Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ, ΣΤΑ ΥΨΗ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Διετή εργασιακή «ειρήνη», με αυξήσεις για το 2008-09 της τάξης του 12,4%, περιλαμβάνει η νέα διετής Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, το πλαίσιο της οποίας συμφωνήθηκε κατ΄ αρχής, κατά τη συνάντηση της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές Οργανώσεις. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της συμφωνίας οι αυξήσεις θα χορηγηθούν σε τρεις δόσεις, οπότε και το Μάιο του επόμενου έτους ο κατώτερος μισθός θα είναι 739 ευρώ, έναντι 679 που είναι σήμερα. Σκιστήκανε, οι χουβαρντάδες!

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης είναι έντονα δυσαρεστημένος με τις αυξήσεις μισθών που συμφώνησαν ΓΣΕΕ και εργοδότες, καθώς εκτιμά ότι οι «υπερβολικές» μισθολογικές διεκδικήσεις τροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις, ενώ τα συνδικάτα κατηγορούν την κυβέρνηση για πολιτική λιτότητας. Αυτός άραγε γιατί για τον εαυτό του εγκρίνει περισσότερες αυξήσεις; Στα λόγια όλοι καλοί, στις πράξεις, κύριε υπουργέ; Για δώσε το καλό παράδειγμα...

Την ίδια ώρα, στην αναθεώρηση των προβλέψεων για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης και τον πληθωρισμό, προχώρησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπό το βάρος της διεθνούς κρίσης. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για τα έτη 2008-2009 υπολογίζεται τώρα σε 3,6% (από 4% προηγουμένως), ενώ ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα θα είναι 3,5% έναντι αρχικής πρόβλεψης 2,9%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: