Κυριακή 20 Απριλίου 2008

Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
Προσπάθεια «να πετάξει το μπαλάκι» στην πλευρά των Σκοπίων, ώστε να ελαφρώσει λίγο η πίεση που αναμένεται να ασκήσει τους προσεχείς μήνες η Ουάσινγκτον, καταβάλλει η Αθήνα και περιμένει πλέον την επόμενη κίνηση του Μάθιου Νίμιτς, ενώ αύριο στα Σκόπια θα μεταβεί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Εν μέσω της έντονης αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου των Σκοπίων και του διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ με την κυβέρνηση της χώρας, αλλά και της προεκλογικής περιόδου που διανύουν τα Σκόπια, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, όπως λίγες μέρες πριν και ο Μάθιου Νίμιτς, καθ’ υπόδειξην των ΗΠΑ, έρχονται στην περιοχή για να ελέγξουν την κατάσταση, καθώς ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινά υπό ισχυρή αμερικανική πίεση για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Την ίδια ώρα, νέα δημοσκόπηση στη FYROM αποκαλύπτει ότι ποσοστό 36% των πολιτών της αποδέχεται στην τροποποίηση του συνταγματικού ονόματος της χώρας, προκειμένου αυτή να αποτελέσει μέλος του ΝΑΤΟ. Ένα ποσοστό όμως 60% των πολιτών απορρίπτει την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος, με σκοπό την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ενώ ένα 4% διατηρεί ουδέτερη στάση.

Το εσωτερικό των Σκοπίων οπότε εμφανίζεται διχασμένο, παρόλο που πολλοί εθνικιστές πραγματοποιούν καθημερινά συλλαλητήρια διαμαρτυρίας εναντίον της χώρας μας και παρόλο που πολλοί αξιωματούχοι της γείτονος προχωρούν σε προκλητικές δηλώσεις, όπως πριν λίγες ημέρες ο πρέσβης της ΠΓΔΜ στην Αθήνα Μπλαγκόι Χατζίνσκι είπε ότι θεωρεί προσβλητικό το γεγονός ότι δέχθηκε την πρόσκληση σε συνέδριο της χώρας μας ως πρέσβης της ΠΓΔΜ και όχι της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να ζητά από τη χώρα του νέα αλλαγή του Συντάγματος χωρίς η Αθήνα να έχει κάνει την παραμικρή υποχώρηση.

Η κυβέρνηση Γκρουέφσκι πάντως έχει να αντιμετωπίσει και ένα νέο πρόβλημα, που αφορά κυρίως τους Αλβανούς κτηνοτρόφους της ΠΓΔΜ αλλά και την Ελληνική αγορά.. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω αμνοερίφια έμειναν απούλητα στη γειτονική χώρα με στόχο να βρουν κοινό στη δική μας αγορά, εν όψει του εορτασμού του Πάσχα. Παρά ταύτα, οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να δεχτούν τις σφραγίδες επί των σφαγείων που ανέφεραν τη λέξη "Μakedonija", θεωρώντας πως επρόκειτο για σκοπιανή προβοκάτσια..Αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας ήταν τα αρνιά να μην προωθηθούν προς πώληση στη χώρα μας και οι κτηνοτρόφοι από τη γειτονική χώρα να βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Μπορεί να ακούγεται αστείο αλλά θα πρέπει να σημειώσουμε πως το θέμα έχει λάβει ακόμα και πολιτική διάσταση, καθώς η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων στα Σκόπια είναι αλβανικής εθνικότητας, με αποτέλεσμα να θεωρείται πως πρόκειται για εσκεμμένη εις βάρος τους κίνηση από το επίσημο σκοπιανό κράτος.

Να δείτε που θα αργήσουμε να ξεμπερδέψουμε με δαύτους…

Δεν υπάρχουν σχόλια: