες τους” σε 250 οδηγούς φορτηγών από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Τσεχία, που βρίσκονταν αποκλεισμένοι στο συνοριακό σταθμό της Βουλγαρίας Kulata. Να’ ταν τα μπλόκα δυο φορές!!!

Η ΠΡΩΤΗ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΣΚΟΡΠΙΣΕΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟ
Ανέλαβε καθήκοντα η μεταβατική κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού της Ισλανδίας και είναι έτοιμη να οδηγήσει σε λίγο καιρό τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, συνεπεία της οικονομικής κρίσης. Το γεγονός ωστόσο δεν είναι αυτό, όσο ότι στα ηνία της μεταβατικής κυβέρνησης βρίσκεται η Γιοχάνα Σιγκουρνταρντοτίρ, η πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη πρωθυπουργός στον κόσμο.
Η 66χρονη Γιοχάνα Σιγκουρνταρντοτίρ, πρώην αεροσυνοδός, συζεί με τη σύντροφό της Γιονίνα Λεοσντοτίρ, δημοσιογράφο και θεατρική συγγραφέα. Ενώθηκαν με πολιτικό γάμο το 2002 και η ίδια δεν κρύβει ότι είναι ομοφυλόφιλη. Η Σιγκουρνταρντοτίρ είχε διεκδικήσει ανεπιτυχώς την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών το 1994.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΩ ΤΟΥΣ… ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ

*Συμβουλεύω τον Κώστα Καραμανλή να νοιαστεί λίγο για την υστεροφημία του, τώρα που τα γκάλοπ εμφανίζουν το κόμμα του να έρχεται δεύτερο μετά το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη της ΝΔ μιλούν ήδη για τον επόμενο αρχηγό του κινήματος. Στη… δύση του ας νοιαστεί επιτέλους για το… «βαρύ» του όνομα, γιατί σε λίγο όλοι θα τον χαρακτηρίζουν ως το πιο αποτυχημένο πρωθυπουργό που πέρασε ποτέ από την Ελλάδας.

*Συμβουλεύω τον Γιώργο Παπανδρέου να μη δείχνει ενθουσιασμό με τα αποτελέσματα των γκάλοπ, πόσο μάλλον όταν φέρνουν πρώτο το ΠΑΣΟΚ μόνο και μόνο επειδή η κυβέρνηση τα έχει κάνει μπάχαλο και όχι επειδή το κόμμα του έχει να επιδείξει κάτι θετικό. Όσο για την απόφασή του να ηγηθεί ο Κώστας Λαλιώτης της εκστρατείας του κόμματος μέχρι τις εκλογές, το αφήνω παντελώς ασχολίαστο…

*Συμβουλεύω την Αλέκα Παπαρήγα να μη δείχνει τόσο φανερά την προτίμησή της προς τη ΝΔ, γιατί σε λίγο θα την φωνάζουν «μπλε Αλέκα». Το φλερτ μεταξύ ΚΚΕ και ΝΔ μου θυμίζει αυτό που λένε: Θέλει η… Αλέκα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει!

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

ΜΠΛΟΚΑ-ΡΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Μεγάλη πτώση των ποσοστών της ΝΔ καταγράφεται στους αγροτικούς νομούς και ανατροπές δείχνουν οι δημοσκοπήσεις πως θα έχουμε στην κατανομή των εκλογικών εδρών, μόλις γίνουν οι εκλογές, καθώς πολλά στελέχη της ΝΔ φαίνεται να χάνουν την έδρα τους, καθώς οι ψήφοι τους προέρχονταν κυρίως από τους αγανακτησμένους αγρότες.

Γνωστοί βουλευτές, πρώην υπουργοί και υφυπουργοί βλέπουν να χάνουν την καρέκλα τους και τρέχουν στις εκλογικές τους περιφέρειες για να κερδίσουν το χαμένο έδαφος και να δείξουν τη στήριξή τους στους αγρότες, σε αντίθεση με τη γραμμή Μαξίμου, που τους επέβαλε σιωπή.

Η «γαλάζια» το 2007 Θεσσαλία, όπου υπάρχουν και οι περισσότερες κινητοποιήσεις αγροτών, άρχισε να… πρασινίζει. Στην Καρδίτσα, από τους 4 σήμερα βουλευτές της ΝΔ, μόνο ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας φαίνεται να καταφέρνει να εκλεχθεί ξανά, ενώ στη Λάρισα, στα Τρίκαλα και στη Μαγνησία το κυβερνών κόμμα δεν φαίνεται να χάνει τις έδρες του.

Στην Ήπειρο, όπου δεν υπήρξαν κινητοποιήσεις αγροτών, η μονοεδρική της Θεσπρωτίας φαίνεται να πηγαίνει στο ΠΑΣΟΚ και ο σημερινός υφυπουργός Αντώνης Μπέζας να χάνει την έδρα του, αν και ακούγεται πως ήδη έχει συμφωνήσει να πολιτευτεί στις επόμενες εκλογές σε εκλογική περιφέρεια της Αθήνας. Στην Άρτα φαίνεται να χάνεται μία έδρα της ΝΔ, ενώ στα Γιάννενα και στην Πρέβεζα δεν αλλάζει τίποτα, όποιο κόμμα κι αν έρθει πρώτο.

Στη Θράκη, ο Έβρος πρασινίζει και πάλι, οπότε οι τρεις σημερινοί βουλευτές της ΝΔ θα δώσουν μάχη για το ποιος θα παραμείνει. Επικρατέστερος εμφανίζεται ο Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος, χωρίς να αποκλείονται και οι εκπλήξεις. Στην Ξάνθη ο Αλέξανδρος Κοντός φαίνεται να διατηρεί την έδρα του, παρά το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ενώ στη Ροδόπη η ΝΔ κινδυνεύει- όπως και στο παρελθόν- να μείνει χωρίς έδρα. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν πρόβλημα για τον υπουργό Ευρυπίδη Στυλιανίδη, ωστόσο και ο ίδιος φαίνεται να έχει συμφωνήσει με το Μαξίμου για τη κάθοδό του στη Θεσσαλονίκη, στις επόμενες εκλογές.

Οι μεγάλες καραμπόλες όμως εμφανίζονται στη Μακεδονία, καθώς η ΝΔ κινδυνεύει να μείνει μόνο με μία έδρα στην Πέλλα και την Ημαθία (σήμερα κατέχει τρεις), καθώς και στην Πιερία. Στο Κιλκίς, ο Σάββας Τσιτουρίδης φαίνεται να μένει εκτός Βουλής, γι’ αυτό προσπαθεί να πείσει τον Λευτέρη Ζαγορίτη να τον «μετακινήσει» στα ψηφοδέλτια της Θεσσαλονίκης, ενώ εκτός κοινοβουλίου όπως όλα δείχνουν θα μείνουν και οι κύριοι Ρεγκούζας και Σαλαγκούδης.

Στη Δράμα, «μάχη» θα δοθεί μεταξύ του Μαργαρίτη Τζίμα και του Σταύρου Δαϊλάκη, για το ποιος θα παραμείνει στη Βουλή, με τον δεύτερο να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες, λόγω της συμπάθειας που τρέφουν προς το πρόσωπό του πολλοί Δραμινοί, ιδίως μετά την αποπομπή του από το κόμμα, με απόφαση του πρωθυπουργού, πριν λίγους μήνες. Στις Σέρρες, κατ’ εξοχήν «μπλε» νομός, το κυβερνών κόμμα φαίνεται να χάνει έως και δύο έδρες, ενώ στην Καβάλα, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Δημήτρης Χριστοφιλογιάννης όπως όλα δείχνουν θα ηττηθούν από τον Γιώργο Καλαντζή, όπου θα διατηρήσει την έδρα. Τέλος, όπως όλα δείχνουν, τα Γρεβενά αλλάζουν χέρια και περνάνε στο ΠΑΣΟΚ, οπότε είναι και μια καλή ευκαιρία για τον Χρήστο Φώλια να σχεδιάσει το πολιτικό του μέλλον από τη Θεσσαλονίκη, είτε διεκδικώντας εκεί μια έδρα, είτε διεκδικώντας τη Δημαρχία.

Στο μεταξύ, μυστικό γκάλοπ, που διενεργήθηκε στην Α’ Αθηνών, δείχνει την πρώτη τετράδα του κυβερνώντος κόμματος, που φαίνεται να εκλέγεται σε περίπτωση εκλογών. Η παντοδυναμία της Ντόρας Μπακογιάννη συνεχίζει να υφίσταται, ακολουθεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, έκπληξη η τρίτη θέση που φαίνεται να καταλαμβάνει η Μαριέττα Γιαννάκου, ενώ ακολουθεί ο Γιώργος Αλογοσκούφης, παρόλο που αποχώρησε από την κυβέρνηση.

Τέλος, όσον αφορά τους βουλευτές Γιώργο Βουλγαράκη και Θοδωρή Ρουσόπουλο, οι περισσότεροι εισηγούνται στον πρωθυπουργό να μην τους συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια του κόμματος, αν και σύμφωνα με τα μυστικά γκάλοπ ακόμα κι αν συμπεριληφθούν οι πιθανότητες για να εκλεγούν είναι απειροελάχιστες…