Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

"ΠΝΙΓΕΤΑΙ" Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΞΙΚΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ

ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΑ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ
Τοξικοί ρύποι κρύβονται στον αέρα που αναπνέουν οι Θεσσαλονικείς, καθώς η ρύπανση του αέρα σε σπίτια, εργασιακούς χώρους, δημόσια κτίρια και σχολεία ξεπερνάει κάθε ευρωπαϊκό ρεκόρ, απειλώντας την υγεία των Θεσσαλονικέων, μέσα στα επόμενα χρόνια, με λευχαιμία. Οι δυσάρεστες ειδήσεις προέρχονται από έρευνα του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, οι συγκεντρώσεις ρύπων στους εσωτερικούς χώρους είναι υψηλότερες από ό,τι σε υπαίθριους χώρους και μάλιστα οι χημικές ουσίες που εντοπίστηκαν είναι πολύ πιο επικίνδυνες.

Η ομάδα έκανε περίπου 1.000 χημικές μετρήσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, εστιάζοντας στις πτητικές οργανικές ενώσεις, στα καρβονύλια και στα λεπτά σωματίδια του εσωτερικού και εξωτερικού αέρα και τα συστατικά που εντοπίστηκαν σε αμέτρητους τοξικούς και καρκινογόνους ρύπους, όπως π.χ φορμαλδεΰδη και βενζόλιο συνυπάρχουν με τους ανθρώπους σε σπίτια, γραφεία, ακόμη και σε νηπιαγωγεία! Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για έναν αόρατο εχθρό που δηλητηριάζει τον αέρα των εσωτερικών χώρων και ευθύνεται για το «σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου», που θα αποτελέσει εφιάλτη κυρίως για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

Οι αρνητικοί ρύποι προκαλούν αλλεργίες, ασθένειες του αναπνευστικού μέχρι και καρκίνο των πνευμόνων, ενώ σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν δε γίνουν παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το 2020 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο μέσος χαμένος χρόνος του προσδόκιμου επιβίωσης θα είναι 5,5 μήνες, ενώ συνολικά θα έχουμε 271.000 πρόωρους θανάτους.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Look here

ΠΑΝΟΠΤΗΣ είπε...

Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουν ότι πρέπει να αερίζουν συχνά τα σπίτια τους και να τα ξεσκονίζουν, μιας και στη σκόνη προσκολούνται ραδιενεργά αέρια, όπως π.χ. το ραδόνιο, που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα, και σε μεγάλες συγκεντρώσεις προκαλεί καρκίνο και θάνατο; και όσοι το γνωρίζουν πόσοι το κάνουν, ειδικά το χειμώνα που έχει κρύο;