Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2007

ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ


ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΟΡΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ!

ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ

Ένα νέο εφιαλτικό σενάριο, επεξεργάζονται το τελευταίο καιρό οι ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι, καθώς λέγεται πως η Σκοπιανή πλευρά θα ζητήσει σε πέντε χρόνια την αλλαγή των συνόρων τους, με σκοπό «να απελευθερώσουν την “κατεχομένη” από την Ελλάδα Μακεδονία!!!

Σκοπιανοί διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι έχουν έρθει ήδη σε επαφή με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το ΝΑΤΟ και έχουν πάρει τη διαβεβαίωση πως σε πέντε χρόνια, που λήγει η επίσημη ισχύς της Συνθήκης του Βουκουρεστίου- η οποία το 1913 είχε καθορίσει τα σύνορα των κρατών της Βαλκανικής Χερσονήσου για τα επόμενα 100 χρόνια- θα υπάρξει μια νέα διεθνής συνθήκη για τα Βαλκάνια, βάσει της οποίας- όπως ισχυρίζονται οι Σκοπιανοί- θα δημιουργηθεί ολοκληρωμένη «Μεγάλη Μακεδονία», με υπογραφές και όχι με πολέμους…

Οι Σκοπιανοί φυσικά συνεχίζουν να προκαλούν λέγοντας πως ένα μεγάλο μέρος της «Μακεδονίας» βρίσκεται υπό κατοχή από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Σερβία και καλεί όλους τους «Μακεδόνες» να συστρατευτούν για την επανένωση της χώρας. Τέλος, εκδηλώνουν ακόμη μια φορά την αλυτρωτική τους πολιτική, τονίζοντας πως είναι ανένδοτοι στο θέμα του ονόματος, επειδή «το όνομα είναι το κλειδί της διεκδίκησης και της επιτυχίας των παραπάνω».

Να θυμίσω ότι με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, που υπέγραψαν στις 28 Ιουλίου του 1913 οι αντιμαχόμενες δυνάμεις (Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο και Ρουμανία εναντίον της Βουλγαρίας), έληξε ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος. Βάσει αυτής, η Ελλάδα πήρε πίσω την Ανατολική Μακεδονία με τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα μέχρι το Νέστο ποταμό, τη Νότια Ήπειρο και την Κρήτη. Η Σερβία προσάρτησε τη Βόρεια Μακεδονία με το Μοναστήρι, τα Σκόπια και τη Στρώμνιτσα, η Βουλγαρία απέκτησε έξοδο στο Αιγαίο μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Πόρτο Λάγος, ενώ η Οθωμανική Αυτοκρατορία κράτησε την Ανατολική Θράκη μέχρι και την Αδριανούπολη. Η Αλβανία έγινε ανεξάρτητο κράτος, στο οποίο περιλήφθηκε ύστερα από αυστριακές πιέσεις και η Βόρεια Ήπειρο, ενώ τα Νησιά του Αιγαίου αποδόθηκαν ένα χρόνο αργότερα, με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας.

ΦΛΩΡΙΝΑ: ΣΤΟΥΣ 10 ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Στους δέκα καλύτερους προορισμούς για αγροτουρισμό στην Ευρώπη, συγκαταλέγεται ο νομός Φλώρινας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ κατά την ετήσια Έκθεση Ευρωπαϊκού Τουρισμού, που διεξήχθη στην Πορτογαλία, ο νομός Φλώρινας και άλλες εννέα ευρωπαϊκές περιοχές διακρίθηκαν ως «Έξοχοι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί για το 2007» και τιμήθηκαν με το βραβείο EDEN.
Συγκεκριμένα, για το νομό Φλώρινας, η ανακοίνωση της Επιτροπής επισημαίνει τη «συμφιλίωση του τουρισμού με την ύπαιθρο και το περιβάλλον» και αναφέρεται, ειδικότερα, στο χιονοδρομικό κέντρο, καθώς και στα ορειβατικά μονοπάτια στα όρη Βαρνούς, Βέρνον και Βόρας, τα οποία οδηγούν στις λίμνες των Πρεσπών.
Με το βραβείο EDEN, το οποίο έχει καθιερωθεί με στόχο να αναδείξει την πολυμορφία και την ποιότητα του τουρισμού στην Ευρώπη, διακρίθηκαν, εκτός από την Φλώρινα, το Τρόοδος στην Κύπρο, η Σπέκια στην Πούλια της Ιταλίας, η κοιλάδα Pielachtal στην Αυστρία, η μικρή πόλη Ντουρμπουί στις Αρδέννες στο Βέλγιο, η περιοχή Σβέτι Μάρτιν Να Μούρι στην Κροατία, το Ορσέγκ στην Ουγγαρία, το Κλονακίλτι στην Ιρλανδία, η πόλη Κούλντιγκα στην Λετονία και το Ναδούρ στη Μάλτα.

BLACK HUMOR


ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΙΑΤΡΙΚΑ

*Καρκινογενέσεις προκαλεί η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τα κινητά τηλέφωνα, σύμφωνα με πρόσφατα πειράματα και έρευνες επιστημών, ενώ επισημαίνουν πως η καθημερινή χρήση των κινητών τηλεφώνων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα… 5 λεπτά.

*Άμεσα φαίνεται πως συνδέεται το κάπνισμα και το αλκοόλ με τη χρόνια παγκρεατίτιδα, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες. Η παγκρεατίτιδα τείνει να εξελιχθεί σε μια πολύ σοβαρή ασθένεια, που μπορεί να πάρει διάφορες σοβαρές μορφές και να αποβεί τελικά μοιραία για την υγεία μας.

*Το άγχος ίσως είναι μια από τις κύριες αιτίες που οδηγεί σε καρκίνο του μαστού, ενώ πρόσφατα, με απόφαση του υπουργείου Υγείας, όλες οι κοπέλες μέχρι και 15 ετών θα εμβολιάζονται στα σχολεία τους, για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου.

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2007

ΠΓΔΜ: Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ

ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ, ΑΒΕΒΑΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ…

Η ΠΓΔΜ είναι μια χώρα 2 εκατομμυρίων ανθρώπων. Κομμάτι κάποτε της άλλοτε Γιουγκοσλαβίας, τα Σκόπια σήμερα προσπαθούν ακόμα να σταθεροποιηθούν, μετά την ανεξαρτησία τους, ανάμεσα στην ανεργία που μαστίζει τον πληθυσμό της και τη διαφθορά που εντοπίζεται σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.
Αστάθεια όμως που οφείλεται και στην κατάσταση που επικρατεί στο Κόσοβο και του ενδεχομένου της επαπειλούμενης μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας από τους Αλβανούς, στις 10 Δεκεμβρίου.

Η εθνική υπερηφάνεια υπάρχει ως έντονο στοιχείο στην ταυτότητά τους και καλλιεργείται από νωρίς στα παιδιά, μέσα από την οικογένεια και το σχολείο.
Σήμερα, η ανεργία τους αγγίζει το 35%, αλλά υπάρχουν και κοινότητες όπου φθάνει το 60- 70%, παρόλο που η κυβέρνηση προσπαθεί να προσεγγίσει ξένους επενδυτές, επιβαρύνοντας τους με μηδαμινούς φόρους, ενώ μια επιχείρηση μπορεί να συσταθεί μέσα σε μόλις 4 ώρες! Ωστόσο, οι επενδυτές δε δείχνουν να προσελκύονται, κυρίως λόγω της διαφθοράς που μαστίζει τη χώρα.


Η διαφθορά «συντηρείται», σύμφωνα με ξένους αναλυτές, λόγω της «γενιάς των 30αρηδων», που κρατούν την εξουσία σήμερα, καθώς δεν είναι τυχαίο πως οι περισσότεροι βουλευτές αυτή τη στιγμή στην ΠΓΔΜ δεν έχουν περάσει το 40ο έτος της ηλικίας τους. Οι νέοι πολιτευτές «διψούν» για εξουσία και χρήμα, δε συνεργάζονται με την αντιπολίτευση και πολλές φορές, χάριν των προσωπικών επιδιώξεων, υπονομεύουν και την ίδια τους την παράταξη.
Είναι επίσης εθνικιστές και υπερόπτες, στοιχεία που «κληρονόμησαν» από τον Γκλιγκόροφ, όταν το 1992 είχε καταφέρει να στρέψει τα βλέμματα όλου του πλανήτη στη μικρή του χώρα, διεκδικώντας την ονομασία «Μακεδονία», από την Ελλάδα. Είχε προηγηθεί ένας δικός του, προσωπικός αγώνας ενημέρωσης προς όλους τους ηγέτες των κρατών- μελών του ΟΗΕ, ξεδιπλώνοντάς τους αλυτρωτικές πολιτικές και εξιστορώντας παραποιημένη την Ιστορία των δύο Εθνών. Είχε φροντίσει να κάνει «αγγελιοφόρους» του τη νεολαία και να τους στείλει στο εξωτερικό για να διαδώσουν τις ιδέες του, ενώ τους προετοίμασε και για τη βάση του νέου κράτους. Οι τότε 20αρηδες, είναι οι σημερινοί 30αρηδες, που κρατούν τώρα τα ηνία των Σκοπίων και συνεχίζουν την αλυτρωτική πολιτική του Γκλιγκόροφ. Οι περισσότεροι μάλιστα από αυτούς- 10 υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης των Σκοπίων- εκπαιδεύτηκαν σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια της υπερδύναμης να τους κάνει φερέφωνά της.

Μεγαλύτερος ξένος επενδυτής των Σκοπίων σήμερα είναι η Ελλάδα. Οι κάτοικοι των πόλεων που συνορεύουν με την ΠΓΔΜ είναι πιο συχνοί και καλοί πελάτες των επιχειρήσεων και των καταστημάτων τους. Παρόλα αυτά, το θέμα που έχει ανακύψει με τη χώρα μας, σχετικά με το όνομα, βρίσκεται τέταρτο στην εξωτερική τους πολιτική, καθώς θεωρούν πως η υπόθεση είναι χαμένη για την Ελλάδα και απλώς περιμένουν τους ξένους «προστάτες» τους να το διαμηνύσουν μια και καλή στην Αθήνα.

Φήμες του 1992 θέλουν τους Αμερικανούς να καλούν τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, να καταλάβει τα Σκόπια και ο ίδιος να αρνείται λόγω πολιτικού κόστους, εν όψει των τότε εκλογών. Ακολούθησαν συλλαλητήρια, εμπάργκο και ατυχείς χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης να αντιστρέψει την αρνητική θέση που βρέθηκε η χώρα μας, σχετικά με το όνομα της γειτονικής χώρας. Σήμερα, 120 κράτη έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και δυστυχώς έπονται κι άλλα. Μήπως κάποια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ξυπνήσει και να χαράξει μια νέα δυναμική εξωτερική πολιτική έναντι των Σκοπίων; Ή μήπως είναι πια πολύ αργά;…

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Κυκλώνουν την Ελλάδα τα πυρηνικά εργοστάσια, καθώς μετά τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τουρκία και την ΠΓΔΜ, τώρα και η Αλβανία ανακοίνωσε την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Δυρράχιο, μόλις 100 χλμ από τα βόρεια σύνορά μας, σε συνεργασία με μεγάλη γαλλική εταιρία.
Η πρόθεση του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα είναι να προσελκύσει στη χώρα του ξένους επενδυτές και να καταφέρει να μπει στο πυρηνικό «λόμπι», αδιαφορώντας για την περίπτωση ατυχήματος και τις φωνές διαμαρτυρίας από επιστήμονες και πολίτες.

Η γαλλική εταιρία σαφώς και σκέφτεται μόνο το σίγουρο κέρδος που θα έχει μια τέτοια επένδυση, καθώς θα μπορεί να πουλήσει ηλεκτρική ενέργεια στα Βαλκάνια, θα απασχολεί φθηνά εργατικά χέρια και θα έχει τη δυνατότητα να μετριάσει τις όποιες αντιδράσεις, εφόσον η χώρα ενδιαφέρεται για εισροή χρήματος από ξένους επενδυτές.
Το ίδιο σκέφτηκαν και οι Καναδοί, οι οποίοι συνεργάζονται με την Σκοπιανή ηγεσία, προκειμένου να αγοραστούν πυρηνικοί αντιδραστήρες. Η συμφωνία κλείστηκε μόλις λίγες ημέρες μετά την αναγνώριση της γειτονικής χώρας ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», από την Οτάβα και σίγουρα αυτό δεν είναι τυχαίο…

Η Ρουμανία ελπίζει σε βοήθεια από την ΕΕ, για να αρχίσει τις πυρηνικές της επενδύσεις, ενώ η Βουλγαρία, από την άλλη, ανήκει εδώ και πολλά χρόνια στο «πυρηνικό κλαμπ» και παρόλο που μέχρι το 2009 το Κοζλοντούι αναμένεται να κλείσει οριστικά, η λύση ήδη έχει βρεθεί, με την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου, στο μικρό χωριό Μπέλενε.

Τέλος, η Τουρκία εμφανιζόταν ως ο πιο ισχυρός «παίκτης», σε σχέση με τους προαναφερόμενους, μέχρι που οι αμερικανικές τράπεζες απέσυραν τη χρηματική βοήθεια, καθώς η περιοχή Ακούγιου, που θα κατασκευαζόταν το πυρηνικό εργοστάσιο, χαρακτηρίστηκε ως έντονα σεισμική. Σήμερα, οι Τούρκοι ήδη έχουν βρει άλλη περιοχή, την οποία και δεν ανακοινώνουν, καθώς φοβούνται τις αντιδράσεις της Ελλάδας, της Συρίας, του Λιβάνου, της Κύπρου, της Ρουμανίας και της Ιταλίας, χώρες που θα πληγούν άμεσα, σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος και θα τεθεί άμεσα σε κίνδυνο η ζωή 140 εκατομμυρίων ανθρώπων.Η πυρηνική ενέργεια επομένως, φαντάζει ως η ιδανική λύση για τους γείτονές μας. Αλλά και για τις τρομοκρατικές ομάδες, καθώς με τα πυρηνικά απόβλητα κατασκευάζουν τις λεγόμενες «βρόμικες βόμβες». Κατά πόσο λοιπόν, αυτές οι χώρες μπορούν να εγγυηθούν την ασφαλή διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων, αλλά και την ασφαλή λειτουργία αυτών των εργοστασίων; Οι επιστήμονες είναι σαφής. Υπάρχει έλλειψη τεχνογνωσίας και ενδεχόμενο ατυχήματος, οι πρώτοι που θα πληρώσουν τις εφιαλτικές επιπτώσεις, είναι δυστυχώς οι Έλληνες…

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!

*Συγχαρητήρια στην ηθοποιό Νία Βάρνταλος, ελληνικής καταγωγής, που μετά την ταινία «Γάμος αλά ελληνικά», που έσπασε τα ταμεία στο εξωτερικό, αυτόν τον καιρό γυρίζει ταινία στη χώρα μας, με τίτλο «My life in ruins», μέσα από την οποία θα προβληθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης και της Ολυμπίας.

*Συγχαρητήρια στη Μις Ελλάς 2007 Δέσποινα Βλεπάκη, που σε διεθνή διαγωνισμό ομορφιάς στο Τόκιο, κέρδισε τον τίτλο “Miss International Beauty”. Ακόμα μια ελληνική διάκριση στο μακρύ κατάλογο της χώρας μας στους διεθνής τίτλους ομορφιάς.

*Συγχαρητήρια στο βουλευτή Καβάλας Γιώργο Καλαντζή, που παρόλο που ο πρωθυπουργός δεν του εμπιστεύτηκε κάποιο κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο, δεν έσπευσε να εισχωρήσει στην ομάδα των ανταρτών του κόμματος, αντιθέτως είπε πως «ο Κώστας Καραμανλής δεν μπορεί να ήταν καλός όταν με έκανε υπουργό και όχι τώρα που με έβγαλε».

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΩ ΤΟΥΣ...

*Συμβουλεύω τον Ότο Ρεχάγκελ, να αδιαφορεί για όσα ακούει κατά καιρούς και να αφοσιωθεί μόνο στην πορεία της Εθνικής μας Ομάδας Ποδοσφαίρου για το Euro. Είμαι σίγουρος πως ο μόνος που πίστευε για τη νίκη της Εθνική μας, στην Τουρκία, ήταν αυτός. Και τελικά δικαιώθηκε! Ακόμα μια φορά μας έκανε υπερήφανους ο Γερμανός!

*Συμβουλεύω την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Πέτρο Ευθυμίου να πάρουν επιτέλους θέση απέναντι στους δύο ψηφοφόρους για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, γιατί η στάση τους έχει κουράσει και θα τους οδηγήσει τελικά σε απομόνωση. Εκτός αν στις 12 Νοεμβρίου ταχθούν υπέρ αυτού που θα έχει ήδη εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, την προηγούμενη ημέρα.

*Συμβουλεύω- ξανά- την Αστυνομία της Βέροιας να βάλει τάξη στην υπηρεσία επιτέλους, γιατί βλέπετε σε τι σημείο φτάσατε. Οι αστυνομικοί σας να είναι και αρχηγοί ληστών! Κύριε Χηνοφώτη, αν δεν μπορούν αυτοί, μήπως να επιληφθείτε του ζητήματος, εσείς προσωπικά, μιας και είστε υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα δημόσιας τάξης;

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ… ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Φιλία, συνεργασία και αλληλεγγύη με τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», διακηρύσσει η Οικολογική Παρέμβαση, συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Άραγε ο κύριος Αλαβάνο γνωρίζει πως το παρακλάδι του κόμματός του έχει «αναγνωρίσει» τα Σκόπια ως «Μακεδονία» και αν ναι, τι θέση παίρνει ο ίδιος; Ε ρε ξύλο που τους χρειάζεται! Ξύλο με… οικολογικές ευαισθησίες. Ντροπή σε κάτι τέτοιους «Έλληνες». Ντροπή στη συγκεκριμένη "ομάδα", για τις κατά καιρούς ακραίες διακηρύξεις της.

ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΝΙΠΤΕΙ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ» ΤΗΣ

Παγκόσμια αποδοκιμασία- ακόμα και από το βρετανικό τύπο- για τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης, στο ελληνικό αίτημα για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, μετά και την ολοκλήρωση του Μουσείου της Ακρόπολης.
Η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να απαντήσει και… έριξε το μπαλάκι στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου- το οποίο τελικά αποδεικνύεται και πιο ισχυρό από την κυβέρνηση- το οποίο ακόμη μία φορά απάντησε αρνητικά…
Φυσικά το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Ελγίνειων Μαρμάρων δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί, ενώ αξίζει να αναφέρω τα λόγια με τα οποία η Μελίνα Μερκούρη, η υπέρμαχος της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, είχε αναφερθεί σε αυτά, σε πολυπληθές βρετανικό ακροατήριο: «Πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν για μας τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Είναι η υπερηφάνειά μας, είναι οι θυσίες μας! Είναι το ευγενέστερο σύμβολο τελειότητας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Είναι οι φιλοδοξίες μας και το ίδιο το όνομά μας! Είναι η ουσία της ελληνικότητας!»

ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ή ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ Η ΑΘΗΝΑ

Ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό, για τη στάση που θα κρατήσει η χώρα μας, στην πιθανότητα να βάλει βέτο, τον προσεχή Απρίλιο, στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, επιθυμεί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, γι’ αυτό προσανατολίζεται στην προκήρυξη δημοψηφίσματος, στις αρχές της άνοιξης.
Η Αθήνα εξετάζει τη δύσκολη θέση που πιθανόν θα βρεθεί σε λίγους μήνες, καθώς η Σλοβενία- στενή σύμμαχος της ΠΓΔΜ και πρώτη χώρα που την αναγνώρισε με το συνταγματικό της όνομα- αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ, οι ΗΠΑ πιέζουν την Αυστραλία να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», μέχρι και το τέλος Νοέμβρη και η ΕΕ προσπαθεί να διαχωρίσει την ένταξη της FYROM στην Ένωση, από τη λύση του προβλήματος του ονόματος με την Ελλάδα.
Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο, έθεσε προς πάντες το δίλημμα για τα Σκόπια: είτε δηλαδή αποδέχονται σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, οπότε η Ελλάδα θα υποστηρίξει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, είτε, εφόσον επιμείνουν στη συνταγματική τους ονομασία, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας», η χώρα μας προτίθεται «να φτάσει στα άκρα», δηλαδή στο βέτο.

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ


ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΩ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

*Συμβουλεύω τον Γιάννη Μανώλη να σταματήσει τις εμπρηστικές δηλώσεις του, που φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, γιατί έχω την εντύπωση πως όλα τα κάνει για να καταφέρει να υπουργοποιηθεί στον πρώτο ανασχηματισμό. Αν διαφωνεί με τις θέσεις της ΝΔ, πολύ απλά, μπορεί να πάει σπίτι του.

*Συμβουλεύω το Νίκο Τσιαρτσιώνη, βουλευτή ΝΔ στην Κοζάνη, να σταματήσει να σχολιάζει αρνητικά τις αποφάσεις της κυβέρνησης, από ινάτι, που δεν έγινε ξανά υπουργός στη νέα κυβέρνηση. Νομίζετε ξεχνάει, κύριε Τσιαρτσιώνη, ο Κώστας Καραμανλής τις φήμες που ήθελαν τους υπαλλήλους του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης να υποβάλλουν τα σέβη τους στη σύζυγό σας, μετά από υπόδειξη της ιδίας;

Συμβουλεύω τον Βύρων Πολύδωρα να σταματήσει τις γκρίνιες και να παραιτηθεί από βουλευτής, αν θεωρεί πως τον αδίκησε ο πρωθυπουργός. Ξεχνάει φαίνεται τι σκ…α τα έκανε όταν ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης.

«ΔΥΤΙΚΟΣ» Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

ΙΣΧΥΡΟ ΟΠΛΟ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ

Σημαντικότατο πρόβλημα υγείας σε όλο τον κόσμο, αποτελεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου και μία από τις κυριότερες αιτίες θνησιμότητας και θνητότητας των δυτικών κοινωνιών. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται παγκοσμίως 1.000.000 νέες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα ο καρκίνος του παχέος εντέρου να καθίσταται ως ο πιο συχνός καρκίνος, ενώ στην Ελλάδα είναι η τέταρτη αιτία θνησιμότητας από κακοήθη νεοπλάσματα.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως είναι απαραίτητο οι άνθρωποι άνω των 50 ετών να υποβληθούν προληπτικά μια φορά σε ολική κολονοσκόπηση, ώστε ακόμα και αν βρεθούν καλοήθεις πολύποδες, να αφαιρεθούν για να μην εξελιχθούν σε καρκίνο, ενώ τονίζουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρότατο όπλο στην πρωτογενή πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από εννιά στοιχεία: την κατανάλωση μονοακόρεστων λιπών σε σχέση με τα κορεσμένα λίπη, την περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλης (κυρίως κρασί κατά τη διάρκεια των γευμάτων), την αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, δημητριακών, φρούτων, οσπρίων και ψαριού, τη μειωμένη κατανάλωση κρέατος και παραγώγων του και τη μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών, σε συνδυασμό πάντα με φυσική άσκηση.

ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΔΕ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

«ΒΑΛΤΕ ΒΕΤΟ», ΔΗΛΩΝΕΙ ΚΥΝΙΚΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Καμία διαπραγμάτευση για το όνομα, δε δέχεται η Σκοπιανή κυβέρνηση, ενώ δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Μιλοσόσκι, τονίζει πως αδιαφορεί και για το ενδεχόμενο βέτο που απειλεί πως θα βάλει η Αθήνα, για την είσοδό της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Με απίστευτο κυνισμό, η κυβέρνηση των Σκοπίων «ευχαριστεί» την Ελλάδα, που εξαιτίας του προβλήματος του ονόματος, η χώρα τους έγινε παγκοσμίως γνωστή ως «Μακεδονία», ενώ για τον Μέγα Αλέξανδρο και την παραποίηση της Ιστορίας, που προσπαθούν, τονίζουν πως ο Μέγας Αλέξανδρος δεν μπορεί να περιοριστεί σε σύνορα.

Ο Μιλοσόσκι τονίζει πως η κυβέρνησή του δεν θα αποδεχτεί καμία πρόταση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ για το όνομα Μάθιου Νίμιτς, που θα αφορά τη διεθνή ονομασία της χώρας του, παρά μόνο μια πρόταση που θα αφορά την ονομασία, με την οποία η Ελλάδα θα αποκαλεί τα Σκόπια και κάνει ένα βήμα παραπέρα λέγοντας πως οι δυο χώρες είναι καλό να λύσουν τις διαφορές τους μεταξύ τους, χωρίς την παρουσία μεσολαβητή.

Όλα αυτά φαίνεται να οδηγούν σε αδιέξοδο την ελληνική κυβέρνηση, η οποία πλέον οδεύει καθαρά στη λύση του βέτο, όσον αφορά την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αφού όμως πρώτα καταγγείλει την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, που έλεγε πως η Ελλάδα δεν θα εμποδίσει την ένταξη της γείτονος σε διεθνής οργανισμούς, με την ονομασία ΠΓΔΜ.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!

*Συγχαρητήρια στον διάσημο Έλληνα ιατρό μεταμοσχεύσεων Ανδρέα Τζάκη, που με πολύ ευγένεια και σοβαρότητα, αντιμετωπίζει τις κατηγορίες των Ελλήνων γιατρών, σχετικά με την αποτυχημένη μεταμόσχευση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Ευτυχώς ο Ανδρέας Τζάκης- αν και Έλληνας- δεν ανήκει στα… ελληνικά τζάκια.

*Συγχαρητήρια στο Δημήτρη Σταμάτη, που τοποθετήθηκε Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης. Ο πρώην γενικός διευθυντής της Πολιτικής Άνοιξης φαίνεται πως χαίρει της εκτίμησης του πρωθυπουργού, καθώς είναι από τα λίγα στελέχη της ΝΔ που κάνουν πράγματι πράξη στο δημόσιο βίο τους το «σεμνά και ταπεινά», που ζήτησε ο Κώστας Καραμανλής.

*Συγχαρητήρια στο δημοσιογράφο Γιώργο Αυγερόπουλο και την εκπομπή του «Εξάντας», που απέσπασαν ακόμα μια διεθνή διάκριση, για το ντοκιμαντέρ «Δέλτα, οι βρώμικες δουλειές του πετρελαίου», το βραβείο Special Mention, στο 10ο Περιβαλλοντικό Φεστιβάλ του Τορίνο.

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ

ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

Λιγνίτης. Ορυκτό ανάπτυξης και εχθρός όσων ζουν κοντά του. Δεκάδες χρόνια τώρα, στον άξονα από την Αχλάδα και το Αμύνταιο στη Φλώρινα, μέχρι την Πτολεμαΐδα και την περιοχή Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη, οι οικισμοί ζουν με τον εφιάλτη του λιγνίτη. Οι πέντε ατμοηλεκτρικοί σταθμοί και τα δεκάδες ορυχεία της ΔΕΗ κοντεύουν να καταβροχθίσουν και να σκορπίσουν το θάνατο στους γύρω οικισμούς, που φαίνεται πως έχουν ημερομηνία λήξης.

Οι κάτοικοι τους, που τόσα χρόνια συνήθισαν να ζουν στη σκιά των εργοστασίων, συνήθισαν να αναπνέουν την τέφρα και να βλέπουν το χιόνι να γίνεται μαύρο μέσα σε λίγα λεπτά, πλέον άρχισαν να κινητοποιούνται και να ζητούν την μετεγκατάστασή τους σε περιοχές όπου μπορούν να αναπνέουν, όπου τα παιδιά τους δεν θα τα βλέπουν όλα γκρι.

Στα χωριά Τετράλοφος, Ρυάκι, Ακρινή, Ποντοκώμη, Μαυροπηγή, κάθε οικογένεια έχει χάσει ένα ή και περισσότερα μέλη της από τον καρκίνο, ενώ πολλά παιδιά έχουν βρογχικό άσθμα.
Την ίδια ώρα, η ΔΕΗ συνεχίζει τις… επεκτάσεις της, αδιαφορώντας για το θάνατο που σκορπάει στην περιοχή. Ήδη οι επιτελείς του σκέφτονται να δημιουργήσουν ένα λόφο ύψους οκτώ μέτρων γύρω από το χωριό Μαυροπηγή, για να μην έχουν οπτική επαφή οι κάτοικοι με τις δραστηριότητες των ορυχείων.

Αξίζει να αναφέρω πως σήμερα η ΔΕΗ παράγει συνολικά περίπου 63 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη σε ετήσια βάση, ενώ η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση σε παραγωγή λιγνίτη στην ΕΕ, την πέμπτη θέση στην Ευρώπη και την έκτη στον κόσμο. Οι σταθμοί της ΔΕΗ στον Άγιο Δημήτριο και στην Καρδιά, από πλευράς εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κατέχουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα των πιο ρυπογόνων βιομηχανιών σε όλη την Ευρώπη. Οι εκπομπές CO2 των δύο αυτών σταθμών ισοδυναμούν με εκείνες που παράγονται από την κυκλοφορία 6 εκατομμυρίων αυτοκινήτων, ενώ οι υδροφόροι ορίζοντες γύρω από την Πτολεμαΐδα, μέχρι και τη Βεγορίτιδα και το Αμύνταιο καταστρέφονται ή απειλούνται με καταστροφή, λόγω της διάνοιξης των ορυχείων της ΔΕΗ.

Δυστυχώς οι κάτοικοι αυτών των περιοχών ζουν στην σκιά των καμινάδων της ΔΕΗ και πληρώνουν με τις ζωές τους την ανάπτυξη. Άραγε, πόσο κοστολογούν τις ζωές τους οι αρμόδιοι;…

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΩ ΤΟΥΣ...

*Συμβουλεύω το ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το όνομα των Σκοπίων Μάθιου Νίμιτς, να ανοίξει κανένα βιβλίο Ιστορίας, να διαβάσει για τον Μέγα Αλέξανδρο και να μη βλέπει μόνο τις «ιστορικές» ταινίες του Χόλιγουντ, για να καταλάβει τι κοτσάνα πέταξε, όταν είπε πως ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν σφαγέας των λαών.

*Συμβουλεύω το νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντανιέλ Σπέκχαρντ να αποφύγει να ανακατευτεί στις ελληνικές υποθέσεις και να μη διανοηθεί να επιβάλλει τις θέσεις της χώρας του στην Ελληνική κυβέρνηση , σχετικά με το όνομα των Σκοπίων, γιατί οι έλληνες δεν υπάρχει περίπτωση να τον χαρίσουν. Ας ρωτήσει τους προκατόχους του.

*Συμβουλεύω την Αστυνομία της Βέροιας να σταματήσει τα καραγκιοζιλίκια και επιτέλους να αρχίσει να αποδίδει έργο, καθώς η Βέροια έχει καταστεί έδρα των περισσοτέρων κακοποιών της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο ότι στο αστυνομικό τμήμα της Βέροιας έχουν γίνει οι περισσότερες καταγγελίες για εξαπάτηση και δεν περνάει απαρατήρητο ότι πάντα οι αστυνομικοί προσπαθούν να τις κουκουλώσουν. Άραγε γιατί; Λυπάμαι, αλλά έτσι κι εσείς ένοχοι φαίνεστε… Σοβαρευτείτε κύριοι.

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007

ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ Η ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΣΤΗ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

Ουραγοί στη δωρεά οργάνων, παραμένουν οι Έλληνες, καθώς μόλις 7,2 είναι οι δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού!

Στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη δωρεά οργάνων, αν και η χώρα μας είναι από τις πρώτες σε ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι Έλληνες δεν υστερούν σε συναισθήματα προσφοράς και φιλαλληλίας, καθώς από το 2001, που δημιουργήθηκε και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, η δωρεά οργάνων αυξήθηκε μέχρι σήμερα έως και 180% και οι πραγματοποιούμενες μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα έχουν σημειώσει αύξηση έως και 120%.

Η ιδέα της δωρεάς οργάνων στηρίζεται στο ανθρώπινο μεγαλείο, καθώς την ώρα της απώλειας του αγαπημένου μας ανθρώπου, καλούμαστε με μόνο κίνητρο την αγάπη και την γενναιοδωρία να υπερβούμε το πόνο και να γεφυρώσουμε τη ζωή με το θάνατο.

Το μήνυμα της δωρεάς οργάνων πρέπει να αγγίξει όλους τους Έλληνες, ώστε κάποια μέρα να εκλείψουν οι λίστες αναμονής και να σωθούν άμεσα οι Έλληνες (και όχι μόνο) πάσχοντες. Σήμερα η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια, δυστυχώς όμως η έλλειψη μοσχεύματος αποτελεί τον κύριο περιοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας, καθώς αν και οι περισσότεροι από εμάς θεωρητικά είμαστε θετικοί απέναντι στη δωρεά οργάνων, στην πράξη αισθανόμαστε φόβο, επιφυλακτικότητα ή και αδιαφορούμε. Ωστόσο, η πιθανότητα να χρειαστούμε εμείς οι ίδιοι, κάποια στιγμή στη ζωή μας ένα μόσχευμα είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να δωρίσουμε τα όργανά μας μετά θάνατον.

Για το λόγο αυτό, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, που διαμεσολαβεί, ελέγχει και συντονίζει όλες τις σχετικές διαδικασίες από τη δωρεά στη Μεταμόσχευση, μας καλεί όλους για να μας ενημερώσει, ενώ τονίζει πως η δωρεά οργάνων πραγματοποιείται μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους, δηλαδή η κατάστασή τους είναι μη αναστρέψιμη και ισοδυναμεί με το θάνατο.

Πολλά στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν από το ρεπορτάζ της συναδέλφου Στέλλας Μασλαρινού, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Σήμερα στη Θεσσαλονίκη», το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2007

ΠΟΤΑΜΙ- ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ Ο ΑΣΩΠΟΣ

ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΟΥΣ ΟΙ ΑΡΧΕΣ

Τεράστια οικολογική καταστροφή συντελείται στον ποταμό Ασωπό, καθώς οι Αρχές έχουν εντοπίσει οκτώ αγωγούς που ρίχνουν τα απόβλητά τους στο ποτάμι, με αποτέλεσμα πέντε εκατομμύρια πολίτες να κινδυνεύουν άμεσα, τα Οινόφυτα να υδροδοτούνται με μολυσμένο νερό, οι άνθρωποι να αρρωσταίνουν, οι γεωργικές καλλιέργειες να μην μπορούν να ποτιστούν και στα νερά του ποταμού να ρέει δηλητήριο.
Το θέμα έχει πάρει πλέον διεθνείς διαστάσεις, ωστόσο οι Αρχές κρύβουν επιμελώς τους υπεύθυνους της περιβαλλοντικής καταστροφής, παρόλο που ξέρουν σε ποιες βιομηχανίες- αλλά και σε ποιες δημοτικές αρχές- ανήκουν οι οκτώ αγωγοί, ενώ οικολογικές οργανώσεις τονίζουν πως η κατάσταση σήμερα παραμένει ανεξέλεγκτη και η μόλυνση φαίνεται να είναι μη αναστρέψιμη…